Pretraga

Sedam umetnica čiji ćemo rad pratiti i nakon sajma Frieze u Njujorku

Sedam umetnica čiji ćemo rad pratiti i nakon sajma Frieze u Njujorku

Tekst: BURO.


Umesto standardne forme, Frieze sajam u Njujorku je ove godine “otvorio” svoja virtuelna vrata pokrenuvši ambicioznu digitalnu inicijativu Viewing Room i predstavljajući specijalno virtuelno izdanje Frieze New York. Platforma je otvorena od 8. do 15. maja i postoji preko 200 prostorija kroz koje možete prošetati ovde.

Od najuzbudljivijih i najtraženijih mladih imena do eminentih figura umetnosti XX veka, krstariti iz prostorije u prostoriju pomalo je obnavljanje istorije umetnosti, a pomalo upoznavanje novih imena svetske scene. Ove godine postoji nekoliko sekcija: Frame koja je posvećena solo projektima koje predstavljaju galerije mlađe od deset godina, zatim Focus koji je prostor za veterane galerijske scene, dok su Diálogos i Chicago Tribute kuriraniji i mnogo pre liče na niche sektore nego na neko opšte predstavljanje. Chicago Tribute je omaž umetnicama iz Čikaga u ime obeležavanja stogodišnjice ratifikacije zakona o pravu žena na glasanje, a Diálogos se fokusira na stvaralaštvo umetnika i umetnica Latinske Amerike. Puno je sjajnih radova, dosta dobro kuriranih boothova, dosta imena koja su nam još jednom potvrdila zašto ih volimo, a još više nekih novootkrivenih. Donosimo vam listu sedam umetnica čiji rad nam je zapao za oko šetanjem iz galerije u galeriju i koje ćemo sasvim sigurno nastaviti da pratimo.

Sarah Braman

SAD
Galerija: Mitchell-Innes & Nash

Sedam umetnica čiji ćemo rad pratiti i nakon sajma Frieze u Njujorku (фото 1)
Sedam umetnica čiji ćemo rad pratiti i nakon sajma Frieze u Njujorku (фото 2)
Sedam umetnica čiji ćemo rad pratiti i nakon sajma Frieze u Njujorku (фото 3)

Sarah Braman, je već uveliko poznata po skulpturama velikih dimenzija koji su kao mali omaži i spomenici svakodnevici, i izuzetno interesantna igra između sirovog i već upotrebljenog, i novog i prefinjenog. Pri stvaranju visoko estetskih, balansirajućih skulptura Bramanova kombinuje elemente pronađene na auto i drugim otpadima, u starim zgradama, ili antikvarnim radnjama, sa prozračnim staklima i pleksiglasom. Prepoznatljiva kolor paleta u roze, plavoj, narandžastoj i ljubičastoj boji, i geometrijske strukture čine njen rad pravim naslednikom minimalizma, i savremenim hibridom Marka Rothka i Donalda Judda.

Merike Estna

Estonija
Galerija: Temnikova & Kasela

Sedam umetnica čiji ćemo rad pratiti i nakon sajma Frieze u Njujorku (фото 4)
Sedam umetnica čiji ćemo rad pratiti i nakon sajma Frieze u Njujorku (фото 5)

Merike Estna, poreklom iz Talina, u svojim radovima ispituje hijerarhiju između umetnosti i zanatstva i eksperimentiše sa integrisnjem svakodnevnice i umetnosti, a njeni radovi neretko izgledaju kao relikvije iz dubina mora. U početku bila je prepoznatljiva po upotrebi svetlih, pastelnih nijansi plave, roze i žute, tehnikom koja je podsećala na mermer i koju je primenjivala kako na platnu tako i na odeći i nameštaju, a danas je pretežno okrenuta tehnici koju naziva "masking" u kom radove prelepljuje trakama koje potom skida i otkriva "zakopane" slojeve stvarajući efekat palimpsesta.

Ruby Onyinyechi Amanze

Nigerija
Galerija: Goodman

Sedam umetnica čiji ćemo rad pratiti i nakon sajma Frieze u Njujorku (фото 6)
Sedam umetnica čiji ćemo rad pratiti i nakon sajma Frieze u Njujorku (фото 7)
Sedam umetnica čiji ćemo rad pratiti i nakon sajma Frieze u Njujorku (фото 8)

Poreklom iz Nigerije, Ruby živi između Filadelfije i Njujorka, ali kako kaže ne oseća pripadnost ni prema jednom od ta dva mesta. Upravo to i istražuje u svojim radovima koji se fokusiraju na osećaj nepripadanja, i postojanja između mesta, osećanja nedostajanja, nostalgije, i želje za povratkom. Njeni radovi su pomalo kao san u kom se hvataju delovi, a kontekst ostaje široko otvoren. Nelinearni, otvoreni narativi u kom su kulturološko neidentifikovanje, anksioznost, identitet i uspomene osnovne teme njenih crteža koji nalikuju na sklapanje priče po sećanju. Nešto nedostaje, nešto nije tačno, nešto je preterano, nešto zaboravljeno.

Jeanette Mundt

SAD
Galerija: Overduin & co

Sedam umetnica čiji ćemo rad pratiti i nakon sajma Frieze u Njujorku (фото 9)
Sedam umetnica čiji ćemo rad pratiti i nakon sajma Frieze u Njujorku (фото 10)

Jeanette se u svojim radovima najčešće bavi temom roda, pola, i time šta znači biti žena. Kroz jarku paletu boja preokupirana ženama i njihovom pozicijom, ulogom i konstrukcijom ženstvenosti, Mundtova se neretko okreće ženama iz popularne kulture. Možda i najpoznatiji radovi jesu slike koje je predstavila prošle godine na Whitney Biennalu - prikazi sportistkinja "uhvaćenih" u zaletu, okretu i skoku.

Yuli Yamagata

Brazil
Galerija: Fortes D'Aloia & Gabriel

Sedam umetnica čiji ćemo rad pratiti i nakon sajma Frieze u Njujorku (фото 11)
Sedam umetnica čiji ćemo rad pratiti i nakon sajma Frieze u Njujorku (фото 12)
Sedam umetnica čiji ćemo rad pratiti i nakon sajma Frieze u Njujorku (фото 13)

Brazilska umetnica Yuli Yamagata radi slike, crteže neretko i skulpture, ali u poslednje vreme tkanine imaju glavnu ulogu u njenim radovima, a šivenje je postala omiljena “slikarska” tehnika kojom stvara objekte-slike od tekstila. Tako su njene slike malo po malo postale autonomna tela pomalo smešnih, a pomalo i grotesknih kontura i jarkih boja. Preduge noge, oštri nokti, “zavodljiva” usta, sve na njenim radovima pokazuje prisustvo osobe, ali osoba nikada nije kompletno prikazana i celokupan utiska bi se najverovatnije najbliže opisoa kao: groteskno, varljivo i zavodljivo.

Nora Turato

Hrvatska
Galerija: Gregor Staiger

Sedam umetnica čiji ćemo rad pratiti i nakon sajma Frieze u Njujorku (фото 14)
Sedam umetnica čiji ćemo rad pratiti i nakon sajma Frieze u Njujorku (фото 15)

Regionalna superstar umetničkog sveta, koja je poslednjih godina neizostavna na svim većim sajmovima. Nora Turato, poreklom je iz Hrvatske, živi i radi u Holandiji, a ima polazište u grafičkom dizajnu, muzici i performansu i na neki način se sve to prepoznaje u njenim sadašnjim radovima. Preuzima tekstove i natpise iz "savremene infosfere" i kolažira ih u eklektični miks postova sa društvenih mreža, reklamnih slogana, upozorenja sa cigareta, koji su kombinovani sa novinama, političkim govorima, i poezijom. U svojoj umetničkoj praksi, veoma je usmerena na performans tako da su tekstovi obično samo delovi iz njenih govora koje piše i izvodi u svojim performansima.

Mădălina Zaharia

Rumunija
Galerija Ivan

Sedam umetnica čiji ćemo rad pratiti i nakon sajma Frieze u Njujorku (фото 16)
Sedam umetnica čiji ćemo rad pratiti i nakon sajma Frieze u Njujorku (фото 17)

Rumunska umetnica Mădălina Zaharia se pretežno bazira na pričanju i prepričavanju ideja, izmenama, nedoslednostima u nastajanju i konstruisanju. Njen rad se fokusira na odnos između sećanja i gramatike, slaganja i istražuje neadekvatnost sećanja i njihove reprezentacije. Veoma tanka i delikatna linija između umetnosti, dizajna i pripovedanja u kojima su jezik i vizuelni vokabular stalno isprepletani. Sudaraju se i stvaraju kreativne akcije, predmete i oblike.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar