Više od FOTOGRAFIJA: Alice Springs & Helmut Newton coffee table book

    14.01.2024.
    RECOMMENDED

    Helmut Newton i njegova supruga Alice Springs, ikone u svetu fotografije i modne fotografije, svoj dugogodišnji rad predstavili su u coffee table knjizi Us and Them koja predstavlja ujedno i svedočanstvo o jednoj fotografskoj eri.

    Ovaj moćni par, poznat po svojim karakterističnim fotografskim stilovima i art direkciji, kao i doprinosima ovom umetničkom žanru.

    d5c70d1ec76740af929f83c8aa1294aa

    Helmut Newton, nemačko-australijski fotograf, u svetu fotografije prepoznatljiv je zbog svog provokativnog i avangardnog pristupa modnoj i portretnoj fotografiji. Njegovi radovi često prikazuju duboka ljudska osećanja, osnažene žene u raskošnim i ponekad kontroverznim scenama. Newtonove slike izazivale su društvene norme i redefinisale granice konvencionalne lepote, čineći ga pionirskom figurom u svetu modne fotografije.

    3a652ce037994058fe63a4365e6d3f58

    Sa druge strane, njegova supruga, model, glumica i fotografkinja Alice Springs donosi potpuno drugačiju perspektivu. Rođena je u Australiji, priznata portretna fotografkinja, suštinu svojih subjekata prikazuje i pronalazi u intimnijem i ličnijem pristupu. Njeno delo karakteriše duboko razumevanje ljudske psihe, rezultirajući portretima koji otkrivaju ranjivost i autentičnost modela.

    b9d46be404341ab6fcf4a00b291d2be4
    0a0a80d9117e222298cc0190146e1ce5

    Izložba, ali i sama knjiga Us and Them predstavlja, rekli bismo, vrhunac zajedničkog rada Newtona i Springs. U ovoj knjizi kao da su objedinjene međusobne igre njihovih kontrastnih stilova i uloga koje su imali radeći na samom projektu.

    Suprotstavljanje Helmuta Newtona hrabrim kompozicijama fotografija sa Alice Springs koja je emotivnija i ličnija, portretima i fotografijama udahnuli su potpuno novu dimenziju vizuelnom pripovedanju.

    Us and Them – Odnos

    Sam naziv knjige nije slučajan. Implicira na dvojnost, partnerstvo koje prevazilazi lični odnos dva umetnika. On sugeriše na dijalog između različitih perspektiva, stilova i pristupa fotografiji. Us and Them je omogućila ljubiteljima fotofrafije da posmatraju harmonično, intuitivno suživljavanje dva različita glasa unutar istog dela. Njihove elegantne i seksi fotografije su podeljene u dva dela. „Mi“, u kojima Newton i Springs naizmenično fotografišu jedno drugo i prave autoportrete. Poslednje poglavlje „Oni“ koje prikazuje fotografije i portrete drugih.

    us and them

    Newton je fotografisao Catherine Deneuve, francusku glumicu, producentkinju i modela koja je obučena u crni negliže sa cigaretom koja joj visi sa usana odmah ispod očiju, dok gleda samouvereno i direktno u kameru. U knjizi portretisan je i Karl Lagerfeld, predstavljen, do tada, u potpuno novom svetlu. Društvo mu pravi i Giovanni Versace koji pozira polugo na sofi od leopardove kože. I druge istaknute ličnosti iz sveta umetnosti, kulture i visoke mode predstavljene su u ovoj knjizi. Modeli su najčešće u provokativnim, ali umetničkim izdanjima. Pred vrlo skromnog Newtonovog uvoda, u knjizi nema propratnog teksta.

    9c79139c420268cb875d2c735e833055
    e817e5170e78d0a1a1ac75fa3e288d63

    Kroz samu knjigu, Helmut Newton i Alice Springs pozivaju publiku da istraži kompleksnost ljudskog identiteta, odnosa koji imaju sa sobom i svetom i međusobnog odnosa. Čitavo delo je odnos snage i ranjivosti.

    Us and Them prikazala je na delu moć fotografije da prevaziđe granice vremena i pop kulture. Ova dva uticajna umetnika u svetu fotografije čine spoj koji, bar po našem mišljenju, ostaje neprevaziđen. Samo delo, ne samo da slavi njihove individualne uspehe, već i prikazuje simbiotički odnos koji je postojao između njihovih različitih vizija umetničkih vizija.

    Foto: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci:

    No results found.