RealN038: 10 razloga zbog kojih volim(o) KOKOS

  10.06.2024.
  RECOMMENDED

  Fascinira me kokos. Volim što je darovit i svestran. Osoben i višestruko primenjiv. Prilagodljiv. Kokos je volšeban lik, rado viđen gost, tražen taman koliko treba. Proputovao je i putuje, ne treba mu viza, nema gde se nije čekirao, iako verujem da se ne buni ako samo bleji na svojoj plaži, bez naglih poteza i pokreta.

  1. Sve služi

  Kokosov orah, kokosova voda, kokosov šečer, kokosovo brašno, kokosovo ulje, kokosovo mleko, kokosov puter, kokosovi listići, kokosovo meso… Sve je njegovo, sve se jede. Nisu mu potrebni dodaci, ne mora ni sa kim da se uparuje da bi bio ukusniji, ne mora čak ni termički mnogo da se obrađuje.

  2. Iks čulo

  Nema neprijatan miris, pre bi se moglo reći da lepo miriše. Mislim da ga brendovi uzimaju za svoje X čulo. Recimo, kada se otvore, vrata na novom BMW-u kao da zamirišu na kokos, a slično je i sa novim MacBook-om, mada to možda ja, opčinjen kokosom, halusciniram.

  3. Dlake od pomoći

  Umeju da ga utkaju u nameštaj. Od njegovih dlačica prave se otirači za stopala koje držimo ispred ulaznih vrata. Nema problem s tim: “Ako će biti kvalitetniji, nek se otirači onda prave od vaših dlačica”.

  4. Brending

  Gotivim da ga vidim kao dizajnersko rešenje na šamponima za kupanje. Presečen na pola, spolja autoritativna braon zemljana boja, unutra nežno belo. Kontrast šarma. Svaki džentlmen je zapravo stidjliv. Nije ni kokos daleko. Svakako nije nametljiv, ali ako ga pitaš – ima šta da kaže.

  KOKOS

  Foto: Pinterest

  5. Kokos devojka

  Kokos zamišljam kao dugonogu devojku u providnobeloj haljini na Santoriniju, kako silazi niz stepenice između kućica. Ima pune usne, nešto malo pegica i svetloplave oči. Nanogicu od kamenčića na tankom članku, posvetleli pramen prelazi preko punih usana. Ide ka plaži…

  6. Mistika

  Jednom mi je neko poslao dva mala braon kokosa na adresu redakcije u kojoj sam radio. Pozvao sam nekoliko najboljih prijatelja i prijateljica i poklon nije bilo od njih. Ne znam od koga je. Ni dan-danas. I strava mi je da tako ostane. Kokos je misteriozan.

  7. Rešenje

  Jednom mi je Zoki kuvar rekao da uzmem kašičiću kokosovog ulja uveče, pred spavanje, i da 30 sekundi muljam po zubima i grgoćem. Tako se rešavamo bakterija sa desnih za koje nismo ni svesni koliki problem nam prave. Kokos je rešenje.

  8. Eureka

  Jednom sam se na Šri Lanki vozio tuk-tukom i drajver mi kaže “pazi foru”: Kokos iz kog je popio svu sladunjavu i nežnu vodu polomio je na pola, uzeo slamčicu i njome prolazio kroz fasciju kokosa tako da se njegovo belo meso zadržavalo u šupljini slamčice. Onda je to srknuo. Eureka. Do kraja svog odmora na Šri Lanki radio sam to svaki dan. Kokos je iznenađenje.

  KOKOS VODA

  Foto: Pinterest

  9. Retro kolač

  Kao klinac radovao sam se kokosovcima, to su oni kolači od brašna koji izgledaju kao škampi ili Smoki. Kokosovcima smo nazivali i onaj drugi kolač, u obliku kocke, braon, koji je obložen mlevenim kokosom. MOžda je neki od ova dva čupavac.

  10. Raffaello

  Priznajem, najviše sam se radovao kada mi tetka kupi veliko pakovanje Raffaello kuglica. Fascinira me Raffaello. Jeb*te, kako su to uspeli da naprave? Uvek i svuda je isti, i to već decenijama. Nema tu ono: neko od radnika je bio bolestan, ovog je bolela glava, onog ostavila devojka, neko pokrao materijal, knjigovođa se ne javlja na telefon. Možda i ima, ali mi to ne saznamo. Proizvod jer je uvek besprekoran.

  Nema kašnjenja, izgovora i praštanja. Taj je*eni Raffaello je u celom svetu istog oblika, krema, badem je identičnog ukusa, uvek. Nemojte mi reći da je to hemija, kako god da je, uvek znaš šta od njega možeš da očekuješ, pa nek je i zbog hemije. Svežina može da mu varira, nekad ne bude toliko hrskav, al opet…Radovao sam se i Bountyju, iako nije za poređenje s Raffaellom.

  Mnogima kokos ništa ne znači, ili ga ne vole, ali bilo bi diletantski da mu se spočitavaju brojni benefiti koje poseduje. Okej je da ga ne voliš, ali nije okej da ga ne poštuješ. Ipak je to kokos.

  Saznaj više:
  Povezani članci:

  No results found.