Pretraga

Uživajte u evropskim gradovima na sasvim jedinstven način- kroz art ture!

Uživajte u evropskim gradovima na sasvim jedinstven način- kroz art ture!

Tekst: BURO.

Putovanja nam nikada neće dosaditi i u to smo tek ove godine posebno uvereni kada konačno možemo da se krećemo i kotrljamo, prelazimo granice i otkrivamo nove omiljene lokacije. Ipak, iako nam nikada ne dosadi da dođemo u novi grad, čak i da ponovimo stari, činjenica je da ume da umori biti "turista", kretati se po istim ulicama i rutama kao i svi, posećivati mesta o kojima svi pričaju i koja vidimo na svakom Instagram postu, i generalno pratiti poznatu struju. S obzirom na to da uvek čeznemo za novim i neotkrivenim, pratiti tragove umetnosti je uvek dobra ideja jer uvek može da nas dovede na nepredvidive lokacije i sasvim nove rute. Upravo zato smo odabrali umetničke ture kroz pet velikih evropskih gradova, i ukoliko svraćate u neki od ovih njih stavite neku od art tura na svoju listu. Nećete se pokajati. 

amsterdam

Tura: Privatna šetnja kroz Muzej savremene umetnosti Stedelijk

Idealna za: One koji žele da malo bolje razumeju savremenu umetničku scenu

Uživajte u evropskim gradovima na sasvim jedinstven način- kroz art ture! (фото 1)

Savremena umetnost ume nekada da zbuni posmatrača. Istina, to često i jeste njena uloga, ali nije retkost da se pred nekim delom osetimo posebno zbunjeno i još gore kao da nemamo koga da pitamo da nam objasni. Muzej Stedelijk je jedan od najvećih melting potova savremene umetničke scene, gde se događaju najveće produkcije, gde gostuju poznati svetski umetnici, i ako želite da razumete savremenu scenu, a pritom se nalazite u Amsterdamu, ovo je must see lokacija. Privatna tura kroz kolekciju moderne i savremene umetnosti i to uz stručno lice, istoričara umetnosti, koji je tu za sva dodatna objašnjavanja i fina pojašnjenja, znači prelepo art iskustvo koje će vas prošetati od Van Gogha, preko Mondriana i Malevicha do Jenny Holzer.

Rim

Tura: Šetnja kroz Cinecittà

Idealna za: Ljubitelje filma koji čeznu da otkriju tajne ovog sveta

Uživajte u evropskim gradovima na sasvim jedinstven način- kroz art ture! (фото 2)

Biti u Rimu znači biti razapet između slojeva i slojeva istorije, između mogućnosti da zaronite u istraživanje ranohrišćanskih katakombi do uživanja u savremenoj umetnosti u MAXXI muzeju, i svemu onome što se nalazi u dvadeset i nešto vekova između. Dakle, malo vremena kakogod okrenete. Ipak, ukoliko ukradete neko relativno slobodno popodne, ići stopama filmske kulture i stići do nukleusa italijanske kinemtografije studija Cinecittà je i te kako vredna i dobra ideja. Ovde su snimani legendarni filmovi kao što su "Ben-Hur" i "La Dolce Vita" kao i otprilike 3000 drugih filmova. Naučićete o istoriji, tehnologiji, umetnosti i zanatstvu, istraživati setove, proći kroz izložbe posvećene set dizajnu, kostimu i drugim neophodnim elementima stvaranja filma, a sve u korist što boljeg razumevanja ove umetnosti i ova tura je pravo lagano proklizavanje kroz sve aspekte magičnog filmskog sveta. 

berlin

Tura: Skriveni dragulji ulične umetnosti

Idealna za: One koje stranputice i male ulice privlače više nego bulevari i poznate lokacije

Uživajte u evropskim gradovima na sasvim jedinstven način- kroz art ture! (фото 3)

Berlin je u toj meri postao sinonim za alternativnu scenu da je prilično upitno šta je tu uopšte više ostalo a da je "mejnstrim". Ipak, berlinska ulična umetnost svakako još uvek privlači mnogo pažnje, i to s pravom, i street art tura nudi priliku da se Berlin sagleda isključivo iz te perspektive. Baca svetlo na ulice, prostore, zajednice koje su "izvan mape", i uz lokalnog vodiča moguće je otkriti sve lepote vibrantne street art scene, najlepše manje poznate murale, ilegalne grafite i mnoge umetničke ulične instalacije koje posetioci Berlina često previde ili propuste. Ovde se upoznaje zanimljiva ekipa i čuju značenja i teorije koje stoje iza umetnosti, a koje nisu vidljive na prvi pogled i dostupne baš svima. 


madrid

Tura: Arhitektonska tura kroz krovove Gran Via 

Idealna za: One koji žele da obiđu grad na malo drugačiji način 

Uživajte u evropskim gradovima na sasvim jedinstven način- kroz art ture! (фото 4)

Kako bi izgledalo slušati priču o nekom gradu dok se on proteže daleko i široko ispod nas? Ne znamo, jer ruku na srce "visinske ture" nisu baš tako česte, ali u Madridu postoji jedna koja donosi pogled na Gran Via, glavnu madridsku ulicu, iz sasvim druge perspektive. Umesto šetnje između zgrada i probijanje kroz gužvu i ljude ova tura predlaže "šetnju" sa zgrade na zgradu. Od Círculo de Bellas Artes preko Telefónica zgrade, prvog solitera izgrađenog u Madridu, do Hotel Florida in Callao u kom se Hemingway družio i radio dok je izveštavao u Španskom građanskom ratu. Svaku zgradu prati priča i o okolnim zgradama, pogled je fantastičan, ne zna se sa koje zgrade sunce lepše zalazi, dok se istorija prepliće sa urbanim legendama i celokupno iskustvo je poput posete pozorišnoj predstavi sa neverovatnom scenografijom. 

lisabon

Tura: Priče o Lisabonu i njegovim pločicama

Idealna za: Sve koji žele da razumeju važnost "azulejos" u portugalskoj kulturi i oprobaju svoje veštine

Uživajte u evropskim gradovima na sasvim jedinstven način- kroz art ture! (фото 5)

Možete li da zamislite lepši letnji dan od toga se nalazite u Portugalu i dan vam počinje vožnjom ka jugu grada u deo koji se zove Azeitão gde je oslikavanje pločica jedan od zanata kojim se gotovo svako bavi? Odavde počinje celodnevna tura na kojoj je moguće naučiti sve o "azulejos" (portugalska umetnost oslikavanja pločica) od pravih eksperata. Tura počinje dolaskom u Azeitão, razgovorom sa umetnicima i zanatlijama, i višesatnom radionicom izrađivanja pločica. Ukoliko se nikada niste oprobali u ovom zanatu, ovo je prava prilika, jer pored mnogo novog znanja možete otići kući sa lično napravljenim, ispečenim i oslikanim komadom. Nakon ručka u ribarskom seocetu Sesimbra, popodne je rezervisano za posetu Nacionalnom muzeju pločica i uživanju u izvrsnoj kolekciji.  Videti Lisabon iz ove perspektive znači razumeti ga, i poneti u sebi i sa sobom kao deo iskustva, sećanje i suvenir.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor