Pretraga

U Parizu je otvoren fantastičan novi muzej. Evo šta sve znamo o njemu

U Parizu je otvoren fantastičan novi muzej. Evo šta sve znamo o njemu

Tekst: BURO.

Već smo uveliko počeli da se radujemo otvaranjima granica širom Evrope i dalje, i ko o čemu - mi o listama putovanja. Naravno da je Pariz jedan od onih gradova koji se tu nalazi i u koji se gotovo hodočasnički ide kad god se ukaže prilika, a tim povodom nas je vest o novom muzeju koji se otvorio uprkos činjenici da su se muzeji prošle godine mahom zatvarali, a ne otvarali, i te kako obradovala. U pitanju je privatni muzej, u prelepoj istorijskoj zgradi, a evo šta sve znamo o novoj instituciji na kulturnoj mapi Evrope i sveta.

Gde se nalazi novi muzej?

U Parizu je otvoren fantastičan novi muzej. Evo šta sve znamo o njemu (фото 1)

Sa lokacijom u samom centru Pariza, prilično je izvesno da će biti u pitanju muzej koji se ne zaobilazi. Bourse de Commerce je osamnaestovekovna zgrada koja je nakon tri godine renoviranja konačno otvorila vrata za posetioce. Iza ovog projekta stoji François Pinault francuski milijarder, biznismen i osnivač Kering grupe pod čijim okriljem su modni brendovi kao što su Gucci i Balenciaga. Sama zgrada je izgrađena 1767. godine i bila je mesto trgovine kukuruzom, nakon čega je pretvorena u zgradu berze 1885. Velikom renovacijom iz 1886. koju potpisuje Henri Blondel dodati su korintski stubovi na fasadi, i mural koji oslikava trgovinu između pet kontinenata sveta, koji se nalazi u kupoli.

Šta će sve biti izloženo?

U Parizu je otvoren fantastičan novi muzej. Evo šta sve znamo o njemu (фото 2)

U glavnom opisu muzeja piše da je “posvećen savremenoj umetnosti iz perspektive kolekcionara”. To stvarno možda i jeste najbolji opis prostora, jer će rekonstruisani Bourse de Commerce biti novi dom ogromne kolekcije koja broji 10.000 radova gotovo 400 umetnika, i podrazumeva slike, skulpture, fotografije, audio radove, instalacije, i performanse. François Pinault već godinama radi na svojoj kolekciji, koja uključuje radove umetnika sa svih krajeva sveta, različitih generacija, nacionalnosti, estetike, umetničkih kreda. Njegova kolekcija je zaista pandan nekoj muzejskoj, te stoga i zaslužuje da ima novi prostor. Pinault je počeo sa kolekcionarstvom 60-ih godina i nastavio do današnjih dana, i njegova kolekcija na neverovatan način predstavlja pregled najznačajnijih art trendova, pravaca, ideja i perspektiva u poslednjih 60 godina. Prostor će biti dostupan svima i otvara se sa idejom da se svim ljubiteljima umetnosti ponudi novo mesto za okupljanje i uživanje u njoj. U skladu sa tim, ovaj muzej će imati izuzetno bogat prateći program koji podrazumeva konferencije, filmske večeri, koncerte, performanse, vođene ture, radionice i sve ostale oblike aktivnosti koji bi umetnost učinili još dostupnijom svima.

Ko je radio rekonstrukciju?

Rekonstrukcija je trajala tri godine, a glavni arhitekta zadužen za novi izgled prostora je Tadao Ando. Njegova intervencija nije narušila autentični izgled prostora ali ga je osavremenila i jedan od glavnih elemenata koje je dodao je cilindrični betonski zid visok 9 metara koji je smešten u sred centralnog kružnog prostora. Tako nešto je i bilo očekivano budući da je Ando poznat po "genijalnoj upotrebi betona" a on sam za projekat kaže da je odlučio da prostor osavremeni tako što će na savestan način, i sa puno poštovanja da ubaci novi prostor između starih zidova. Na taj način nije izmenio prostor koji je od istorijske i kulturne važnosti ali ga je prilagodio savremenim potrebama i tendencijama i novi Bourse de Commerce sada ima 10 izložbenih prostora, auditorijum, studio za zvuk i prostore za medijaciju. 

Kakve veze imaju Ronan i Erwan Bouroullec sa svim?

U Parizu je otvoren fantastičan novi muzej. Evo šta sve znamo o njemu (фото 3)

Očekivano, zaduženi su za dizajn. Poznati francuski dizajn dvojac Ronan i Erwan su izveli sav nameštaj za novu zgradu, sa posebnim akcentom na restoran koji se nalazi na trećem spratu. Kombinovali su gvožđe i druge vrste metala sa led svetlima, a sa istim tim elementima i izašli iz prostora u njegovu okolinu. Tako je prostor oko zgrade ispunjen mesinganim klupama svedenog oblika, a mnogo sličnih elemenata nalazi se i u otvorenom prostoru koji je takođe izlagački.

U Parizu je otvoren fantastičan novi muzej. Evo šta sve znamo o njemu (фото 4)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor