Od Davida Lyncha do Jima Jarmuscha – 5 najboljih studentskih filmova ikad napravljenih

    27.04.2024.
    RECOMMENDED

    Iako bi mnoga prva ostvarenja mogla da se okarakterišu sa „prvi mačići se u vodu bacaju“, postoje kreatori filmova čiji su rani radovi brilijantni i koji se mogu opisati izrekom „po jutru dan poznaje“. Neki stvaraoci su odmah zaronili u stvaranje, bez ikakvog formalnog obrazovanja ili obuke, dok su drugi detaljno proučavali režiju. I naravno da oba pristupa filmskoj umetnosti mogu dati uspešne rezultate, kad je industrija tek počinjala, mnogi režiseri su zapravo stvarali od nule – Agnes Varda, na primer, koja skoro ništa nije znala o kinematografiji pre nego što je snimila prvi film, „La Pointe Courte“, koristeći svoje iskustvo iz fotografije. Iako je korisno, naravno da formalno obrazovanje nije presudno da biste snimali dobre filmove – ako imate inovativan, kreativan um i ako ste posvećeni stvaranju, uspeh vam je zagarantovan.

    5 najboljih studentskih filmova

    Naravno, većina filmskih stvaralaca je studirala režiju, a neki najveći od njih su učeći pravila još od ranih dana počinjali da ih krše, što im je takođe donelo status visoko cenjenih umetnika koji krše konvencije (Jarmush i Lynch su jedan kroz jedan ovo). Sem njih dvojice, to su i Lynne Ramsey, Andrei Tarkovski i Martin Scorsese, a mi predstavljamo njihove studentske filmove, koje možete da nađete na interentu i pogledate, i uverite se da su još kao početnici bili geniji svog zanata.

    Small Deaths (Lynne Ramsay, 1999)

    Škotska filmska rediteljka Lynne Ramsey, napravila je neke neverovatne drame poput Ratcatcher i Morvern Kalar, ali i triler koji se dopao širokim narodnim masama, Moramo da pričamo o Kevinu. Ipak, pre nego što je postala ovo što je danas, bila je samo jedna „obična filmska studentkinja“ na Nacionalnoj školi za film i televiziju. Njen diplomski film, Small Deaths, bio je prvi pokazatelj njenog talenta. Jedanaestominutni film prati devojku kroz tri ključna trenutka u njenom životu, od kada je dete koje svedočeći interakciji svojih roditelja, zatim je prikazuje kao tinejdžerku, koja prisustvuje jednoj jezivoj sceni, a onda je zatičemo kao mladu odraslu osobu, koja živi u oronulom stambenom bloku, gde biva izložena jednoj surovoj šali.

    Možda ova priča deluje kao jednostavan koncept, ali Lynne Ramsay uspeva u tome da se samo u 11 minuta povežemo sa glavnom junakinjom, koristeći suptilne pokrete kamere i close-up kadrove. U nastavku je ceo film.

    The Alphabet (David Lynch, 1968)

    Poznat po nadrealnim i zbunjujućim filmskim radnjama, od horora sa elementima telesnog užasa, Eraserhead, do stilizovane misterije Mulholland Drive, David Lynch važi za autora mnogih kultnih filmova, koji ima verne fanove širom planete i među svim generacijama. Kratki film The Alphabet, snimljen dok je bio student na Akademiji likovnih umetnosti u Pensilvaniji, jedno je od njegovih najzanimljivijih dela.

    U ovom filmu, alfabet je pevan od strane žene licem obojenim u belo, sa brzim rezovima između svakog slova koji je prikazuju u različitim pozama. U priču su uključeni i animirani elementi, a i dizajn zvuka je možda ponajviše zaslužan za jezu koju ovaj film izaziva.

    Permanent Vacation (Jim Jarmusch, 1980)

    Autor filmova Mistery Train, Dead Man i Only Lovers Left Alive, studirao je film na Njujorškom univerzitetu, Školi umetnosti, nakon što je proveo neko vreme u Parizu i otkrio avangardne filmove koje je opsesivno istraživao.

    dead man jim jarmush filmova
    Dead Man

    Svoj diplomski film Permanent Vacation snimio je 1980. godine, a koji mnogo podseća na njegove kasnije radove – glavni junak šeta po Njujorku, susrećući razne interesantne ljude i razmišljajući o tome šta znači biti živ.

    The Steamroller and the Violin (Andrei Tarkovsky, 1961)

    Teško je zamisliti kako bi celokupna svetska kinematografija izgledala da Andrei Tarkovsky nije stvorio neke od svojih čuvenih filmova kao što su Solaris, Stalker i Mirror, nakon što je studirao filmsku umetnost na Državnom institutu za kinematografiju u Rusiji. Još kao student snimio je nekoliko filmova, pri čemu je The Streamroller and the Violin možda najbolji. Ovaj film je zapravo njegov diplomski rad i prati neobično partnerstvo – mladog violinistu i operatera valjka. Film je dobro prihvaćen i kod publike – doneo je Tarkovskom nagradu na Festivalu studentskog filma u Njujorku.

    What’s A Nice Girl Like You Doing In A Place Like This? (Martin Scorsese, 1963)

    Kada je autor kultnih filmova upisao filmsku školu, odrekavši se prvobitnih planova da postane sveštenik, snimio je seriju kratkih filmova koji i danas izazivaju divljenje drugih mladih reditelja u nastajanju. Na Tisch Školi umetnosti, napravio je nekoliko filmskih dela, ali film What’s A Nice Girl Like You Doing In A Place Like This? prikazuje reditelja u svom najkretivnijem izdanju.

    Fotografije: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: