Pretraga

Umetnik Andrej Kolosov oslikava enterijer i eksterijer KC Grada u sklopu samostalne izložbe

Umetnik Andrej Kolosov oslikava enterijer i eksterijer KC Grada u sklopu samostalne izložbe

Tekst: BURO.

U ponedeljak 13. marta u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad otvorena je samostalna izložba umetnika Andreja Kolosova “Moja srpska priča."

Ovom izložbom predstavljaju se radovi iz serije “Znaci” koju čine grafički prikazi i ornamenti kojima, pomoću tehnike umetničke kaligrafije, umetnik ispunjava prostor i pretvara ga u složeni ornament, a svaki rad individualno jeste jedna zasebna priča umetnikovog doživljaja Srbije.

Umetnik Andrej Kolosov oslikava enterijer i eksterijer KC Grada u sklopu samostalne izložbe (фото 1)

Prateći program izložbe čini i performansi Andreja - u ponedeljak 13. marta započeo je oslikavanje panoa površine 100 metara kvadratnih, a danas i sutra nastavlja sa ovom aktivnošću. 19. i 21. marta oslikaće fasadu Kulturnog centra Grad, tokom koga će na prednjoj fasadi objekta nastati apstraktni pano. Poslednja aktivnost će se desiti 24. i 25. marta - performans “Rad u nestajanju”, kada će pano biti prekrečen u belo. Izložba “Moja srpska priča” otvorena je do 25. marta svakodnevno od 16 do 21 časa.

Umetnik Andrej Kolosov oslikava enterijer i eksterijer KC Grada u sklopu samostalne izložbe (фото 2)

Andrej Kolosov (1987) počeo je da se bavi uličnom umetnošću i grafitima 1999. godine. U ruskom gradu Reutovu 2007. vodio je klub mladih slikara. Ova klub godinu dana kasnije prerasta u samostalni umetnički kolektiv čija je glavna delatnost izrada murala. Andrej u tom periodu organizuje mnoštvo izložbi ulične umetnosti, instalacija i performansa, a 2010. je imao i svoju prvu samostalnu izložbu. 2011. upisao se na Fakultet za monumentalno slikarstvo Pravoslavnog Svetotihonovskog univerziteta u Moskvi, gde je temeljno izučavao akademsko crtanje, slikarstvo, fresko slikarstvo, ikonopis i teoriju crkvene umetnosti.

Umetnik Andrej Kolosov oslikava enterijer i eksterijer KC Grada u sklopu samostalne izložbe (фото 3)

Teorijska i praktična učenja savremene umetnosti pri Moskovskom muzeju savremene umetnosti podstakla su ga da izradi ciklus platana “Carpe Diem”. Osnov ovog rada čini staro rusko pismo, pomorski vez, koje u Andrejevim rukama doživljava mnoštvo metamorfoza, da bi u finalnom procesu grafičkog rešenja ličio na ornament. Skrivena poruka u Andrejevim radovima se ne može uvek odmah dešifrovati, slika stvara određeno raspoloženje i atmosferu u kombinaciji boja i ritma, a simbolička značenja utemeljena su u kulturnom pamćenju gledalaca. Brojna potencijalna tumačenja su tu da aktiviraju nizove asocijacija i da od njih stvore nove mogućnosti za smisao koje pokreću umetnikov dijalog sa posmatračem, jezikom kulturnih kodova. Izlagao je u Rusiji, Turskoj, Srbiji, a mnogi njegovi radovi nalaze se u privatnim kolekcijama. Trenutno se u svom radu najviše bavi izradom murala. U Beogradu živi od 2016. godine.

Umetnik Andrej Kolosov oslikava enterijer i eksterijer KC Grada u sklopu samostalne izložbe (фото 4)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor