Anora osvojila Zlatnu palmu – evo šta treba da znate o filmu Seana Bakera

    26.05.2024.
    RECOMMENDED

    Anora, film Seana Bakera, jedno od 20 ostvarenja koje je ove godine prikazano u glavnoj takmičarskoj selekciji za najbolji film, na 77. Kanskom filmskom festivalu, osvojio je Zlatnu palmu, uz obrazloženje da je to film koji oživljva američku nezavisnu kinematografiju.

    Američki reditelj vratio se u Kan 3 godine nakon filma Red Rocket, a u novoj komediji-drami udaljava se od marginalizovanih sredina koje voli i smešta likove u svoj rodni grad – Njujork.

    Anora je mlada striptizeta iz Bruklina, koja se zaljubljuje u sina ruskog oligarha. Čini se da joj se dešava prava bajka, čak je i brak na pomolu, ali sve to dešava se pre nego što se u priču umešaju roditelji njenog ljubavnika, odlučni da unište ovu vezu.

    anora
    Anora

    Navikli smo da filmovi Seana Bakera prikazuju izolovane ljude, smeštene na margine snolikih mesta. U filmu Tangerine (2015) koristio je iPhone da snimi seksualne radnike na ulicama Holivuda, pod svetlom boje mandarine. Dve godine kasnije, za The Florida Project, smestio je radnju u motel blizu Diznilenda, gde mala Muni i njena majka vode svakodnevne borbe nesigurnog života.

    Nakon ovih filmova, koji su hvaljeni zbog svoje svežine, Sean Baker stiže na Kanski filmski festival filmom Red Rocket. I ovde se bavi likom sa margine društva i slika sumoran univerzum: penzionisanog porno glumca, primoranog da kampuje na kauču svoje bivše žene, u svom rodnom gradu u Teksasu.

    Anora odstupa od ranijih Bakerovih filmova

    Anora odstupa od Seanovih prethodnih filmova. Dok glavni lik, striptizeta, ostaje u Bakerovom žanru, univerzum kroz koji se kreće izražava rediteljevu izraženu želju da „snimi film o bogatim ljudima“.

    Druga novina je podela uloga. Dok je ranije favorizovao kasting putem društvenih mreža, sada je Sean Baker pozvao Mikey Madison (primećenu u završnim delovima filma Scream), da bude Anora, dok je za njenog partnera odabrao Yuriyja Borisova, koji je bio u Kanu 2021. godine sa filmom Petrov’s Flu Kirila Serebrenikova i Kupe br. 6 Juhoa Kuosmanena.

    *Sem Zlatne palme za film Anora, koju je Seanu Bakeru uručio Francis Ford Coppola, čiji je film Megalopolis prikazan ove godine u Kanu, na Filmskom festivalu nagradu za najbolju žensku glumicu primilo je nekoliko dama – nagrada je otišla u ruke glumicama iz filma Emilia Perez (Karla Sofía Gascón, Zoe Saldaña i Selena Gomez), a za najboljeg glumca proglašen je Jesse Plemons, u filmu Yorgosa Lanthimosa ne igra jednu, već tri uloge.

    Grand Prix pripao je ostvarenju All We Imagine as Light , nagradu žirija (Jury Prize) osvojio je film Emilia Perez, a za najboljeg reditelja proglašen je Miguel Gomes. U kategoriji za kratki film, nagradu je osvojio hrvatski reditelj i scenarista Nebojša Slijepčević, za film Čovjek koji nije mogao šutjeti, u kojem glavnu ulogu igra Goran Bogdan. 

    Počasne Zlatne palme dodeljene su glumici Meryl Streep, reditelju  Georgeu Lucasu i reditelju animiranih filmova – Hayaou Miyazakiju. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: