Girl Crush Thursday: Mia Bjelogrlić

    31.03.2022.
    RECOMMENDED

    Mia Bjelogrlić je politikološkinja, producentkinja i autorka dokumentarnog projekta „Ona se budi“ koji smo nedavno mogli da pogledamo na televiziji. U ovom dokumentarcu kroz nekoliko epizoda, sa očekivanim i potpuno neočekivanim sagovornicama, ali i kroz ilustrativne arihivske snimke iz starih filmova i pop kulture, Mia Bjelogrlić je zajedno sa Stašom Bajac skrenula pažnju na neka glavna žarišta kada su ženska prava u pitanju i doprla do svesti onih koje ove teme možda uopšte prethodno nisu zanimale. 

    „Žene u Srbiji su potlačene i njihov položaj je ugrožen. Igraju po pravilima koja su skrojili muškarci, ta pravila su prihvatile kao univerzalna. Verujem da bi mnoge žene rekle ‘pa evo ja nisam ugrožena’ ali mnogo je teško napraviti granicu između onoga šta je moj izbor a šta je ono što je neko drugi za mene odlučio, a da je toga nisam ni svesna. Mi smo oblikovani kroz svoje odrastanje – književnost, vaspitanje iz kuće, školu, filmove, muziku, i rasli smo u društvu koje je ograničeno tradicionalnim vrednostima, neretko i mizoginim. Tu je malo ostalo onoga što ja želim, jer ja ne znam šta želim. Kad pogledate s te strane žene su prilično ugrožene jer je njihova sloboda izbora minimalna. Ta situacija je mnogo vidljivija u manjim sredinama nego u gradovima“, izjavila je autorka u jednom intervjuu. 

    Mia je borkinja za ženska prava, a nedavno je gostujući u emisiji povodom izbora koji nam se približavaju podsetila i na borbu žena za pravo glasa kroz istoriju i pričala o važnosti njihovog prisustva na pozicijama moći i u politici. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/03/1648729352505702-scaled.jpg
    Saznaj više:
    Povezani članci: