Pretraga

Salone del Mobile: Sve što treba da znate o upravo završenom sajmu nameštaja u Milanu

Salone del Mobile: Sve što treba da znate o upravo završenom sajmu nameštaja u Milanu

Tekst: BURO.

Može se reći da je dizajn svet ponovo prodisao kada se Salone del Mobile u Milanu ponovo i napokon desio u fizičkom obliku. Ova velika smotra tradicionalno okuplja veliki broj arhitekata, dizajnera i novinara, a ovog puta sve je dobilo novu notu pošto smo iskusili život bez sajma koji određuje pravac trendova celokupnog dizajn sveta. Ovog puta sajam se desio pod geslom „Supersalone“, a sve to pod palicom Stefanoa Boerija. Svi koji su posetili Milano tokom tih nekoliko dana složili su se u oceni da je u pitanju zbilja bio jedinstveni događaj. Ako niste pratili svakodnevne vesti iz Milana, ovde možete pogledati najbolje momente o kojima će se još dugo pričati.

ARTEMIST

Salone del Mobile: Sve što treba da znate o upravo završenom sajmu nameštaja u Milanu (фото 1)
Salone del Mobile: Sve što treba da znate o upravo završenom sajmu nameštaja u Milanu (фото 2)

Za ovu prigodu brend Artemis angažovao je milanski biro Ciarmoli Queda Studio (koji vode Simone Ciarmoli i Miguel Queda), oni su dobili ulogu da budu umetnički direktori izložbe „AQVA“ čija se tema vrti oko vode. Na izložbi su predstavljeni do sada neviđeni umetnički i dizajn radovi poznatih umentika. Izložba se održala u okviru hotela Senato, a neki od autora iskoristili su plitku vodu hotelskog bazena u bašti kako bi predstavili svoje radove. Jedno od dela koje je privuklo najviše pažnje jeste „Testa Di Venere Frammento Head“ za koju je odgovoran Fonderia Artistica Ruocco. Takođe, publika je reagovala na „Splash Marble Vase“ vazu koju je osmisllio UpGroup i koja doslovno izgleda kao mlaz vode zauvek zaustavljen u vremenu. Zaista je svaki prikazani komad naterao publiku da zastane i doživi vodu i naš odnos prema njoj na drugačiji način.

Dimorestudio

Salone del Mobile: Sve što treba da znate o upravo završenom sajmu nameštaja u Milanu (фото 3)
Salone del Mobile: Sve što treba da znate o upravo završenom sajmu nameštaja u Milanu (фото 4)

Stan Dimorestudio je u okviru ovog sajma postao pozornica nekoliko instalacija koje su odgovorile na temu „Prošlost, sadašnjost i budućnost“. Prikazana postavka slavi italijanski racionalizam, tridesete godine, kao i rad dizajnera Claudija Salocchija.

DIOR

Salone del Mobile: Sve što treba da znate o upravo završenom sajmu nameštaja u Milanu (фото 5)

Čitav i dizajn i modni svet je poludeo kada je brend Dior na izložbi otkrio 17 verzija čuvene stolice „Medallion“, za svaku od njih je bio zadužen po jedan savremeni umetnik i rezultati su zbilja očaravajući. Između ostalih, na ovaj laskavi zadatak moderne reinpretcije odgovorili su: Sam Baron, Nacho Carbonell, Dimorestudio, Constance Guisset, India Mahdavi, nendo, Pierre Yovanovitch... Tu je bilo minimalističkih, neverovatnih, raznobojnih i futurističkih rešenja. Pomeranje granica i redifinisanje klasike nikada nije izgledalo bolje.

Hermès

Salone del Mobile: Sve što treba da znate o upravo završenom sajmu nameštaja u Milanu (фото 6)
Salone del Mobile: Sve što treba da znate o upravo završenom sajmu nameštaja u Milanu (фото 7)

Ako postoji jedan brend koji se apsolutno izvodio na ovogodišnjoj manifestaciji to je bez sumnje Hermès. Pre svega tu je hipnotički privlačan set koji je delo Hervéa Sauvagea, radi se odvojenim prostorijama koje u obojene u geometrijske motive. Unutar svake „kućice“ prikazani su novi komadi kroz igru između svetla i senki. Posebno se izdvojila fotelja „Sillage D’Hermès“ koju potpisuje Studio Mumbai, a inspirisana je dalekim putovanjima. Pruge na stolici predstavljaju vizuelnu vezu sa Sauvageovim muralom, a motiv je rekreiran i na kamenoj površini “Lignage D’Hermès“ istog studija.

Toaletpaper

Salone del Mobile: Sve što treba da znate o upravo završenom sajmu nameštaja u Milanu (фото 8)

Tokom milanskog salona javno kupalište bazen Cozzi postao je dom instalacije „Be Water“ iza kojih stoje magazin Tolietpaper, umetnik Maurizio Cattelan i fotograf Pierpaolo Ferrari. Mural je širine 30 metara, a visok je 10 metara, samo tokom sajma bilo je moguće sagledati ovu instalaciju bez kupaćeg kostima. A tokom septembra u slici će moći da uživaju svi plivači koji tu plivaju. Projekat je podržao grad Milano, kao i Milanosport, ali i modni brend Desigual.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor