Girl Crush Thursday: Milica Crkvenjakov

    17.08.2022.
    RECOMMENDED

    Možda je ne znate kao Milicu, ali sigurno pratite njen profil na Instagramu, Youtubu i TikToku pod nazivom „Draga devojčice“. Millica inače radi kao koordinatorka produkcije u animaciji, bavi se dizajnom igara i studira digitalni marketing i odnose s javnošću, ali na svojim profilima kroz autentičan pristup sadržaju, koncizne objave i lična obraćanja, ona radi ono što bi svaka od nas volela da je imala tokom odrastanja. Ona sama je na ideju došla razmišljajući o tome šta je to njoj biilo potrebno da čuje dok je odrastala, a nije joj bilo dostupno. Ona daje odgovore i pomaže devojčicama i tinejdžerkama da se obrazuju o sopstvenom telu, o menstruacijama, seksualnosti, seksu i njihovim pravima. Razgovara i ohrabruje da pitanja koja se tiču naših tela i nas samih postavljamo glasno i time direktno radi na skidanju stigme i cenzure sa tema koje nas se suštinski tiču.

    Njen profil predstavlja sigurnu zonu za žene i devojčice i sigurno je da iako možda niste tinejdžerka, na njenim kanalima svakodnevno možete da naučite nešto novo bilo da se radi o načinu na koji sagledavate svoje telo ili navikama koje imate kada dobijete menstruaciju. 

    „Žensko telo je stigmatizovano oduvek. Sramota je videti, sramota pričati o tome, a ne daj bože biti ponosan na svoje telo. I onda imamo sve od toga da generacijama majke prenose ćerkama da ne smeju da se tuširaju kada imaju menstruaciju do toga da devojke treba da peru vulvu izbeljivačem da bi bila svetlija. I pošto je roditelje sramota da sa svojom decom pričaju o tome (da, roditelje je sramota, ne decu) – deca nemaju gde da provere te informacije. Internet je sjajno mesto, ali je jako bitno da se proveri svaka informacija koju nađeš, pogotovo kada je u pitanju telo i zdravlje. Ja možda neću nikada nikoga naučiti, ali se nadam da ću bar nekome skinuti taj veo srama i osloboditi ih da se raspitaju i pričaju o svom telu“, rekla je ona u jednom intervjuu i istakla da se sve njene objave mahom svode na isto, a to je da „budemo empatične, stavimo svoje potrebe kao prioritet i radimo ono što nas čini srećnom“.

    Saznaj više:
    Povezani članci: