Pretraga

Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da \"svratite\"

Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da "svratite"

Tekst: BURO.

Za svaki sajam je generalno prilično izazovno da u jednom prostoru smesti sve galerije koje te godine učestvuju a za svaku galeriju da predstavi ono što želi na ograničenom prostoru. Ipak, ove godine sreća u nesreći je da prostornih ograničenja nema jer nema ni prostora u fizičkom smislu pa je tako Frieze London, jedan od najatraktivnijih umetničkih sajmova, online ugostio preko 250 galerija, a galeristi bili presrećni što mogu da predstave sve. Istina nema putovanja i uživanja u radovima uživo, ali ima i te kakve raznovrsnosti. Neke galerije su se opredelile za određene teme i koncepte kojih su se držali, dok su drugi uživali u mogućnosti da predstave malo od svega. Neko je svoj prostor iskoristio za više radova jednog umetnika, nego za čak sedam ili osam imena, i sve u svemu ovogodišnji Frieze je izuzetno šarenolik u pogledu radova i meridijana sa kojih galerije i umetnici dolaze. Mi smo odabrali nekoliko najboljih boothova u koje morate da zavirite na Frieze platformi, a sigurni smo da će te i sami dodati još neke.

David Kordansky

Predstavljeni umetnici: Lauren Halsey

Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da "svratite" (фото 1)
Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da "svratite" (фото 2)
Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da "svratite" (фото 3)
Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da "svratite" (фото 4)

Lauren Halsey je zvezda galerije David Kordansky i njeni radovi su nešto kao spoj modernističke apstrakcije, egipatskih hijeroglifa, popularne kulture, urbanih produkata kao što su stikeri, flajeri i grafiti. Ključ za razumevanja njenog izraza je da se sve te začudne kombinacije i reprezentacije spajaju u javnom prostoru i okej pored egipatskih hijreoglifa, nešto su što je deo svakodnevice, javne sfere i kolektivne imaginacije. Kultura komšiluka, zapisi sa uličnih zidova, i sve ono što se upisuje u memoriju prostora i kako sama Lauren kaže: “Ja pravim beleške mog dela grada, južnog Los Anđelesa, kroz maštanje i dodavanja fanki elemenata gradim svoje mitove i paletu. Za mene je sve hronološko slaganje momenata, vremena, lepote, tragedije, gubitka”.

Tina Kim

Predstavljeni umetnici: Ghada Amer, Davide Balliano, Ha-Chong Hyun, Gimhongsok, Minouk Lim, Kibong Rhee, Park Seo-Bo, Seung Jio Lee, Kim Yong-Ik, i Suki Seokyeong Kang

Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da "svratite" (фото 5)
Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da "svratite" (фото 6)
Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da "svratite" (фото 7)

Tina Kim galerija se proslavila svojim jedinstvenim programom koji se fokusirao na azijsku savremenu scenu od samih početaka i Tina Kim je brzo postala vodeća figura u tom polju, posebno kada je u pitanju korejska umetnost budući da je ona prvi put predstavila korejski Dansaekwha umetnički pokret američkoj i evropskoj publici. I svojim boothom na Friezu su dokazali zašto su svež vetar sa Istoka, i ovaj put Kibong Rhee je predstavio seriju pejzaža u izmaglici koji nose i smiraj i unose nemir istovremeno. Gimhongsok je nastavio u svom smeru igranja sa konstrastima i teksturama i spajanjem nespojivog poput balona i betona a Suki Seokyeong Kang sa kreiranjem prostornih instalacija u kojima bismo pomalo i živeli.

Soft Opening

Predstavljeni umetnici: Tenant of Culture i Stephen Polatch

Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da "svratite" (фото 8)
Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da "svratite" (фото 9)
Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da "svratite" (фото 10)

Tenant of Culture je pseudonim pod kojim radi umetnica Hendrickje Schimmel koja kako sama kaže ne razdvaja modu i umetnost, ali je i u jednom i u drugom zanimaju vreme, struktura, istorija. Tragovi nošenja, koji bi inače umanjili cenu nekog komada odeće ili obuće za nju i njen rad postaju neprocenjiv, i vitalan vizuelni element u rekonstrukciji tog komada. Ona seče, prekraja, ušiva, cementira, i pravi mutante, hibride koji su u na pola puta između skulpture i modnog produkta. Izuzetno poznati jer sve to koristimo, i istovremeno izuzetno strani jer su izvučeni iz prvobitnog konteksta. Ruku na srce, očekujemo da vidimo Tenent of Culture u saradnji sa nekim britanskim dizajnerom, i to verovatno veoma uskoro.

ChertLüdde

Predstavljeni umetnci: Sol Calero, Gabriel Chaile, Kasia Fudakowski, Rosemary Mayer, Juan Antonio Olivares, Petrit Halilaj, Alvaro Urbano i Ruth Wolf-Rehfeldt.

Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da "svratite" (фото 11)
Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da "svratite" (фото 12)
Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da "svratite" (фото 13)

Cvetovi kosovskog umetnika Petrita Halilaja u koje se ceo svet zaljubio kada su nedavno izloženi u Madridu u Palacio de Cristal muzeja Reina Sofia. Poetični, minimalistički, geometrijski crteži nastali kucaćom mašinom, koje potpisuje nemačka umetnica Ruth Wolf-Rehfeldt. Neverovatno raskošni i šareni enterijeri instalacije i slike Venecuelanske umetnice Sol Calero koje svojom svežinom i bojom podsećaju na Latinsku Ameriku, ili barem onaj njen lepši deo. U prevodu, berlinska galerija ChertLüdde je spojila i prikazala naizgled nespojivo, ali zapravo donela neverovatno razgovetnu celinu o zaboravljenim istorijama i povezanošću i onog što na prvi pogled izgleda predaleko.

Garth Greenan

Predstavljeni umetnici: Jaune Quick-to-See Smith

Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da "svratite" (фото 14)
Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da "svratite" (фото 15)
Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da "svratite" (фото 16)

Jaune Quick-to-See Smith je preko četiri decenije stvarala svoje radove, slikala, crtala, kolažirala i prenosila istinu o situaciji i položanju zajednica urođeničkog stanovništva u SAD danas. Njeni radovi ne samo što su lepi i što je svaki rad iz serije “I See Red” jedinstven u svojoj kombinaciji medija i kolažiranja teksta na platnu, nego nose izuzetno jake poruke i politički su izuzetno relevantni. Uvek su i bili, ali danas posebno. Njeni radovi su zadivljujućih dimenzija, i spajaju isečke iz novina, i reklame koje sadrže rasističko predstavljanje i stereotipe o životu i identitetu starosedelačkog američkog stanovništva. Američki muzeji biju bitku sa rasizmom i ravnopravnijim što zapošljavanjem što predstavljanjem i zastupljenosti u svojim kolekcijama, a Jaune Quick-to-See Smith je konačno dobila mesto u umetnosti koje zaslužuje postavši prva osoba starosedelačkog porekla čiji se rad odnedavno nalazi u kolekciji Nacionalne galerije u Vašingtonu.

The Third Line

Predstavljeni umetnici: Amir H. Fallah, Anuar Khalifi, Hassan Hajjaj, Hayv Kahraman, Huda Lutfi, Nima Nabavi, Pouran Jinchi, i Sahand Hesamiyan

Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da "svratite" (фото 17)
Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da "svratite" (фото 18)
Preko 250 galerija učestvuje na online Frieze sajmu, izdvojili smo najzanimljivije u koje bi trebalo da "svratite" (фото 19)

Galerija The Third Line predstavlja umetnike sa Bliskog Istoka, koji svako na svoj način analizira pitanja stereotipa i predrasuda, nacionalnosti, reprezentacije, očekivanja, mitova u popularnoj kulturi i kulturi uopšte. Anuar Khalifi koristi slikarstvo za istaživanje pojma “autsajder”. Hayv Kahraman, američka umetnica iračkog porekla koristi svoje radove, najčešće crteže, kao priliku da se osvrne na kontroverzna pitanja roda, tačnije ženskog identiteta u kontekstu sopstvenog iskustva kao izbeglice, i ostalih pitanja i problema koja muče njenu rodnu zemlju. Verovatno najveća zvezda ovog bootha je Hassan Hajjaj, marokanski umetnik, čija umetnička praksa povezuje razne tehnike i discipline. Njegove fotografije su prepoznatljive i onima koji možda ne znaju da ih baš on potpisuje, jer ih krasi neverovatno šarenilo, prekomerna upotreba paterna, i orginalni marokanski produkti u borduri, a ako ništa drugo nedavno je puno pažnje privukla i njegova fotografija Billy Elish. Hajjaj je uspeo da pretvori marokanski kliše u londonski kulnes, od odbačenih predmeta pravi relikcije popularne kulture, i da Coca-Cola flašice kombinuje sa legendarnim Louis Vuitton logoom. Jednom rečju, genijalac.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor