BURO. Vizuelni leksikon: Sonja Gajić

    27.04.2023.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/cover_SonjaGajic.jpg

     

    Radovi akvarela beogradske slikarke i vajarke Sonje Gajić doimaju se kao da teku poput nekakve planinske reke. U momentima divlja i brza, koja potom tiho usporava i nastavlja svoj sudbonosni put rasterećana. Akvarel je zahtevna tehnika – jedinstven je način predstavljanja snova, iluzija, emocija, sećanja i razmišljanja. Pigmenti rastvoreni u vodi teku, kreću se u različitim pravcima; boje drugačije reaguje u odnosu na to da li je previše, dovoljno ili premalo vode. Mnogo je faktora koji mogu promeniti ishod slikanja akvarelom, ali upravo se u tome i ogleda lepota i unikatnost ove tehnike.

    Takvi su i Sonjini radovi; svaki krije drugačiju priču, samim tim i interpretaciju. Deluje kao da ih oslikava lakim i jednostavnim pokretom ruke i da će likovi i elementi nastaviti svoj put i život van papira, krećući se dalje i dalje.

    Sonja je masterirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, u klasi Veljka Lalića, a slikarstvo diplomirala na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Realizovala je više samostalnih izložbi. Takođe je kao organizatorka i kustoskinja učestvovala na različitim likovnih i kulturnim manifestacijama. Dobitnica je Nagrade Fakulteta likovnih umetnosti za veliki akt „Ilija Kolarević – Vajar” 2011. godine.

    Za BURO. je podelila deo svog života i rada – rekla je, odnosno nacrtala, u šta veruje, šta je opseda, šta plaši i kakva je budućnost.