Pretraga

Firmirane stolice iz pedesetih godina su postale (neočekivan) obavezan aksesoar modnih kampanja

Firmirane stolice iz pedesetih godina su postale (neočekivan) obavezan aksesoar modnih kampanja

Tekst: BURO.

Imamo jedan brzi izazov za vas, uzmite telefon, uđite na Instagram nalog bilo koje kul devojke iz Skandinavije i brojite koliko će vam vremena trebati dok ne ugledate sliku stolice na njihovom feed-u, pogađamo jedno šest sekundi? Slika neke od ikoničnih stolica postala je must have jednako koliko i close-up slika Bottega disco cipela.

Slično kao i dizajnirane torbe, ulaganje u statement stolicu je prava investicija. Znamo da je proglašavanje stolice za it modni komad pomalo čudno, ali ostanite uz ovaj kanal. Slično kao što Loewe torba podiže i najobičnije modne kombinacije, tako i dobro izabrana stolica čini vaš enterijer lepšim. A budući da se ove posebne stolice nikada ne kupuju u paru, možete uložiti u jednu koja će biti centralni komad u vašoj dnevnoj sobi.

Skandi influenserke su povukle nogu, a modni brendovi su ispratili priču, dizajn stolice ove sezone su zvezde kampanja i Instagrama. Svi su se uključili u igru! 

Firmirane stolice iz pedesetih godina su postale (neočekivan) obavezan aksesoar modnih kampanja (фото 1)
Firmirane stolice iz pedesetih godina su postale (neočekivan) obavezan aksesoar modnih kampanja (фото 2)

 

Pierre Jeanneret

 

 

Pierre Jeanneret je osmislio ovu stolicu sredinom pedesetih godina XX veka. Stabilne nogice u obliku slova V napravljene su od praktično neuništivog drveta i većina stolica je bez problema izdržala test vremena. Pre nekoliko godina vratile su se u modu, primera radi Khloé Kardashian ima najmanje 12 takvih stolica u svojoj kući (mi bismo preporučili jednu, ali hej, ukusi su različiti).

Gde smo je primetili: gde sve ne! Kod omiljenih insta devojaka kao što su @nycbambi i @sophiaroe, sve do Reformation sajta.

 

Firmirane stolice iz pedesetih godina su postale (neočekivan) obavezan aksesoar modnih kampanja (фото 3)
Firmirane stolice iz pedesetih godina su postale (neočekivan) obavezan aksesoar modnih kampanja (фото 4)

 

Eames

 

 

Ova stolica, dizajn Charlesa i Raya Eamesa je možda i najpoznatija i najprepoznatljivija stolica na svetu. Njen ergonomski dizajn je istovremeno seksi (samo pogledajte ta zakrivljenja) i funkcionalan (bila je decenijama korišćena u školama i kancelarijama). Iako je jasno vidljiva referenca na mid century stil, ovo je jedna od onih kreacija koje će (za)uvek izgledati moderno.

Gde smo je videli: u ovogodišnjoj kampanji brenda Jaggar.

 

Firmirane stolice iz pedesetih godina su postale (neočekivan) obavezan aksesoar modnih kampanja (фото 5)
Firmirane stolice iz pedesetih godina su postale (neočekivan) obavezan aksesoar modnih kampanja (фото 6)

 

Mart Stam

 

 

Svi je veoma dobro znamo, a možda i smo i dobili pokoju ovakvu stolicu u nasleđe. Radi se o elegantnom dizajnu od metala i crne kože koji asocira na disko šik sedamdesetih godina. Ipak, starija je nego što deluje, holandski dizajner i arhitekta Mart Stam je stolicu predstavio javnosti skoro pre jednog veka.

Gde smo je videli: australijski brend C/meo odlučio je da je baš ova stolica savršena za predstavljanje njihovih novih modela.

 

Firmirane stolice iz pedesetih godina su postale (neočekivan) obavezan aksesoar modnih kampanja (фото 7)
Firmirane stolice iz pedesetih godina su postale (neočekivan) obavezan aksesoar modnih kampanja (фото 8)

 

Flag Halyard

 

 

Ovu stolicu nema šanse da niste primetili, rezultat je promišljanja danskog dizajnera nameštaja Wegnera, a legenda kaže da mu je ovako čudna stolica pala na pamet kada je na plaži konstruisao nešto nalik njoj od materijala koje je pronašao u blizini. Bacio se na posao i stolica je počela da se proizvodi pedesetih godina, verzija koja je ušla u produkciju sastoji se od kanapa, metala, ovčijeg krzna i tkanine. Model je jednako inovativan danas koliko i u trenutku kada je izrađena prva stolica.

Gde smo je videli: Rosie Huntington-Whiteley je stolicu dobila od supruga Jansona, a imaju je i Pernille Teisbaek i Rumi Neely.

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor