Zaljubljeni smo u enterijere umetnika Andyja Dixona

    02.06.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/andy_dixon_cover.jpg

    Ako vam treba samo jedna stvar da oboji dane i potera sve oblake, prave i metaforičke, predlažemo da malo napojite oči umetnošću. I to radovima umetnika Andy Dixona, čiji portfolio izgleda kao da su se Matisseov crtež i Sorrentinova “La Grande Belleza” srele i otišle na popodnevno piće u flamanskom enterijeru, samo sa mnogo, mnogo fovističkih boja koje eksplodiraju na platnu. Tako nekako. Možda zvuči preterano, i jeste, ali je zato i prelepo.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591111710514118.jpg

    Ovaj kanadski umetnik nam je zapao za oko izložbama ali i saradnjom sa modnom kućom Versace. Nakon što su se već jednom udružili u saradnji za instalacije na manifestacijama Milan Design Week i Art Basel prošle godine, Versace i Andy su početkom ove godine još jednom sarađivali u cilju proizvodnje vibrantnih, šarenih komada za proleće 2020. godine. Imajući na umu sklonost ove italijanske modne kuće ka istorijskim motivima i zaslepljujućem koloritu, saradnja sa Dixonom je sasvim logičan izbor, a on je doprineo njihovoj sezonskoj ponudi teksas jaknom sa biserima i predstavom Bahusa, boga vina i plodnost i dizajnom za nekoliko košulja.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591111816854046.jpg
    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591111791768557.jpg

    Njegovi radovi počinju tako što nanosi tanak sloj akrilne boje preko čega crta uljanim pastelom i to radi sa takvom ekspertizom da niko nikada ne bi ni pretpostavio da je samouk slikar. Luskuzne komade nameštaja, i enterijere tretira u veoma sirovom, linijskom maniru, a njegova umetnička praksa od nedavno podrazumeva i proširenje u svet skulpture kroz koje oživljava elemente sa svojih slika. Radosna vest, jer ostavlja dovoljno prostora da se nadamo da će nekada potencijalno napraviti neki merch pa da je moguće kupiti nešto za opremanje stana, jer je malo reći da bismo želeli da imamo sve. Od fotelja i jastučiča, preko lampi, do čudnih školjki u kaminu i figura slonova. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591111845092113.jpg

    Pored površinske lepote i zamamljivosti, Andy se u svojim radovima zapravo pretežno bavi istraživanjem psihologije vrednosti i želje, i skreće pažnju na povezanost art sveta sa istim, kao i status umetničkih radova kao objet du désir, i njihovu veliku upletenost sa statusom luksuza. Označitelji bogatstva, raskoši i luksuznog života su na svakoj njegovoj slici, a s obzirom na to da “pozajmljuje” elemente iz renesansne umetnosti, flamanskih mrtvih priroda i kako sam kaže sa Googla na kom često traži “najskuplje” vaze, on se zapravo poigrava sa pitanjem šta publika očekuje, kako bi skupocena slika trebalo da izgleda? Kako bi trebalo da izgleda nešto, što bi kolekcionar trebao da poželi da kupi. Svojim radovima ironično kao da odgovara sa “da ima sve najskuplje moguće, naravno”. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: