Pretraga

Iz druge perspektive: Izložbe koje možete posetiti u Veneciji tokom Bijenala

Iz druge perspektive: Izložbe koje možete posetiti u Veneciji tokom Bijenala

Bijenale jeste zvezda Venecije ovih dana, ali definitivno nije jedini umetnički događaj. Predstavljamo vam najbolje, tekuće izložbe, za dane kada pauzirate sa paviljonima

Tekst: BURO.

Foto: Press

Iako na prvi pogled zbog opšte pomame, ne deluje da u Veneciji ima ičega drugog do paviljona, svakako da je to daleko od tačnog. Otkrivanje kolateralnih postavki, kao i nekih koje su oaza za odmor od savremene umetnosti i povratak u istoriju, predstavljaju pravo zadovoljstvo, a njihovo istraživanje jednako je uzbudljivo kao samo Bijenale (ako ne i više, ali okej to je druga stvar). Ovo proleće i leto u Veneciji obećavaju mnogo šarenolikog sadržaja koje nije samo Giardini, Arsenale, već su palate, crkve, institucije, ispunjene izuzetno kvalitetnim sadržajem koji bi bilo prava šteta ne videti. Ukoliko ste u Veneciji, ili planirate da putujete, predstavljamo vam mali vodič kroz izložbe i projekte koje nećete želeti da propustite.

Šta: Jannis Kounellis
Gde: Fondazione Prada, Ca' Corner della Regina
Kada: do 24. novembra

Prva Kounellisova retrospektiva od njegove smrti 2017. Izložba uključuje radove nastale između 1959. i 2015. godine i podrazumeva instalacije i arhitektonske intervencije kojima istražuje proces sagorevanja, grčko-rimsku istoriju, metafizičku dimenziju, i gravitaciju, kao neke od umetnikovih omiljenih tema. Apsolutni highlight izložbe je masivna instalacija iz 1992. prvobitno urađena za spoljnu fasadu zgrade u Barseloni, sada izložena u unutrašnjem dvorištu palate, i koja se sastoji od sedam metalnih tanjira i džakova sa kafom koje drže.

Iz druge perspektive: Izložbe koje možete posetiti u Veneciji tokom Bijenala (фото 1)

Šta: Luogo e Segni
Gde: Punta della Dogana, Dorsoduro, 2, 30123 Venice
Kada: do 15.decembra

Polazeći od naslova slike Carol Rame, koji bi u prevodu značio "mesto i znaci," izložba uključuje radove 36 umetnika, i nekoliko impresivnih instalacija imena kao što su Roni Horn, Tacita Deam, Félix Gonzáez-Torres, i Tatiana Trouvé, sve iz François Pinault kolekcije. Izložba predstavlja poetično mapiranje mesta gde se priroda, stvaralaštvo i poezija prepliću, a s obzirom na to da dobar deo kolekcije nalazi inspiraciju u pisanju Etel Adnan, i njeni radovi, i tekstualni i vizuelni, su takođe uključeni u izložbu. Pored posebnog afiniteta koji povezuje umetnike, ističe se još jedna tema izložbe, a to je sećanje mesta: Venecija i sva njene ere i prošli životi, ali i gradova Bejrut, Njujork, Rio de Žaneiro, Lahor, Sarajevo.

Iz druge perspektive: Izložbe koje možete posetiti u Veneciji tokom Bijenala (фото 2)

 

Future Generation Art Prize 2019
Gde: Palazzo Ca'Tron
Kada: do 18.avgusta

Future Generation Art Prize je dvogodišnji događaj koji ima za cilj da osvetli stvaralaštvo buduće generacije, i predstavi radove impresivnih mladih autora koji imaju do 35 godina. Ove godine, u najužu selekciju je ušlo njih 21 koji su predstavili svoje radove, a glavne teme su budućnost čovečanstva, gorući savremeni problemi, globalizacija, narastajući talas nacionalizma... Glavnu nagradu je odnela Emilija Škarnulyte, a specijalne nagrade su otišle u ruke art dua Cooking Sections i Gabrielle Goliath. Pored njih, tu su i miljenici internacionalne scene Sondra Perry, Kasper Bosmans kao i nova, kao i druga zvučna imena na sceni poput Gala Porras-Kim, Korakrit Arunanondchai, Rodrigo Hernández. Ukoliko želite nešto alternativno, manje poznato, što signalizira pravac kretanja i aktuelne brige mladih autora, pravac Ca'Tron na San Croceu.

Iz druge perspektive: Izložbe koje možete posetiti u Veneciji tokom Bijenala (фото 3)

Šta: Artists Need to Create on the Same Scale that Society Has the Capacity to Destroy: Mare Nostrum
Gde: Chiesa di Santa Maria delle Penitenti, Fondamenta Cannaregio
Kada: do 24. novembra

Izložbu potpisuje Brooklyn Rail, a kustosi Phong Bui i Francesca Pietropaolo su okupili 73 umetnika, kako etabliranih tako i mladih, koji se bave društvenim i ekološkim pitanjima, ne bi li iz što više uglova ispitali glavnu temu - ekološku krizu na Mediteranu i skrenuli pažnju na nju.

Iz druge perspektive: Izložbe koje možete posetiti u Veneciji tokom Bijenala (фото 4)

Šta: Pittura / Panorama: Paintings by Helen Frankenthaler 1952-1992
Gde: Palazzo Grimani, Ramo Grimani, Castello
Kada: do 17. novembra

Radovi Helen Frankenthaler, umetnice apstraktnog ekspresionizma, nisu bili izlagani u Veneciji više od 50 godina, tačnije od 1966. kada je predstavljala američki paviljon na Venecijanskom Bijenalu. Sada, opet u vreme Bijenala ali izvan paviljona, u Palazzo Grimani, predstavljeni su njeni prepoznatljivi radovi sa poljima, flekama boja. Izložba uključuje radove iz četiri faze njenog stvaralaštva, prati razvoj njene karijere, i predstavlja jednu od sveobuhvatnijih evropskih retrospektiva ove američke umetnice.

Iz druge perspektive: Izložbe koje možete posetiti u Veneciji tokom Bijenala (фото 5)

Šta: Philippe Parreno
Gde: Espace Louis Vuitton Venezia, San Marco
Kada: do 24. novembra

Mastermajnd francuske konceptualne scene, Philippe Parreno, transformisao je Louis Vuitton prostor u multisenzorni rad koji se poigrava sa percepcijom posmatrača. Rad se sastoji od nekoliko elemenata - fosforescentnih tapeta, mikroorganizama i kompjuterskih programa, i otelovljuje umetnikovu zainteresovanost za paralelne realnosti.

Iz druge perspektive: Izložbe koje možete posetiti u Veneciji tokom Bijenala (фото 6)

Philippe Parreno, Elsewhen (2019). Exhibition view at Espace Louis Vuitton Venezia. Courtesy of the artist and Barbara Gladstone Gallery. © Philippe Parreno. Photo credits Andrea Rossetti / Louis Vuitton

Šta: Arshile Gorky:1904-1948
Gde: Ca' Pesaro International Gallery of Modern Art
Kada: do 22. septembra

Gorky je svojim radovima predstavljao spoj nespojivog, ili malo spojivog, i bio slavljen istovremeno i kao zvezda apstraktnog ekspresionizma i kasnog nadrealizma, kao majstor starog i novog, čije su figuralne predstave jednako hvaljene kao i apstrakcija. Izložba u Ca' Pesaro predstavlja prvo italijansko istraživanje i retrospektivu ovog neverovatnog stvaraoca i uključuje preko 80 njegovih vrhunskih radova, koji su dokaz da je Gorky jedna od ključnih figura američke umetnosti XX veka, pored  Rothka, Pollocka, i de Kooninga.

Iz druge perspektive: Izložbe koje možete posetiti u Veneciji tokom Bijenala (фото 7)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor