Pretraga

Zašto je važno da posetimo izložbu „Feministička avangarda 70-ih\" u Novom Sadu

Zašto je važno da posetimo izložbu „Feministička avangarda 70-ih" u Novom Sadu

Tekst: BURO.

Novi Sad ove godine vrvi od kulturnih sadržaja, te smo do sada imali prilike da pogledamo neke sjajne izložbe, predstave, a najavljuju se i neki ekskluzivni koncerti iznenađenja kojima se posebno radujemo. Ukoliko još uvek niste odvojili vikend ili jedan slobodan dan za posetu ovom gradu, donosimo još jedan odličan razlog koji će vas inspirisati na takvu odluku. 

Zašto je važno da posetimo izložbu „Feministička avangarda 70-ih" u Novom Sadu (фото 1)
Zašto je važno da posetimo izložbu „Feministička avangarda 70-ih" u Novom Sadu (фото 2)

Naime, juče je u ovom gradu otvorena izložba “Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz VERBUND KOLEKCIJE, Beč” koja će trajati do 21. juna 2022. godine, a postavka se nalazi u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Ovo je međunarodna grupna izložba koja obuhvata dela internacionalnih umetnica iz kolekcije VERBUND, od kojih će se za izložbu u Novom Sadu napraviti poseban izbor, uz segment radova umetnica iz kolekcije MSUV. Kustoskinja izložbe je dr Gabriele Šor, a izložbe “Na putu slobode” iz kolekcije MSUV je dr Sanja Kojić Mladenov.

Zašto je važno da posetimo izložbu „Feministička avangarda 70-ih" u Novom Sadu (фото 3)

Ukoliko se zaputite na ovu izložbu dobićete sjajnu priliku da uživo vidite radove neke od naših najpoznatijih umetnica, ali i onih čija je uloga u razvoju feminističkog pokreta u umetnosti vrlo značajna. Među umetnicama zastupljenim u VERBUND KOLEKCIJI su: Dara Birnbaum, Judy Chicago, VALIE EXPORT, Sanja Iveković, Katalin Ladik, Ana Mendieta, ORLAN, Gina Pane, Cindy Sherman, Birgit Jürgenssen i druge. U istom prostoru možete posetiti izložbu “Na putu slobode” iz kolekcije MSUV, gde su izloženi radovi umetnica kao što su Milica Mrđa, Tanja Ostojić, Vesna Perunović, Milica Tomić i druge.

Ova izložba ilustrativno pokazuje kako se tokom sedamdesetih desio značajan preokeret kada je u pitanju predstavljanje žena u umetnosti, ali i pristup umetnica svom delu i onom što rade. Umetnice su počele sve više da istražuju vizuelne prikaze sopstvenih bića kako bi stvorile alternativne poglede na ženski identitet. Posmatrale su svoje telo, preispitivale svoje pozicije i svoja razmišljanja, i to prenosile u svoju umetnost, što je bilo značajno osveženje i svojevrsno otvaranje očiju po pitanju ženskih prava i sloboda. Izloženi radovi su radikalni, poetični, ironični, ljuti, cinični i srdačni. Najviše od svega su iskreni, deleći kolektivnu svest koja je preispitala i odbacila ono što je ranije dominiralo, okrećući se novim načinima izražavanja u oblastima fotografije, performansa, filma i videa. 

Zašto je važno da posetimo izložbu „Feministička avangarda 70-ih" u Novom Sadu (фото 4)
Zašto je važno da posetimo izložbu „Feministička avangarda 70-ih" u Novom Sadu (фото 5)
Zašto je važno da posetimo izložbu „Feministička avangarda 70-ih" u Novom Sadu (фото 6)

Radove prate natpisi koji objašanjavaju određene tačke preokreta i napretka u ženskom pokretu koje su ženama donele oslobađanje od određenih stega, ali u isto vreme pokazuju kako se sve to odrazilo na umetnost. Ove umetnice su otvorene pričale i stvarale radove nadahnute necenzurisanom verzijom ženske seksualnosti, kritikovale su pojam idealne "žene majke domaćice" koji im se forsirano poturao u um i telo i pravile konkretne akcije protiv gorućih porblema kao što je na primer nasilje nad ženama. 

Zašto je važno da posetimo izložbu „Feministička avangarda 70-ih" u Novom Sadu (фото 7)

U okviru izložbe će biti održana vođenja kroz izložbu i dva prateća programa. U petak 20. maja u 18 časova, u Kino Sali MSUV, biće održana promocija knjige Katalin Ladik “Mogu li da živim na tvom licu: romaneskna životna priča / Katalin Ladik”, u izdanju Saveza Feminističkih organizacija “(Re)konekcija” iz Novog Sada. U sredu 25. maja u 19 časova, u istom prostoru će biti predstavljena knjiga Jasmine Tumbas, “I Am Jugoslovenka! Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism” (Manchester University Press, 2022).

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor