Pretraga

Psihodelično, talasasto, otapajuće: Sve o splat trendu koji osvaja dizajn svet

Psihodelično, talasasto, otapajuće: Sve o splat trendu koji osvaja dizajn svet

Tekst: BURO.

Otpor je trajao neko vreme. Priznali to ili ne, sada smo svi u kandžama TikToka. I dok se estetike na ovoj platformi smenjuju jedna za drugom -  Carnivalcore, Coquette, Dreamcore - jedan pravac u svojoj promenljivoj prirodi ostaje konstanta. Sigurno ste primetili ekspanziju vrcavog pastelnog nameštaja koji iznova doživljava nove transformacije i pojavne oblike. I navijamo da tako i ostane.th

U ovom stanu u kom bi i Wes Anderson poželeo da živi sve đuska - opijaju nas različiti oblici i vibrantna paleta boja i svako malo skoknemo na virtuelnu turu. Posebno nas opseda valovito ogledalo i sveće koje podsećaju na skulpture - suštinski sve što se otapa, razliva i kaplje. Da, i mi smo potpali pod trend koji se dalje širi na tepihe, lampe i tako u nedogled. 

Stiče se utisak da su se slobodarski duh i razigranost nepovratno utkali u dizajn, ali su suštinski referenca na 2000-te, budući da je upravo ta era pomogla popularizaciji preuveličanih oblika i ljigavih tekstura koje se danas vraćaju.

Zasluge možemo pripisati i NFT-u, budući da digitalna umetnost dolazi u valovitim 3D oblicima koji sve više smanjuju jaz između realnog i virtuelnog. Splat trend razvija se kao posledica zasićenja minimalizmom, bež bojom i striktnom uniformisanošću u dizajnu dok se radosno krećemo ka futurističkom, dinamičnom i šarenom. Nama se dopada pravac u kom se krećemo.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor