Pretraga

BURO. izbor: Izložbe u junu kojima se radujemo

BURO. izbor: Izložbe u junu kojima se radujemo

Tekst: BURO.

Svi se ubrzano spremamo za leto, jer verovali ili ne jun je već tu, a na umetničkom planu to znači finalno zahuhtavanje pred letnju pauzu. Sezona je na svom vrhuncu, a dani konačno sve lepši tako da ih obavezno iskoristite za odlazak na neko novo otvaranje, ili posetu nekoj nedavno otvorenoj izložbi koja još uvek traje.

Shifting Shelter, Vesna Perunović
Galerija Menjačnica Goethe-Instituta

Kroz svoju umetničku praksu Vesna Perunović kontinuirano istražuje društveno-politički relevantne teme, posebno pojmove identiteta, egzila i granica a projekat "Shifting Shelter" iniciran je njenim studijskim boravkom na Malti krajem 2017. godine. Kao integralni deo internacionalnog projekta Evropske unije "Risk Change", ovim projektom Vesna Perunović istražuje politiku/poetiku migracija, istovremeno kroz njeno lično iskustvo života u dijaspori, i migracije kao globalni fenomen današnjice. Izložba se otvara 4. juna u 19:30 i trajaće celog meseca.

BURO. izbor: Izložbe u junu kojima se radujemo (фото 1)


Trophy Room, Jana Danilović
UK Stari grad

Izložba ili bolje reći ambijentalna postavka "Trophy Room" autorke Jane Danilović preklapanjem ulične umetnosti i tradicionalnih crtačkih tehnika ispituje temu nasilja iz pozicije žene.
Izložba će biti predstavljena beogradskoj publici u sredu 5. juna u 20 časova u UK Stari grad i otvorena do 12. juna (svakim danom sem nedelje, od 9 do 22 h).

BURO. izbor: Izložbe u junu kojima se radujemo (фото 2)


U sva tri galerijska prostora Kulturnog centra Beograda izložbe se otvaraju u četvrtak 6. juna sa početkom u 20h i trajaće do 27.juna.

Betina fotografija godine 2019, kustoskinja Milena Marjanović
galerija Artget

"Betina fotografija godine" je međunarodni konkurs profesionalne fotografije u regionu koji uživa visok kredibilitet u struci i u javnosti, doprinosi popularizaciji medijske fotografije, saradnji profesionalaca i međusobnom razumevanju. Od ukupno 294 pristigla rada, 79 autora iz 8 zemalja, stručni žiri (u sastavu Milena Marjanović, istoričarka umetnosti, Nenad Petrović, fotograf i Imre Sabo, fotograf), odabrao je 44 fotografije koje će biti izložene u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

BURO. izbor: Izložbe u junu kojima se radujemo (фото 3)


SUNNY SIDE, Lana Stojičević
Likovna galerija

Inovativni bazen hotela Zora u Primoštenu, izgrađen 1969. prema projektu Lovre Perkovića, danas privatizovan i preuređen, bio je polazna tačka za istraživanje izložbe "Sunny Side". Inspirisana činjenicom da je na turističkoj reklami iz 1971. godine dokumentovan slavni gost hotela Orson Welles, umetnica gradi narativ o asocijativnoj futurističkoj kupoli bazena, koji u izvesnom smislu "postaje" svemirski brod, a slogan „Dođite i vidite istinu", kojim je Jugoslavija u skladu s politikama nesvrstanosti pozivala goste iz inostranstva da dožive sunčanu stranu socijalizma, postaje slogan "Sunny Side" misije.

BURO. izbor: Izložbe u junu kojima se radujemo (фото 4)


Games and Politics
galerija Podroom

Interaktivna izložba video igara "Games and Politics" traga za odgovorom na pitanje kako tačno kompjuterske igre razvijaju svoj politički potencijal, težeći tome da odredi na koji način i u kojoj meri ova kreativna forma može da ponudi alternative u okviru industrije zabave. Ova postavka je ujedno i uvodna manifestacija u okviru novog programskog težišta Goethe-Instituta, a to je digitalni svet sa posebnim akcentom na video-igre i gejming, i njihovu društvenu ulogu i značaj. Na izložbi "Games and Politics" posetioci će imati priliku da se upoznaju sa 18 video-igara, od toga 16 u celovitoj verziji i 2 u verziji let's play. Pored samih igara, izložba obuhvata i dva dokumentarna filma na ovu temu. Izložene igre bave se problemima poput kritike medija, migracija, odnosa moći, uloga polova i militarizma, prilazeći im s umetničkog stanovišta.
Izložba Games and Politics zasniva se na izložbi Global Games Centra za umetnost i medije Cet-Ka-Em (ZKM) iz Karlsruea, sa kojim je Goethe-Institut i sarađivao na njenoj pripremi.

BURO. izbor: Izložbe u junu kojima se radujemo (фото 5)


U dodiru sa, kustoskinje Katarina Krstić i Senka Ristivojević
MSUB

Izložba "U dodiru sa" obuhvata dvanaest radova iz zbirki Muzeja savremene umetnosti, dela autora koji su, između ostalih, oblikovali umetničku scenu na našim prostorima, a to su Kosta Miličević, Rihard Jakopič, Vane Bor, Pivo Karamatijević, Ivan Tabaković, Petar Lubarda, Radomir Reljić, Bora Iljovski, Petar Omčikus, Zoran Popović, Tomislav Peternek i Vladimir Miladinović, i koje prate interpretacije, namenjene slepim i slabovidim osobama, a koje su realizovali Studenti sa odseka Vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Interpretacije su oblikovane u različitim umetničkim formama i medijima (od taktilnih i audio radova, do performansa i prostornih, ambijentalnih instalacija) sa namerom da što vernije prenesu značenja, priče i doživljaje dela iz zbirki Muzeja i pokušaju da odgovore na pitanje kako delo vizuelnog stvaralaštva približiti osobi koja ne vidi? Mladi umetnici preuzeli su ulogu medijatora i ponudili način da se umetnička dela iz zbirke sagledaju iz nešto drugačije perspektive.

Učesnici na izložbi, studenti Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu: Katarina Bošković, Luka Cvetković, Bogdan Đukanović, Filip Đukić, Katarina Jovanović, Ana Marinković, Jelena Mirković, Konstantinos Patelis Milićević, Andreja Prokopijević, Marija Tomić, Sabine Vedege i Nikita Živanović.
Otvaranje izložbe u petak 7.juna u 19h i trajaće do 1.jula.

BURO. izbor: Izložbe u junu kojima se radujemo (фото 6)


Astronaut u meni, Marija Šujica
Galerija REMONT

"Astronaut u Meni" je prostorna instalacija inspirisana poslednjim govorom holandskog fizičara i astronauta Wubbo Ocklesa, koji je emitovan na nacionalnoj holandskoj televiziji u maju 2014. godine. Tom prilikom, obraćajući se javnosti, Ockles je predstavio Zemlju kao bolesnu i usamljenu planetu, gde, po njegovim rečima ''većina  ljudi nije svesna opasnosti u kojoj živi''. Polazeći od Ocklesovog govora, Marija Šujica svojim radom predlaže razmatranje retorike kojom smo istovremeno upozoreni i pozvani na odgovornost u trenucima krize.
Izložba će biti otvorena u ponedeljak 10.juna od 19h i trajaće do 28. juna.

BURO. izbor: Izložbe u junu kojima se radujemo (фото 7)P.S. ukoliko ste propustili otvaranja izložbi, "Život je tamo gde smo mi", Tanje Milovanović i Senje Vild u galeriji Navigator i "Ljubav u Davosu", Tadije Janičića u galeriji Novembar, radosna vest je da obe traju i tokom celog juna ("Život je tamo gde smo mi" čak i do 1. septembra), tako da ima sasvim dovoljno vremena za ispravku!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor