Pretraga

Sto godina Bauhausa: Šta posetiti, gde ići, šta čitati?

Sto godina Bauhausa: Šta posetiti, gde ići, šta čitati?

Tekst: BURO.

Ove godine je tačno sto godina od kada je praotac modernizma Walter Gropius otvorio prvi Staatliches Bauhaus iliti državnu Bauhaus školu za arhitekturu i primenjene umetnosti u Vajmaru, čije su revolucionarne ideje i postulati postali esencija arhitekture, dizajna enterijera, nukleus industrijskog dizajna. Proizvodi i filozofija Bauhausa su i danas obožavani i često kopirani, a uticaji i principi jednako relevantni kao i pre sto godina. 2019. svet proslavlja jubilej ovog važnog istorijskog momenta i to na razne načine kroz velika otvaranja, izložbe, događaje. Kalendar je pretrpan cele godine, i ako još uvek niste dobili svoju dozu Bauhausa povodom velikog rođendana vreme je da uhvatite korak sa legendarnom proslavom modernizma. Odabrali smo najbolja Bauhaus iskustva koja su u ponudi od novih i starih muzeja do originalnih prenoćišta i najboljih naslova. Ukratko, sve što je pravom Bauhaus verniku neophodno.

 

Sto godina Bauhausa: Šta posetiti, gde ići, šta čitati? (фото 1)
Sto godina Bauhausa: Šta posetiti, gde ići, šta čitati? (фото 2)

Bauhaus muzej u Vajmaru

Vajmar je bio prvo sedište Bauhausa, od 1919. do 1925. kada se škola preselila u Desau pa je tako sasvim prirodno turu početi odavde. Nemački arhitekta Heike Hanada, koji potpisuje rekonstrukciju muzeja, se opredelio za masivan, ali minimalstički betonski izgled, i muzej je otvoren u aprilu ove godine, nakon tri godine rekonstrukcije. Na preko 2000 kvadratnih metara više od 1000 predmeta i radova priča priču o istoriji, uticaju i važnosti ove dizajnerske škole ne samo na prostorima Nemačke, nego i u celom svetu. Galerija na prvom spratu posvećena je vajmarskim danima i začecima Bauhausa, gde je između ostalog izložen i Gropijusov manifesto iz 1919. godine, dok je drugi sprat rezervisan za izložbu koja prikazuje kako su ove ideje implementirane, i to kroz prostorije od kojih je svaka posvećena jednom direktoru škole: Walter Gropius, Hannes Mayer, Mies van der Rohe.

 

Sto godina Bauhausa: Šta posetiti, gde ići, šta čitati? (фото 3)

 

Novi Bauhaus muzej u Desau

Španski arhitektonski studio Addenda Architects radio je dizajn projekat Bauhaus muzeja u Desau, i novi muzej će konačno otvoriti vrata za posetioce 8. septembra. Dakle, vrlo brzo! Druga faza Bauhausa je vezana za Desau i u ovom gradu se nalazi i zgrada Bauhausa koja je prema Gropijusovom projektu završena 1926. i predstavlja centar najveće aktivnosti škole, i sinonim za istu, dok se 1932. nije preselila u Berlin gde su je nacisti naredne godine i zatvorili. U zgradi novog muzeja biće prikazana kolekcija Bauhaus Desau Fondacije koja broji 49 000 artefakta što je druga najveća kolekcija na svetu.

Sto godina Bauhausa: Šta posetiti, gde ići, šta čitati? (фото 4)
Sto godina Bauhausa: Šta posetiti, gde ići, šta čitati? (фото 5)
Sto godina Bauhausa: Šta posetiti, gde ići, šta čitati? (фото 6)

Prenoćite u Bauhausu

Ukoliko želite jedinstveno iskustvo, koje nema veze sa muzejima, ali ipak nekako i ima (znamo zvuči zbunjujuće), onda je Prellerhaus definitivno mesto koje treba čekirati. Prellerhaus je naziv petospratnice u okviru Bauhausa Desau. Nakon što je izgrađena, 1926.godine, 28 studija sa koliko zgrada ukupno raspolaže su bili radni i životni prostori, ateljei i stanovi umetnika, profesora i studenata koji su radili ili studirali na Bauhausu, a određeni broj ateljea je Ludwig Mis van der Rohe, 1930. pretvorio u učionice.
Danas, tačnije 2006. ceo prostor je renoviran prema originalnom planu i od tada je otvoren za posetioce i nudi prenoćište. Jedna od soba je precizno rekonstruisana sa sve originalnim nameštajem i predmetima (kažemo vam, pomalo je i muzej), dok su ostale sobe posvećene poznatim predstavnicima Bauhausa kao što su Alfred i Gertruda Arndt, Josef i Anni Albers, Franz Ehrlich i personalizovane su da podsećaju na njihov senziblitiet i radove.

 

 

Bauhaus bus

Mašinu za stanovanje, “Wohnmachine” dizajnirao je berlinski arhitekta Van Bo Le-Mentzel, i osmišljena je da podseća na originalnu Bauhaus zgradu u Desau, oponaša njene staklene zidove i visoku funkcionalnost. Ova “mala pokretna škola” zamišljena je kao sjajno sredstvo za mini Bauhaus ture, predavanja, izložbe, i to sve na 15 kvadratnih metara. Pored toga što organizuju razne događaje, ovaj autobus je u suštini pokretna biblioteka ispunjena knjigama o uticaju, dostignućima i nasleđu ove škole.
Autobus je svoju turu započeo početkom godine u Desau, odakle je putovao u Berlin, da bi se potom uputio ka Kinšasi u Kongu. Trenutno je autobus ponovo u evropskoj fazi i nalazi se opet u Berlinu, pre nego što se preseli u Hong Kong, tako da ako ste kojim slučajem u prolazu… hop on.

Sto godina Bauhausa: Šta posetiti, gde ići, šta čitati? (фото 10)
Sto godina Bauhausa: Šta posetiti, gde ići, šta čitati? (фото 11)
Sto godina Bauhausa: Šta posetiti, gde ići, šta čitati? (фото 12)

Bauhaus nedelja

 

Veliko otvaranje Bauhaus nedelje održava se 31. avgusta na berlinskoj Akademie der Künste (Akademiji umetnosti). Ovaj jednonedeljni festival koji proslavlja filozofiju i istoriju Bauhausa održava se na više lokacija i u više formi širom Berlina. Zadivljujuće instalacije inspirisane Bauhaus estetikom u izlozima, predavanja, radionice i velika izložbe u Berlinische Galerie, do menija u restoranu koji će posluživati jela sa posebnim touchom. Dani kada fanovi Bauhausa definitivno treba da budu u Berlinu.

 

 

Coffee table knjige

Nisu samo muzeji i galerije ti koji se utrkuju da što bolje obeleže ovu stogodišnjicu, već su se u trku uključili i izdavači. Svako je pronašao novi, inovativan način da pristupi temi, a ovo je bila i prilično dobra prilika za neka reizdanja sa apdejtovanim uvodima.

 

Sto godina Bauhausa: Šta posetiti, gde ići, šta čitati? (фото 13)

“Bauhausmädels. A Tribute to Pioneering Women Artists (Taschen)

Knjiga koja konačno priča i žensku stranu ove priče i daje ženama mesto koje zaslužuju, budući da u vreme u koje su stvarale nisu dobijale gotovo nikakvo priznanje. “Bauhausmädel” istražuje uspon Bauhaus devojaka, koje su svojim neverovatnim talentom, radovima i idejama, ostavile neizbrisiv trag u istoriji škole i umetnosti uopšte.

Sto godina Bauhausa: Šta posetiti, gde ići, šta čitati? (фото 14)

“Bauhaus” (Taschen)

Sve što treba znati o Bauhaus školi od arhitekture, dizajna, skulpture i keramike, preko zanatstva i tehnologije, do filma i pozorišta, nalazi se u ovoj knjizi koju je Taschen objavio u saradnji sa Bauhaus arhivom iz Berlina. Takoreći, "bauhausopedija".

Sto godina Bauhausa: Šta posetiti, gde ići, šta čitati? (фото 15)

The ABC’s of Triangle, Square, Circle: The Bauhaus and Design Theory” (Princeton Architectural Press)

Reizdanje knjige iz 1991. koja je donela potpuno novi uvid u istoriju ove škole posmatrajući ga iz perspektive psihoanalize, geometrije, popularne kulture i rane dečije edukacije. Pored imena koja već znamo, ova knjiga upoznaje čitaoce sa radom dva mlađa dizajnera -Ellen Lupton i J. Abbott Miller, čiji multidisciplinaran pogled na umetnost predstavlja evoluciju u dizajnu i izdavaštvu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor