Pretraga

Zaljubljeni smo u nove porcelanske šolje koje stižu iz Boya keramičkog studija u kolaboraciji sa TKV

Zaljubljeni smo u nove porcelanske šolje koje stižu iz Boya keramičkog studija u kolaboraciji sa TKV

Tekst: BURO.

Foto: Nemanja Maraš

Ukoliko s vremena na vreme prolazite Carigradskom, nije mogla da vam promakne Boya porcelain radionica iza koje stoji Bojana Brkić sa svojim timom. To su ona mesta ispred čijih izloga morate da zastanete i zavirite u svet koji čuvaju zidovi takvih magičnih prostora. U ovoj radionici nastaju nežni i senoviti upotrebni predmeti od porcelana, a nakon Boya & Jana Oršolić: samo nežno prema sebi saradnje (koju smo obožavali), Boya koncept upravo je obogaćen jednom novom kolaboracijom. 

Zaljubljeni smo u nove porcelanske šolje koje stižu iz Boya keramičkog studija u kolaboraciji sa TKV (фото 1)
Zaljubljeni smo u nove porcelanske šolje koje stižu iz Boya keramičkog studija u kolaboraciji sa TKV (фото 2)

 

Saradnja je nastala između Bojane i Kraljice Vile, umetnice čiji je rad Bojana godinama unazad pratila, rešena da sazna ko se zapravo krije iza pseudonima TKV. Njih dve upoznale su se jednu deceniju kasnije, u periodu kada je Beograd dobio svoje najlepše murale naslikane upravo rukom Kraljice Vile. Prošlog proleća, Bojana i TKV prepoznale su se u potrazi za novim izazovima, a iako su karakterno drugačije, spojio ih sličan senzibilitet, kako u pogledu posla tako i života.

 

Zaljubljeni smo u nove porcelanske šolje koje stižu iz Boya keramičkog studija u kolaboraciji sa TKV (фото 3)
Zaljubljeni smo u nove porcelanske šolje koje stižu iz Boya keramičkog studija u kolaboraciji sa TKV (фото 4)
Zaljubljeni smo u nove porcelanske šolje koje stižu iz Boya keramičkog studija u kolaboraciji sa TKV (фото 5)

 

Kolaboracija je nastala na tački na kojoj su umetnice ukrstile inspiraciju, i za jednu i za drugu to je bio - Japan. Kolekcija se sastoji od 35 porcelanskih šolja i svaka ima jedinstveno lice azijske žene čije su biografije Bojana i Kraljica Vila izmaštale. Svako od tih lica je TKV nacrtala olovkom, nakon čega ih je Bojana dodatno oplemenila ručno oslikanim ukrasima od 24K zlata. Ručna izrada čini svaki komad unikatnim, šolje dolaze u kutijama koje je TKV takođe oslikala, svaka ima jedinstveni broj na dnu, a kampanju potpisuje fotograf Nemanja Maraš.

 

Zaljubljeni smo u nove porcelanske šolje koje stižu iz Boya keramičkog studija u kolaboraciji sa TKV (фото 6)

 

Iako je i za jednu i drugu ovo bio skok u novo, reakcije na društvenim mrežama su fenomenalne, a budući da je reč o limitiranoj seriji, predlažemo da požurite po svoju šolju. Nadamo se da ćete biti te sreće da je još neki komad ostao na stanju, ukoliko ne, ova kolaboracija će svakako učiniti da počnete da sanjate o Japanu.

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor