Izložbe u Kragujevcu, Čačku i Nišu koje ne treba da propustite

13.09.2024.
RECOMMENDED

Svaku priliku da vidimo radove domaćih umetnika je prilika koju ne treba propustiti. Ovog puta, izlazimo iz Beograda i upućujemo se u gradove širom Srbije, gde će domaći umetnici biti zastupljeni kroz raznovrsne programe. Ove tri izložbe idealna su prilika za upoznavanje raznolike scene kako aktuelnih tendencija u srpskoj umetnosti, tako i čuvenih imena koji su oblikovali ranije epohe.

Domaći umetnici u 3 grada – Kragujevcu, Čačku i Nišu

Oslobađanje

Izložba radova Maše Paunović

@ Galerija savremene likovne umetnosti
Kej kola srpskih sestara 1/11, Niš

Oslobađanje je izložba radova Maše Paunović, vajarke koja kroz svoj rad prenosi složene ideje i duboko potisnute emocije. Izložene skulpture u okviru ove postavke, nastale u periodu od 2017. do 2023. godine, predstavljaju putovanje kroz lične emocije i proces oslobađanja od svakodnevnih stega. Kroz rad sa različitim materijalima poput drveta, kamena i metala, Paunović kreira dinamične oblike koji nose snažnu energiju i uspostavljaju poseban odnos sa prostorom i posmatračem.

Svaka skulptura deluje kao živi organizam u stalnom stanju transformacije, a energija koju isijavaju otvara dijalog o aktuelnim temama današnjeg društva.

Izložba će biti otvorena 17. septembra u 19 časova.

O autorki

Maša Paunović je rođena 30. novembra 1981. godine u Beogradu. Diplomirala je 2005. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku vajarstvo, u klasi prof. Zorice Janković i prof. Miluna Vidića. Iste godine je upisala magistarske studije i 2010. godine je odbranila magistarski rad na temu „Sanduk-duh vremena, Trg Republike, Beograd“ iz oblasti vajarstvo. Godine 2012. završila je kurs specijalizacije u oblasti umetničke obrade metala kod vajara Arnalda Pomodora, u institutu „Centro Tam“ u Italiji. U Narodnom muzeju u Beogradu 2014. godine položila je stručni ispit i stekla pravo na stručno zvanje konzervator-restaurator. Izlaže na kolektivnim izložbama od 2002. godine i učestvovala je na preko 100 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

pozivnica 9x16cm 4

Lubarda – Jedna priča

Izložba radova Petra Lubarde

@ Muzej 21. oktobar
Desankin venac bb, Kragujevac

Izložba Lubarda – Jedna priča, koja je već obišla Beograd, Niš, Šabac, Gornji Milanovac i Ćupriju, stiže u Kragujevac, u galeriji Spomen-muzeja 21. oktobra.

Izložba se održava povodom obeležavanja pola veka od smrti Petra Lubarde, jednog od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih slikara 20. veka, čija dela su zapažena širom sveta. Lubardin prepoznatljiv stil, bogat dramatičnim prikazima realnog sveta, doneo mu je brojne nagrade u prestižnim centrima umetnosti kao što su Pariz, Njujork i Tokio.

Izložba donosi dela iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije i Muzeja Jugoslavije, uključujući ciklus slika Kragujevac 1941., koji je Lubarda poklonio Spomen-parku. Takođe, biće prikazana arhivska foto-građa i bogata kolekcija slika i crteža.

Izložba je otvorena do 15. oktobra.

O autoru

Petar Lubarda (1907–1974) rođen je u Ljubotinju u Crnoj Gori. Već u ranoj mladosti pokazivao je interesovanje za umetnost, a 1925. godine odlazi u Pariz gde upisuje školu lepih umetnosti. Tokom Drugog svetskog rata bio je interniran u nemački logor, što je ostavilo dubok trag na njegovu umetnost. Doživljava veliki uspeh na izložbi u Parizu 1951. godine, čime se etablirao i na međunarodnoj sceni. Lubarda je dobitnik brojnih priznanja, uključujući Nagradu AVNOJ-a i Nagradu za životno delo. Bio je jedan od najistaknutijih jugoslovenskih i srpskih slikara 20. veka, poznat po svojoj ekspresionističkoj i modernističkoj umetnosti, gde se ističu snažne boje, dramatični potezi četkicom i monumentalni pejzaži. Njegova dela često prikazuju prirodu Crne Gore, mitologiju i istorijske motive.

1725785624 lubarda 1200x550 1

Memorijal Sonja S.

Više izlagača

@ Muzej 21. oktobar
Desankin venac bb, Kragujevac

Umetnička galerija „Nadežda Petrović” u Čačku s ponosom najavljuje otvaranje 32. Memorijala Nadežde Petrović, pod nazivom Memorijal Sonja S. Ova izložba, pod selektorskom palicom Zdenke Badovinac, istražuje kompleksne dinamike između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kroz radove umetnika koji preispituju društvene, rodne, klasne i geopolitičke uloge. Umetnici kao što su Sanja Anđelković, Nika Autor i Walid Raad donose svoja dela koja se bave identitetom i interakcijom s okruženjem, osvetljavajući položaj žena i kvir osoba, kao i posthumanističke perspektive.

Izložba poziva posetioce da preispitaju svoje uloge u svetu koji se konstantno menja, pružajući jedinstvenu platformu za dijalog o identitetu, umetnosti i društvenim normama.

Memorijal će se održati od 21. septembra do 5. oktobra.

domaći umetnici

Foto: Instagram, Promo

Saznaj više:
Povezani članci: