Pretraga

Casa Balla- novi muzej u Rimu koji ćemo posetiti prvom prilikom!

Casa Balla- novi muzej u Rimu koji ćemo posetiti prvom prilikom!

Tekst: BURO.

Imerzivni murali velikih dimenzija, apstraktne floralne skulpture od drveta, kaučevi na kojima se susreću i sudaraju geometrijski paterni, rasplamsane boje, i gotovo ni malo praznog prostora. Tako izgleda stan pionira italijanskog futurizma Giacomo Balla, koji je uz pomoć svoje žene Elise i njihovih ćerki proslavljao umetnost i svoje ideje ne samo u radovima, već i svakodnevnom životu. Balla je kao i ostali futuristi verovao da umetnost ne treba i ne sme da bude izolovana i izložena isključivo u muzejima i galerijama već da mora da postane sastavni deo svakodnevnog života i to se oseća na svakom koraku u njegovom stanu koji je konačno dostupan za posetu.

Casa Balla- novi muzej u Rimu koji ćemo posetiti prvom prilikom! (фото 1)
Casa Balla- novi muzej u Rimu koji ćemo posetiti prvom prilikom! (фото 2)

Umberto Boccioni, Gino Severini, Mario Sironi, Giacomo Balla, su jedna od tih vodećih imena italijanskog futurizma. Inspirisali su i gurali jedni druge ka apstrakciji i njenom apsolutnom prihvatanju zato što je jedino apstrakcija delovala kao rešenje i nudila mogućnost da se uhvati nevidljiva energija svetla, brzine i pokreta koji su ih oduševljavali. Balla je napravio korak dalje i sve što zna i u šta veruje preneo u prostor u kom živi. Živeo je i radio u stanu u Via Oslavia od 1929. do 1958. a njegove ćerke, takođe slikarke, Luce i Elica Balla su vodile računa o stanu do početka 90-ih. Nakon toga je stan pripao gradu i iz instituta za restauraciju su od 2004. intenzivno radili na vraćanju nekadašnjeg sjaja stanu i vraćanju intenziteta boje.

Casa Balla- novi muzej u Rimu koji ćemo posetiti prvom prilikom! (фото 3)

Tokom života ovde, porodica Balla je transformisala običan, klasičan, građanski rimski stan u živo umetničko delo i rečima kustosa pretvorili su ovaj prostor u “laboratoriju za eksperimente sa oslikanim zidovima i vratima, dekorisanim nameštajem, elementima koje su sami napravili, sa puno slika i skulptura, komada odeće koji je nastajao kod kuće i mnogih drugih predmeta koji zajedno čine jedinstven, kaleidoskopski, potpuni projekat”.

Casa Balla- novi muzej u Rimu koji ćemo posetiti prvom prilikom! (фото 4)
Casa Balla- novi muzej u Rimu koji ćemo posetiti prvom prilikom! (фото 5)

Iako je od futurizma prošlo sto godina, zanimljivo je da je modernost koju je Balla zamišljao a njegove ćerke nastavile, nešto što je poznato svima nama danas, i štaviše veoma poželjno i u svetu savremene umetnosti i savremenog dizajna. Njihova "pravila" govore o nepoznavanju granica, o prevazilaženju disciplinarnih podela i povezivanju arhitekture, vizuelnih umetnosti i dizajna, o konceptualnim uticajima i mešavinama, o koegzistenciji apstraktnog i figurativnog jezika. Balla porodica je živela umetnost u svakom trenutku kroz oslikane kuhinjske elemente, tanjire, čaše, skulpture u svakom prostoru, odeću koju su nosili i pretvarali svoje samo postojanje u pokretno umetničko delo. Nije ni čudo zašto su dizajneri od 70-ih pa na dalje često pronalazili inspiraciju i osnov za svoje radove na ovim temeljima.

Casa Balla- novi muzej u Rimu koji ćemo posetiti prvom prilikom! (фото 6)

Zahvaljujući direktoru Maxxi muzeja i kustosu Bartolomeu Pietromarchiju koji je proveo poslednje dve godine sarađujući sa gradom i Ballinim naslednicima da se stan dovede u red i otvori za publiku, Casa Balla i kaleidoskopska lepota ovog prostora su dostupni svima za istraživanje i otkrivanje. Casa Balla je za sada otvorena kao deo projekta koji je realizovan u muzeju savremene umetnosti MAXXI koji odaje omaž italijanskim futuristima kroz izložbu “Casa Balla: From the House to the Universe and Back” i biće otvorena svakog vikenda do 21. novembra za svakog ko poželi da otkrije nešto više o kreativnom univerzumu ovog futurističkog genija, i ukoliko bude prilike i mogućnosti da se svraća u Rim ovog leta, ovo mesto je apsolutni je must see.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor