Sto godina Bauhausa: Šta posetiti, gde ići, šta čitati?

    28.08.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/08/bauhaus_cover.jpg

    Ove godine je tačno sto godina od kada je praotac modernizma Walter Gropius otvorio prvi Staatliches Bauhaus iliti državnu Bauhaus školu za arhitekturu i primenjene umetnosti u Vajmaru, čije su revolucionarne ideje i postulati postali esencija arhitekture, dizajna enterijera, nukleus industrijskog dizajna. Proizvodi i filozofija Bauhausa su i danas obožavani i često kopirani, a uticaji i principi jednako relevantni kao i pre sto godina. 2019. svet proslavlja jubilej ovog važnog istorijskog momenta i to na razne načine kroz velika otvaranja, izložbe, događaje. Kalendar je pretrpan cele godine, i ako još uvek niste dobili svoju dozu Bauhausa povodom velikog rođendana vreme je da uhvatite korak sa legendarnom proslavom modernizma. Odabrali smo najbolja Bauhaus iskustva koja su u ponudi od novih i starih muzeja do originalnih prenoćišta i najboljih naslova. Ukratko, sve što je pravom Bauhaus verniku neophodno.

     

    Bauhaus muzej u Vajmaru

    Vajmar je bio prvo sedište Bauhausa, od 1919. do 1925. kada se škola preselila u Desau pa je tako sasvim prirodno turu početi odavde. Nemački arhitekta Heike Hanada, koji potpisuje rekonstrukciju muzeja, se opredelio za masivan, ali minimalstički betonski izgled, i muzej je otvoren u aprilu ove godine, nakon tri godine rekonstrukcije. Na preko 2000 kvadratnih metara više od 1000 predmeta i radova priča priču o istoriji, uticaju i važnosti ove dizajnerske škole ne samo na prostorima Nemačke, nego i u celom svetu. Galerija na prvom spratu posvećena je vajmarskim danima i začecima Bauhausa, gde je između ostalog izložen i Gropijusov manifesto iz 1919. godine, dok je drugi sprat rezervisan za izložbu koja prikazuje kako su ove ideje implementirane, i to kroz prostorije od kojih je svaka posvećena jednom direktoru škole: Walter Gropius, Hannes Mayer, Mies van der Rohe.

     

     

    Novi Bauhaus muzej u Desau

    Španski arhitektonski studio Addenda Architects radio je dizajn projekat Bauhaus muzeja u Desau, i novi muzej će konačno otvoriti vrata za posetioce 8. septembra. Dakle, vrlo brzo! Druga faza Bauhausa je vezana za Desau i u ovom gradu se nalazi i zgrada Bauhausa koja je prema Gropijusovom projektu završena 1926. i predstavlja centar najveće aktivnosti škole, i sinonim za istu, dok se 1932. nije preselila u Berlin gde su je nacisti naredne godine i zatvorili. U zgradi novog muzeja biće prikazana kolekcija Bauhaus Desau Fondacije koja broji 49 000 artefakta što je druga najveća kolekcija na svetu.

    Prenoćite u Bauhausu

    Ukoliko želite jedinstveno iskustvo, koje nema veze sa muzejima, ali ipak nekako i ima (znamo zvuči zbunjujuće), onda je Prellerhaus definitivno mesto koje treba čekirati. Prellerhaus je naziv petospratnice u okviru Bauhausa Desau. Nakon što je izgrađena, 1926.godine, 28 studija sa koliko zgrada ukupno raspolaže su bili radni i životni prostori, ateljei i stanovi umetnika, profesora i studenata koji su radili ili studirali na Bauhausu, a određeni broj ateljea je Ludwig Mis van der Rohe, 1930. pretvorio u učionice.

    Bauhaus nedelja

     

    Veliko otvaranje Bauhaus nedelje održava se 31. avgusta na berlinskoj Akademie der Künste (Akademiji umetnosti). Ovaj jednonedeljni festival koji proslavlja filozofiju i istoriju Bauhausa održava se na više lokacija i u više formi širom Berlina. Zadivljujuće instalacije inspirisane Bauhaus estetikom u izlozima, predavanja, radionice i velika izložbe u Berlinische Galerie, do menija u restoranu koji će posluživati jela sa posebnim touchom. Dani kada fanovi Bauhausa definitivno treba da budu u Berlinu.

     

     

    Coffee table knjige

    Nisu samo muzeji i galerije ti koji se utrkuju da što bolje obeleže ovu stogodišnjicu, već su se u trku uključili i izdavači. Svako je pronašao novi, inovativan način da pristupi temi, a ovo je bila i prilično dobra prilika za neka reizdanja sa apdejtovanim uvodima.

     

    “Bauhausmädels. A Tribute to Pioneering Women Artists (Taschen)

    Knjiga koja konačno priča i žensku stranu ove priče i daje ženama mesto koje zaslužuju, budući da u vreme u koje su stvarale nisu dobijale gotovo nikakvo priznanje. “Bauhausmädel” istražuje uspon Bauhaus devojaka, koje su svojim neverovatnim talentom, radovima i idejama, ostavile neizbrisiv trag u istoriji škole i umetnosti uopšte.

    “Bauhaus” (Taschen)

    Sve što treba znati o Bauhaus školi od arhitekture, dizajna, skulpture i keramike, preko zanatstva i tehnologije, do filma i pozorišta, nalazi se u ovoj knjizi koju je Taschen objavio u saradnji sa Bauhaus arhivom iz Berlina. Takoreći, „bauhausopedija“.

    The ABC’s of Triangle, Square, Circle: The Bauhaus and Design Theory” (Princeton Architectural Press)

    Reizdanje knjige iz 1991. koja je donela potpuno novi uvid u istoriju ove škole posmatrajući ga iz perspektive psihoanalize, geometrije, popularne kulture i rane dečije edukacije. Pored imena koja već znamo, ova knjiga upoznaje čitaoce sa radom dva mlađa dizajnera -Ellen Lupton i J. Abbott Miller, čiji multidisciplinaran pogled na umetnost predstavlja evoluciju u dizajnu i izdavaštvu.

    Saznaj više:
    Povezani članci: