BURO. žena nedelje: Tea Nikolić

    11.06.2021.
    RECOMMENDED

    Svako od nas verovatno već u roku od nekoliko sekundi ume da pobroji stvari koje ne funkcionišu ni u mikro ni u makro sistemima i probleme na kojima treba raditi. Lista može biti duža ili kraća ali je prilično izvesno da se klimatska i ekološka kriza gotovo sigurno nalaze na svačijim listama jer nam je urgentnost te situacije prilično očigledna kao i činjenica da treba reagovati. Ono što nam često nije jasno je kako? Svi znamo probleme ali malo ko ima rešenje i zaista nešto radi, i zato je svaki primer dobre prakse vredan višestrukog hvaljenja. Jedan od takvih primera je inicijativa Šuma peva, iza koje između ostalih, stoji Tea Nikolić.

    Tea je pokrenula sadnju drveća kao čin otpora betonu koji vrlo lako i veoma često, gotovo preko noći zameni zelene površine. Beton otima urbane oaze od građana kojima one pripadaju i kojima su potrebne, a time otima i prostore za disanje samom gradu i priliku da bude bolji, zeleniji, zdraviji za život. Kao reakcija na takvu, sve češću praksu, pre sad već šest godina pokrenuta je organizacija Šuma peva. U početku su sađenja počela stidljivo i po negde, a sada je širom grada sve više i više onih sadnica koje su potekle upravo iz ove inicijative. Upravo zato što je ovom gradu potrebno više inicijativa poput ove, a posebno pojedinaca poput Tee koji iniciraju, inspirišu i doprinose kreiranju boljih uslova za život, Tea je naša žena nedelje i pitali smo je da nam kaže zašto je ova inicijativa važna i kako vidi njenu budućnost. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/1623569248095416.jpg

    „Ako posmatramo na nekom širem planu, sve ovo se čini malim što mi radimo. Ali nisam nikada bila sklona tome da postavljam velike i nerealne ciljeve, jer ih je teže ispuniti i lakše se razočarati. Mi smo krenuli ni iz čega, i sada kad prolazimo ulicom vidimo neko veće drveće koje ne bi bilo tu da ga nismo baš mi posadili, i to je stvarno divan osećaj. Ono što me tera da nastavim dalje je i sam osećaj posle sadnje, koji je zaista jedinstven i mnogi koji su prvi put sa nama sadili želeli su da to ponove. I ne samo to, budući da sam autorka emisije „Šuma peva“ na Radio-aparatu, internet radiju, pa sam izložena mnogim mračnim ekološkim vestima i predviđanjima, sadnja je nešto što mi daje osećaj da činim dobro, nije samo da sedim i delim vesti“.

    Saznaj više:
    Povezani članci: