Objektivom španskog fotografa kroz „Veličanstvenu deceniju“

    19.01.2023.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/01/izlozba_cover.jpg

    Institut Servantes rešio je da i u ovoj godini  nastavi jaku tradiciju priređivanja sjajnih izložbi fotografija koje nam kroz autentične perspektive i umetničke vizure predtsavljaju određene tačke istorije Španije i događaje sa kojima nismo toliko upoznati. Ovoga puta, to je izložba „Veličanstvena decenija“ fotografa Benita Romana koji je rođen u Madridu 1950. godine. On je karijeru počeo kao foto-reporter početkom sedamdesetih godina prošlog veka, da bi nakon studija primenjenih umetnosti u Madridu, ubrzo počeo da sarađuje sa brojnim štampanim medijima. Ostvario je višegodišnje saradnje sa brojnim novinskim agencijama: El País, El Mundo, Interviú, Época, Panorama, Triunfo, Opinión, Gaceta Ilustrada, La Calle, El Periódico de Madrid, Dinero…, kao i sa inostranim listovima, među kojima je i „Newsweek”. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/01/1674127787099139.jpg

    Ova postavka obuhvata rad čuvenog foto-reportera između 1975. i 1985. godine, koji svojim objektivom beleži društvenu realnost, suočenu sa velikim promenama u sistemu usled novih političkih okolnosti. Roman u prvi plan stavlja svakodnevicu običnih ljudi, stalni kontrast između stvarnog i zvaničnog života vodećih političkih činovnika, sveštenstvo i ekonomiju. 

    Naime, uspostavljanje demokratije u Španiji, navodi se u saopštenju, kod mnogih fotografa probudilo je želju da ovekoveče taj trenutak. Nova sloboda potisnula je nekadašnje strepnje i odstranila formalnost iz novinske fotografije, kao i potčinjenost društveno-političkoj vlasti. Iznenada su ponovo zaživeli dokumentarni radovi, marginalizovani u periodu diktature. Radovi koji su prikazivali drugačiju sliku Španije od one zvanične, a koje su u delo sproveli vrlo značajni fotografi. Benito Roman bio je jedan od njih.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/01/167412778712113.jpg

    Portret te dekade podrazumeva putovanje kroz Madrid, grad u kom se ogleda čitava Španija i koji spaja straćare i nebodere, sindikalce i poslodavce, slobodare i konzervativce, verujuće i nevernike, intelektualce i glasnogovornike, junake i seljake, zanatlije i umetnike koji nam u svetlu prohujalog vremena deluju krhko, čedno, ljupko i emotivno”, navodi kustos izložbe, španski urednik i fotograf Ćema Konesa.

    Beograd je prvi grad u koji je ova izložba stigla posle uspešnog premijernog predstavljanja u Madridu.

    Izložba će biti otvorena do kraja februara 2023. godine, a tokom trajanja biće organizovana i stručna vođenja tokom kojih možete saznati više o radu ovog fotografa ali i o ovom istorijskom razdoblju Španije i njegovom uticaju na njene stanovnike. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: