Ovu izložbu u okviru Europrajda 2022 ne smete nikako da propustite

    22.08.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/08/lgbtcover.gif

    I odbrojavanje do Europrajda 2022. koji će se ove godine desiti u Beogradu je počelo. Očekivano, prašina se diže na sve strane i podseća koliko je LGBTQ zajednica u Srbiji stigmatizovana i diskriminisana, pa temom koja sledi želimo malo da pomerimo fokus sa različitih spinova, na ono što je suštinski važno i u čemu leži cilj ovakvih manfestacija, a to je povećanje vidljivosti zajednice i pozivanje na konkretno rešavanje nekih problema sa kojima se ona svakodnevno suočava. 

    Naime, organizacija koja se već dugi niz godina bori za lezbejska ljudska prava, Labris, u saradnji sa udruženjem Dugina Iskra organizuju prvi po redu WLW umetnički festival u Beogradu, koji će se održati od 14. do 16. septembra u okviru pomenute manifestacije Europrajd 2022.

    Festival će biti otvoren izložbom „Naša 4 zida“ autorki Minje Pavolović i Jelena Vasiljević. Ova izložba prikazuje svakodnevnicu istopolnih parova u Srbiji i pojedine fragmente života osoba čiji odnosi nisu vidljivi za pravni okvir u Republici Srbiji, niti tolerisani u heteropatrijarhalnom društvu u kome živimo.

    Tokom festivala imaćete priliku da vidite različite umetničke radove žena koje vole žene, kao i da čujete različita iskustva umetnica iz Srbije i regiona koje se bave različitim umetničkim formama – slikarstvom, stripom, dokumentarnim filmom, fotografijom, muzikom i dr, a pored umetničkog dela programa, tokom festivala ćemo se baviti istorijom i budućnošću WLW pokreta, kako u Srbiji tako i u našem regionu, ali i celoj Evropi.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/08/1661172738936225.jpg

    “Nedostaju nam prostori gde lezbejski i životi kvir žena, kao i njihova umetnost može da se vidi u svojoj autentičnosti. Ovaj festival pokrenut je u želji da tih prostora bude više u našem regionu, ali i u želji da podstaknemo stvaralaštvo LBQ žena. Umetnost ima moć da aktivistički menja percepcije, transformiše svakodnevicu, povezuje sličnosti ali i približava ono što je udaljeno i manje poznato. Ovaj festival skroman je pokušaj da iniciramo susrete i vidimo gde će nas to odvesti”, rekla je Aleksandra Gavrilović iz organizacije Labris.

    Festival WLW (women loving women) uključuje različite umetničke i kreativne izložbene prakse, od fotografije i slikarstva, do muzike, dokumentarnog filma i stripa. Učesnice festivala  su i Helena Janečić, Katarina Ranković, Ljubica Damčević, Marina Orsag, Olga Dimitrijević, Jelena Anđelovska i Anamarija Tumbas, Vera Erac i Kristina Kastelec.

    WLWartfest se održava u prostoru “Miljenko Dereta”, i podržan je od strane Civil Rights Defenders (CRD), The Eurocentralasian Lesbian* Community – EL*C, i The Astraea Lesbian Foundation for Justice i jedva čekamo da ga posetimo! 

    Saznaj više:
    Povezani članci: