Pretraga

Putujete u Barsu? Izložbu Helmuta Newtona ne smete da propustite!

Putujete u Barsu? Izložbu Helmuta Newtona ne smete da propustite!

Tekst: BURO.

Ako se razmišljate kuda ovog leta i Barselona vam je na radaru, izložbu Helmuta Newtona ne smete da propustite! Možda vam upravo to bude i jedini, ali dovoljan povod da krenete put Španije. Nama definitivno jeste.

Putujete u Barsu? Izložbu Helmuta Newtona ne smete da propustite! (фото 1)

Helmut Newton se smatra jednim od najvećih (modnih) fotografa 20. veka, a budući da je poznat po svojim portretima nagih žena, postavlja se pitanje kako pristupiti njegovoj umetnosti danas? Debatu pokreće „Private Property“, prva izložba posvećena neprikosnovenom fotografu i okuplja njegove najamblematičnije radove između ženskog egzibicionizma i muškog voajerizma od 1972. do 1983. godine.

Putujete u Barsu? Izložbu Helmuta Newtona ne smete da propustite! (фото 2)
Putujete u Barsu? Izložbu Helmuta Newtona ne smete da propustite! (фото 3)

„Svojim čudnim i ponekad provokativnim fotografijama, Newton je bukvalno zaprepašćivao čitaoce časopisa“, kaže Matthias Harder, direktor Fondacije Helmut Newton u Berlinu. „I danas je njegov rad kontroverzan. Bio je slobodan duh i to mi je divno.“

Putujete u Barsu? Izložbu Helmuta Newtona ne smete da propustite! (фото 4)

Izložba u FotoNostrum galeriji otvara se 3. jula, a pored modnih fotografija po kojima je ovaj genijalac nesumnjivo bio najpoznatiji, provlače se i zapisi iz Barselone i poslednji portreti Salvadora Dalija u poznim godinama. Možda nam izložba odgovori na pitanje: Da li bi Helmut Newton postao ikona da je kojim slučajem počeo karijeru danas? 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor