Girl Crush Thursday: Dragana Pandurević Jovović

    04.08.2022.
    RECOMMENDED

    Poslednjih nekoliko godina, akušersko nasilje, nažalost, postao nam je vrlo poznat pojam, a dostojanstven porođaj retka stvar koja se desi jednoj u milion. Stravične priče žena o trenucima koji bi trebalo da im u sećanju ostanu kao najsrećniji, svedoče o različitim traumama kojima su žene bivale izložene u srpskim porodilištima. Srećom, priče su počele glasno da se pričaju i to ne da bi zastrašile druge, već upirale prste u problem i izdejstvovale neko rešenje koje nam je alarmantno potrebno. 

    Jedna od tih hrabrih priča pripada i Dragani Pandurević Jovović, urednici portala Zadovoljna, koja je godinu dana nakon haosa i traume koju je preživela rešila da o tome progovori glasno za dobrobit svih žena. Njena priča je teška i predstavlja sve ono što nijednoj od nas nikad ne bi smelo da se desi, ali zahvaljujući njoj mediji su opet počeli da se bave rasprostranjenošću ovog problema, a sama Dragana preduzela i neke konkretne korake. Ona je pokrenula peticiju STOP AKUŠERSKOM NASILJU, koja je do danas sakupila 72 500 potpisa, a koja se zalaže i apeluje Ministarstvu zdravlja na besplatno prisustvo partnera ili neke drige osobe na porođaju, kako bi se smanjio rizik od komplikacija i potreba za dodatnim intervencijama tokom porođaja. Kao brzi odgovor na ovu inicijativu stigao je sve veći broj ginekologa, ali i porodilišta koja su već najavila promene. 

    Ovo je možda jedan mali korak, ali važno je činiti sve da ovaj problem postane što vidljviji i što osvešćeniji. U ranjivim životnim trenucima, kakav je porođaj, najadekvatnije bi bilo da u okviru sistema zdravstvene zaštite postoji poseban program za psihološku podršku trudnica i novih mama, umesto silnih odreda za narušavanje njihovog mentalnog zdravlha. Posledice ovakve vrsta nasilja mogu biti jako opasne i ostaviti trajne tragove, u glavi i na telu. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/08/1659623679175204.png
    Saznaj više:
    Povezani članci: