Pretraga

Art hodočašće: Inspirativne destinacije za ljubitelje umetnosti

Art hodočašće: Inspirativne destinacije za ljubitelje umetnosti

Tekst: BURO.

Ako ste ljubitelj umetnosti sigurno je da ste već prošetali italijanske ulice uzduž i popreko, svratili i do Sikstinske kapele i do mnogobrojnih baroknih crkvi. Sigurno ste i Luvr posetili nekoliko puta, uživali u ekstravagantnoj arhitekturi Barselone, ili Klimtovim muralima i secesiji u Beču. Ako vam nedostaje malo jesenje inspiracije, donosimo nekoliko art destinacija koje mogu da budu sledeća must check lokacija. Za neke je potrebno detaljnije planiranje, za neke malo da se izađe iz zone komfora i standardnih putovanja ali je svakako iskustvo koje pružaju spektakularno.

Bašte koje je Yves Saint Laurent obožavao i koje su ga inspirisale

Jardin Majorelle, Marakeš, Maroko

Art hodočašće: Inspirativne destinacije za ljubitelje umetnosti (фото 1)

Francuski slikar Jacques Majorelle je započeo neka od svojih najuspelijih i najzapamćenijih dela kada se preselio u Maroko 1923. godine. Kupio je veliki plac u okolini Marakeša, i u art deco stilu počeo da gradi zgradu i botaničku baštu. Više od četiri decenije je unapređivao ovaj prostor konstantno, brinuo o biljkama i donosio nove sadnice sa različitih krajeva sveta. Finalni touch, je bila kobaltno plava kojom je ofarbao svoj atelje i patentirao tu specifičnu plavu kao “Majorelle plava.”

Nakon što je umro 1962. godine, njegova magična lokacija je pomalo zaboravljena sve dok 1980. Yves Saint Laurent i Pierre Bergé nisu kupili studio i bašte i obnovili ih. Saint Laurent je kasnije često isticao koliko inspiracije duguje upravo ovom mestu. Danas je moguće rezervisati obilazak i posetiti ceo prostor, koji je deo muzeja Yves Saint Laurent Marakeš.

Japansko ostrvo koje važi za svetilište umetnosti i arhitekture 

Naoshima, Japan

Art hodočašće: Inspirativne destinacije za ljubitelje umetnosti (фото 2)
Art hodočašće: Inspirativne destinacije za ljubitelje umetnosti (фото 3)

Malo, udaljeno ostrvo Naoshima predstavlja mirno bekstvo od gungule i sveta, gde se na svakom koraku nalaze umetničke instalacije, muzeji i arhitektura, u savršenom skladu sa prirodom. Ostrvo je postalo art destinacija tokom 90-ih kada je Benesse korporacija odlučila da ovde izloži impresivnu kolekciju moderne i savremene umetnosti. Za veliki deo arhitekture zadužen je bio Tadao Ando, a u samom centru nalazi se Benesse kuća, niz nadrealnih zgrada u kojima su izloženi radovi japanskih i internacionalnih umetnika. Ovo mesto je nedavno opet došlo u žižu javnosti sa velikom žutom bundevom Yayomi Kusame, koju je zahvatilo nevreme pa je završila u moru, ipak mesto na doku je rezervisano samo za nju pa je tu i vraćena. Ukoliko bukirate prenoćište ovde, moguće je obilaziti galerije i nakon zvaničnog radnog vremena. 

Bašte u kojima je Mone slikao 

Živernji, Francuska

Art hodočašće: Inspirativne destinacije za ljubitelje umetnosti (фото 4)
Art hodočašće: Inspirativne destinacije za ljubitelje umetnosti (фото 5)

Na sat i po udaljenosti od Pariza, nalazi se seoce Živernji u kom je smeštena idilična kuća i rajske bašte u kojima je impresionistički slikar Mone proveo poslednej četiri decenije svog života živeći i radeći. Ukoliko odete ovde na izlet moguće je obići kuću u kojoj je slikar živeo sa svojom prodicom (i da zaljubićete se u kuhinju!). Ipak, najveća čar ovog mesta je ogromna bašta, prepuna jezera, mostića i neverovatnih biljaka koje su vam sigurno poznate sa Moneovih slika. Pored porodične kuće i bašte, Živernji ima i imali muzej umetnosti impresionizma, i ako ste već ovde definitivno i njega vredi obići.  

Legendarna zgrada Bauhausa

Bauhaus Desau, Nemačka

Art hodočašće: Inspirativne destinacije za ljubitelje umetnosti (фото 6)

Kada je arhitekta Walter Gropius osnovao Bauhaus 1919. godine, nije mogao da pretpostavi da je pokrenuo jednu od najuticajnijih škola dizajna i umetnosti, čiji se uticaj u dizajnu oseća i danas.  Tokom 14 godina postojanja, Bauhaus je promenio tri lokacije ali je najupečatljivija lokacija, sinonim za ovu školu, ona u Desau gde je škola bila smeštena od 1925. do 1932. godine. Zgrada čistih, svedenih linija delo je samog Gropiusa, i zaštićena je od strane UNESCO-a a posetiti je znači prošetati kroz njene hodnike, prostrane slušaonice, ići na vođenu turu kroz lokaciju, i najlepše od svega znači obići prostore u kojima su živeli i radili neki od najpoznatijih umetnika tog vremena koji su u ovoj školi radili kao profesori, kao što su sam Gropius, Kandinsky, Klee, Oskar Schlemmer, László Moholy-Nagy, i drugi. Za one kojima je Bauhaus stil privlačan i koji bi želeli da žive na dan kao bauhausovac, mogu da prenoće u The Studio Building, u spavaonicama koje su nekada koristili učenici. 

Meka minimalista u zapadnom Teksasu

Marfa, Teksas, SAD 

Art hodočašće: Inspirativne destinacije za ljubitelje umetnosti (фото 7)
Art hodočašće: Inspirativne destinacije za ljubitelje umetnosti (фото 8)

Zahvaljujući jednom od kraljeva minimalizma, Donaldu Juddu, Marfa je stekla reputaciju kao ozbiljna umetnička enklava. Sredinom 70-ih, umetnik se doselio u ovaj grad, nekadašnji prostor za treninge tokom II svetskog rata, i počeo da ga transformiše i menja u pravcu svoje umetnosti. Danas je šetnja kroz Marfu jednaka šetnji kroz umetničku galeriju, budući da su na svakom koraku radovi Donalda Judda ili drugih umetnika od kojih je poručivao radove. Moguće je posetiti i Juddov studio, a Judd Foundation nudi ture kroz kuću u kojoj je nekada živeo. Poseta ovom mestu nije potpuna bez svraćanja u Chinati Foundation, muzej koji je Judd osnovao. Tako da, ako vas put ikako nanese na ovu stranu obavezno bukirajte turu. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor