Pretraga

Nove art knjige uz koje ćete zaboraviti na svet oko vas

Nove art knjige uz koje ćete zaboraviti na svet oko vas

Tekst: BURO.

Imerzivno iskustvo je ono iskustvo koje nas toliko obuzme da kada prođe njegov trenutak više ne znamo ni koliko je trajalo, ni šta je stvarno a šta nije, a ponajmanje kako da se vratimo u svakodnevicu. Obično se događa sa dobrim umetničkim delima, filmovima, knjigama, performansima koji više konzumiraju nas nego mi njih i atmosferom koju stvore obrišu sve granice između realnog i fiktivnog sveta. Iako nemaju konkretnu radnju, i neće vas na taj način uvući u svoj svet, nekoliko art knjiga koje su nedavno izašle rade upravo to - čine da vreme stane, da zaboravimo na sve drugo i samo uživamo.

Donosimo vam četiri nova naslova koji će vam pomoći da unesete malo fantazije, malo umetnosti, malo putovanja na svoje police, bilo da ste u raspoloženju za lenjo razvlačenje po meridijanima i jurenje zrakova sunca, ili za ozbiljne studije umetnost i njene analize.

Nove art knjige uz koje ćete zaboraviti na svet oko vas (фото 1)
Nove art knjige uz koje ćete zaboraviti na svet oko vas (фото 2)
Nove art knjige uz koje ćete zaboraviti na svet oko vas (фото 3)

Ako treba da odaberete samo jednu knjigu u koju ćete da zaronite na dah, onda to definitivno treba da bude ovo letnje rasprskavanje. Leto zabeležno Kodak filmom obećava svetlo, nostalgiju, tople zrake na koži, bazen u dvorištu, tragove od kupaćeg kostima, i miris lubenice, a Jason je uspeo da zabeleži sve. Snovito putovanje kroz daleka mesta (budući da su fotografije rađene širom sveta: od Kanade, preko Italije, Japana, Meksika, Nepala, Tajlanda, SAD do Vijetnama) je kao kolekcija mesta koje nije tako jednostavno locirati jer dokolica i leto svuda izgledaju isto. Prelepo.

Jason Fulford je već u prethodnim knjigama “The Medium is a Mess”, “Hotel Oracle” i drugim dokazao da je gospodar trenutaka, i da neverovatno umešno hvata ono što drugima promakne. Ne daje odgovore, samo postavlja pitanja i njegovi radovi pozivaju na gledanje i razmišljanje, maštanje i lutanje. “Picture Summer” je prostor neočekivane lepote, humora i značenja koja treba otkriti, pačvork leta, kaleidoskop života i wanderlust osećaj zabeležen fotografijom.

Dostupna i ovde.

Nove art knjige uz koje ćete zaboraviti na svet oko vas (фото 4)
Nove art knjige uz koje ćete zaboraviti na svet oko vas (фото 5)
Nove art knjige uz koje ćete zaboraviti na svet oko vas (фото 6)

Umetnik kao što je bio Mapplethrope verovatno zaslužuje monogorafiju ili neku novu knjigu, analizu, izložbu, baš svake godine. U tom mišljenju nismo usamljeni budući da ima zaista puno knjiga koje se tiču njegovog portfolija, života, saradnji, ali knjiga koja je objavljena predstavlja možda i vrhunac dosadašnjih pokušaja da se objasni Robert, što je ako je verovati Pattinim rečima (a jeste) nemoguće . Ovim povodom je i Patti Smith napisala novu pesmu, a knjiga “Robert Mapplethrope” predstavlja najsveobuhvatnije istraživanje njegovog raskošnog rada i talenta. Knjigu su priredili Mark Holborn i Dimitri Levas, i obuhvata sve od najpoznatijih aktova, preko autoportreta do floralnih mrtvih priroda. Nežna, čudesna vizija fotografskog genija u enciklopedijskom izdanju. Knjiga zvanično izlazi sredinom juna, ali je moguće već sada napraviti pre-order.

Fernweh, Teju Cole

Nove art knjige uz koje ćete zaboraviti na svet oko vas (фото 7)
Nove art knjige uz koje ćete zaboraviti na svet oko vas (фото 8)
Nove art knjige uz koje ćete zaboraviti na svet oko vas (фото 9)

Za početak, knjiga već naslovom nagoveštava prilično zanimljiv koncept, a fotografije u potpunosti opravdavaju očekivanja. Pisac i fotograf, Teju Cole, istražuje koncept “fernweh”, nemačka reč koja je u principu neprevodiva i nema baš adekvatan pandan u srpskom jeziku, a označava "želju, čežnju da se bude negde drugde". Ono kad zatvorite oči pa umesto toga što zraci padaju kroz prozor u sobu, zamislite da se sve to događa negde u omiljenoj uvalici na primorju. Fernweh. Manje više ono što svi živimo ovih dana, a Teju je sjajno pošlo za rukom, to jest za kamerom, da sve te moguće puteve i čežnje i zabeleži. Za njega se ovaj termin posebno odnosi na želju da bude u Švajcarskoj, okružen pitoresknim pejzažima, prirodom, i pogledima koji se spajaju sa horizontom. “Fernweh” je baš predivno štivo za imati kada maštamo o dalekim predelima, ali i ono uz koje ovi najbliži postaju prelepi. Mali podsetnik da čaša vode pod sunčevim svetlom čini izvanrednu kompoziciju gde god bila.

A History of Pictures, David Hockney & Martin Gayford

Nove art knjige uz koje ćete zaboraviti na svet oko vas (фото 10)
Nove art knjige uz koje ćete zaboraviti na svet oko vas (фото 11)
Nove art knjige uz koje ćete zaboraviti na svet oko vas (фото 12)

Ova knjiga postoji već neko vreme, ali je nedavno objavljena u proširenom i izmenjenom izdanju, i zato je prava prilika podsetiti je se. Hockney iza sebe ima preko pola veka gledanja umetnosti, razmišljanja u slikama, stvaranja istih, i titulu najprodavanijeg autora čije su slike dostizale najveće iznose. S druge strane, Martin Gayford je renomirani istoričar umetnosti i Hockneyev prijatelj, i ova knjiga je spoj njihovih znanja, iskustava i razmišljanja na temu istorije umetnosti, ili još konkretnije istoriju slike. Puno preskakanja i čudnih kombinacija, ideja koje povezuju Disney Hiroshigu, Velázqueza i Eisensteina. Ukoliko želite da razmišljate o umetnosti drugačije, ovo je definitivno sjajan izbor jer će u potpunosti transformisati odnos koji imate prema slikama. Magično putovanje kroz umetnost, gde je Gayford onaj sa istorijskim podacima i zanimljivostima, a Hockney prevazilazi akademsko i budi nove mogućnosti. Pored ogromnog broja reprodukcija, knjiga ima paragrafe u kojima njih dvojica na smenu pričaju i na momente zaista deluje kao da ćaskate u sred nekog od muzeja sa ova sva mastermajnda umetnosti.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor