Pretraga

Na pragu distopije: Šta se desi sa shopping centrima kada se zatvore?

Na pragu distopije: Šta se desi sa shopping centrima kada se zatvore?

Tekst: BURO.

Sve je veći broj novootvorenih tržnih centara, koji postaju mesta ne samo prostora za kupovinu, već i društvenog života, sa različitim kulturno-umetničkim i zabavnim sadržajima. Ipak, ne možemo da se ne zapitamo, šta se dešava kada se usled niza različitih ekonomskih faktora jedan shopping mall zatvori?

Na pragu distopije: Šta se desi sa shopping centrima kada se zatvore? (фото 1)

Odgovor možemo potražiti u Sjedinjenim Američkim Državama, gde su i shopping centri i nastali sredinom pedesetih godina 20. veka. Odnos potražnje i ponude postao je nesrazmeran i tako je usled preteranog broja novih tržnih centara, počelo propadanje onih "starijih". Oni su zatvarani, postale ruine i nazivani „mrtvim tržnim centrima.“ U pitanju su ogromne zgrade koje su preskupe za popravku ili rušenje. I tako, sede, propadaju i čekaju.

Na pragu distopije: Šta se desi sa shopping centrima kada se zatvore? (фото 2)

Ipak, postoje određeni posetioci ovih propalih centara, entuzijasti koji beleže njihov "život posle smrti." Jedni od takvih je i ekipa koja stoji iza sajta "The Proper People". Tamo možete naći melanholične i gotovo poetične snimke napuštenih tržnih centara u Americi, ali i svetu. Dva momka koji vode ovaj sajt putuju svetom i dokumentuju najrazličitije primere ruiniranih objekata, od aqua parka u Kini do sovjetskih vojnih baza u Rusiji. Sport ritam njihovih videa je gotovo meditativan. Njihova lista za reprodukciju napuštenih tržnih centara ima osam video tura, od kojih većina traje oko sat vremena.

Na pragu distopije: Šta se desi sa shopping centrima kada se zatvore? (фото 3)

Još jedna odlična plejlista je serija "Dead Mall" na YouTube kanalu This is Dan Bell. Epizoda „Neon Dreams” je jedna od najboljih - u njoj je dokumentovana noćna šetnja tržnim centrom iz "80-ih koji neobjašnjivo još uvek ima uključenu struju. Neonska svetla i ogledala od zida do zida preovladavaju u ovom ogromnom prostoru. U pitanju je bizarni i na jedan čudan način lep video.

Na pragu distopije: Šta se desi sa shopping centrima kada se zatvore? (фото 4)

Na Youtube kanalu Ace's Adventure takođe možete naći veliki broj video tura napuštenih objekata, kakav je i Gwinnett Place Mall, gde se snimala serija Stranger Things. Videi na ovom kanalu daju i kontekst i pozadinsku priču svakom objektu, uključujući pronađene snimke (kao što je izveštavanje o otvaranju tržnog centra) na početku svake epizode, zajedno sa istorijom svakog objekta. Pored ovih YouTube kanala, postoji bezbroj fotografa koji dokumentuju zatvorene tržne centre svojim radovima - trenutno postoji 30.900 postova na Instagramu sa heštegom #deadmall.

Na pragu distopije: Šta se desi sa shopping centrima kada se zatvore? (фото 5)

Ali postoji nešto posebno zadovoljavajuće u gledanju ovih videa. Sporo je, metodično, tiho i mirno. A ipak postoji element neizvesnosti: kakvo ćemo neočekivano zlato naći iza sledećeg ugla? Više od svega, imate osećaj zatvorenosti. Kao da svi zavirujemo u otvoren kovčeg; gledanje ovih video zapisa deluje poznato i groteskno. Bolno je videti kako ekonomski, i delom društveni simboli leže ispod slojeva prašine i razbijenog stakla. Ipak, i to deluje katarzično.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor