Girl Crush Thursday: Ana Dornik

    23.03.2022.
    RECOMMENDED

    Pre nekoliko dana obeležen je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Rak dojke je najčešća maligna bolest koja se javlja kod žena i čini oko 25 odsto tumora kod ženske populacije. Srbija se i dalje nalazi u vrhu evropskih zemalja po broju obolelih od ove bolesti i zato se svake godine aktivno i javno apeluje da je rano i pravovremeno otkrivanje od ogromnog značaja za život svake žene.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/03/1648048054623825-scaled.jpg

    Rak dojke prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” odnosi više od 1.600 života godišnje, a u istom period je registrovano preko 4.000 novoobolelih.

    Prema broju umrlih, naša zemlja nažalost zauzima visoko drugo mesto u Evropi, a razlog je upravo kasno otkrivanje raka dojke. Zbog toga je prevencija najvažniji faktor u poboljšanju ove statistike i ostaje najpouzdaniji i najefikasniji način za očuvanje našeg zdravlja.

    Desetu godinu zaredom, kompanija Avon i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, organizuje panel povodom obeležavanja 20. marta, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke u Srbiji. Na ovom događaju uručeno je priznanje za životno delo i za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke u Srbiji, koje je kompanija Avon dodelila Ani Dornik, predsednici udruženja „Žena uz ženu“. Zahvaljujući se na nagradi, Ana Dornik, istakla je: „Kako bi žene u ruralnim i manjim sredinama imale redovne prilike za preventivni pregled, neophodno je da se ovakve akcije kao što je organizovalo naše Udruženje, sprovode češće i tokom cele godine. Uz podršku države, umesto jednog karavana, bilo bi dobro organizovati da 5-6 karavana, kontinuirano, u svakom trenutku, omoguće preglede širom Srbije. Tada bismo zaista napravili krupne pomake u “crnoj” statistici.”

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/03/16480480545976-scaled.jpg

    Ana Dornik je pre dve godine lično prošla ovu borbu, pa je zajedno sa koleginicom Marijom Lakić osnovala udruženje Žena uz Ženu, koje je nastalo sa ciljem da budemo jače i hrabrije, ali i da motivišu i druge žene da im se pridruže.Ambicija im je da iz borbe sa karcinomom dojke, svaka žena , bilo ona koja je prošla ili prolazi kroz takvo iskustvo, ali i sve zdrave žene, nauče više, otklone nedoumice i dobiju odgovore na mnogo pitanja ili razbiju predrasude kroz edukacuione programe eminentnih doktora i kreativnih radionica. Ovo udruženje je takođe jedno od glavnih inicijatora projekta “BUDI HRABRA – pregledaj se” u okviru kog su žene iz cele Srbije dobile šansu za besplatan pregled.

    Osim aktivacija kroz ovo udruženje, Ana na svom Instagram profilu svakodnevno šalje motivišuće i inspirativne poruke za sve žene, a autoka je i Youtube emisije ?? ???? ??? ?????.

    Saznaj više:
    Povezani članci: