Pretraga

Stavite ušuškavanje na pauzu i prošetajte do jedne od ovih galerija

Stavite ušuškavanje na pauzu i prošetajte do jedne od ovih galerija

Tekst: BURO.

Znamo, znamo... Kiša neprestano pada i opšti utisak je da se kalendarski nalazimo pre negde na prelazu između septembra u oktobra nego u sredini jula. Ipak, osećamo dužnost da vas podsetimo da nas do prave jeseni i pratećeg ušuškavanja i razvlačenja od sofe do fotelje i nazad deli još nekoliko meseci, i da ovu sezonu i tople temperature treba iskoristiti najbolje moguće. Nemojte posle da vam bude žao. U to ime, u cilju razmrdavanja nogu, glave i kreativnosti, predlažemo da svratite u neku od gradskih galerija. Od letnjih treperenja, preko priče o zapletenosti savremenog sveta do promišljanja ženskog tela kao mesta otpora, mnogo je sjajnih tema pokrenuto u različitim gradskim prostorima i iskrena preporuka je čekirati ih sve. 

"LETNJA TREPERENJA: U ZDRAVOM TELU"

Stavite ušuškavanje na pauzu i prošetajte do jedne od ovih galerija (фото 1)

Gde: Galerija Novembar
Ko: Nikola Dimitrović, Dunja Đolović, Aleksandra Branković, Kosta Đuraković, Anastasija Pavić; Kustoskinja: Ana Simona Zelenović
Kada: 22. jul - 29. avgust

U savršeno odabranom trenutku i delu godine kada odjednom postanemo gotovo opsednuti sopstvenim i tuđim telima, suludim standardima i kriterijumima nova letnja treperenja u galeriji Novembar donose pokretanje pitanja i različite perspektive u odnosu prema telu, telesnoj ekspresiji, seksualnosti, identitetu. U svojim radovima autori i autorke otvaraju različita pitanja: kako diskurs poželjnog i zdravog tela utiče na našu percepciju sopstvene telesnosti, šta donosi prihvatanje sopstvenog tela i njegovih društveno konstruisanih ili fizički uslovljenih „nesavršenosti”, kakav je odnos osoba nenormativne seksualnosti prema telu, kako se u umetnosti i kroz umetnost preispituju sopstveni identitet, telesnost ali i seksualnost.

“Jelina posla”

Stavite ušuškavanje na pauzu i prošetajte do jedne od ovih galerija (фото 2)

Gde: Ulična Galerija
Ko: Jelena Mijić
Kada: Od 16. jula

Nedavno otvorena izložba “Jelina posla” na suptilan i prilično duhovit način otvara i razmatra čuveno pitanje od čega živeti ako se baviš umetnošću, ali i da li je moguće živeti samo od svog umetničkog rada. Jelena Mijić je po obrazovanju slikarka, dobitnica Mangelos nagrade za Najboljeg mladog umetnika, autorka više izložbi, galeristkinja, producentkinja, menadžerka u kulturi, deo tima koji organizuje art rezidenciju na ostrvu Madeira. Istovremeno radi i kao konobarica i šankerica i fotografkinja, a povremeno vodi i kreativne radionice sa decom, i u svojoj novoj izložbi Jelena na duhovit i ironičan način razvezuje pitanja rada, plaćenosti, savremenog posla koji podrazumeva barem nekoliko struka, profesija i tipova obaveza.

“Zapletenosti”

Gde: Umetnički prostor U10
Ko: Nils Andreassen, Oda Haugerud, Maitane Midby, Ljubomir Popović, Marija Stanković, Kristina Tica, Timna Tomiša
Kada: 8. jul - 24. jul

Ako bismo nekako probali da definišemo savremeni trenutak u kom se nalazimo verovatno je da bi se tu našao prilično dugačak spisak reči koji ga opisuju. Još verovatnije je da bi barem jedna od tih reči bila “zapletenost”jer je to ne samo ono kako se osećamo već i ono što svakodnevno živimo budući da svi planovi, problemi, diskursi, i jesu nerazmrsivo zapleteni. Upravo tim pitanjem se bavi nova izložba u umetničkom prostoru U10 koju ukoliko niste posetili do sada, imate još samo dva dana da ispravite. „Zapletenosti” je grupna izložba koja okuplja domaće i internacionalne umetnike i na kojoj se kroz široki spektar perspektiva, promišlja tema zapletenosti, granica, definicija.

“New Body”

Stavite ušuškavanje na pauzu i prošetajte do jedne od ovih galerija (фото 9)

Gde: Galerija Doma Omladine
Ko: Anastasija Pavić; Kustoskinja: Marina Marković
Kada: Od danas do 3. avgusta

“New Body” je prva samostalna izložba umetnice Anastasije Pavić koja na prvom mestu problematizuje autonomnost ženskog tela. Anastasija se igra višeznačnošću tela kao fetiša, robe, objekta, subjekta, simbola i iz različitih perspektiva sagledava svoje telo kao konstrukt ali onaj koji može da bude i mesto otpora. Ona manipuliše, transforimiše, formira novo, rasformirava staro i na svim nivoima rasklapa ustaljene prirodne datosti i oblike represije. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor