Girl Crush Thursday: Nadya Tolokonnikova

    17.03.2022.
    RECOMMENDED

    Možda niste čuli za Nadyu Tolokonnikovu, tridesetdvogodišnju konceptualnu umetnicu i političku aktivistkinju, ali sigurno znate za ruski sastav Pussy Riot koji je ona osnovala 2011. godine. Devojke iz ovog girl gang-a okupile su se i već godinama su prepoznatljive po svojim buntovnim performansima, manifest pesmama, gerilskim akcijama, protestima, od kog je najčuveniji događaj bio onaj 2012. u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, kada su sa raznobojnim fantomkama na glavama otpevale svoju punk molitvu: „Bogorodice oteraj Putina“. Nakon ovoga, Nadya je zajedno sa još dve članice iz Pussy Riot, osuđena na dve godine zatvora zbog huliganizma. U to vreme imala je dvoje male dece, u zatvoru je štrajkovala glađu, izdržala nezamislivo teške uslove i bila proglašena „zatvorenicom savesti“ od strane Amnesty Interanational-a. Ovaj naziv dobijaju svi oni koji su u zatvoru zbog njihove rase, seksualne orijentacije, vere, ili političkih stavova. Izraz se takođe odnosi na one koji su bili zatvoreni ili proganjani zbog nenasilnog izražavanja svojih uverenja. Na slobodu je puštena u decembru 2013. godine nakon što je njeno zdravlje ozbiljno bilo ugroženo i nakon što je primila pretnje smrću od osoblja koje je tamo radilo. Dok je bila u zatvoru, razmenjivala je pisma sa filmskim rediteljem, filozofom i kulturnim kritičarom Slavojem Žižekom u kojima je pisala o demokratiji i njenom aktivizmu. Ovu prepisku uredio je francuski filozof Michel Eltchaninoff,, a njihovih 11 pisama sastavljeno je u kratku knjigu Comradely Greetings: The Prison Letters of Nadya and Slavoj. Autobiografiju pod nazivom „How to start a revolution“ objavila je 2016. godine. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/03/1647516048043754.png

     

    Iako je prošlo deset godina od čuvenog performansa u hramu, Nadya još uvek ne odustaje od revolucije. Kada je Putin napao Ukrajinu 24. februara, ona i nekoliko njenih saradnika iz sveta kriptovalute pokrenuli su Ukrajinsku DAO (decentralizovanu autonomnu organizaciju). Rešili su da uz pomoć NFT-a ukrajinske zastave, pozovu ljude da licitiraju za kolektivno vlasništvo nad slikom i za samo pet dana skupili su  7,1 miliona dolara. Ova organizacija prvobitno je imala za cilj da promoviše radove nekih umetnica i LGBT stvaraoca i pomogne im da njihovi radovi dobiju vrednost kakvu zaslužuju. 

     

     

    „Moji prijatelji i ja, smo shvatili da moramo nešto da uradimo i reagujemo. Lično sam ubeđena da je u ovakvim situacijama aktivizam jedina stvar koja može da vas održi razumnim. Puko gledanje katastrofa i tragedija, a ne preduzimanje ničeg po tom pitanju, zaista je štetno za svet, ali vas takođe polako uništava i čini da se osećate bespomoćno.”

     

     

    Novac je već dodeljen organizaciji Vrati se živ, koja od 2014. mobiliše podršku ukrajinskoj vojsci sa medicinskom negom, municijom, obukom i analitikom odbrane.

     

     

    „U panici sam, plačem svaki dan. Mislim da to u bilo kom smislu nije bilo potrebno, mislim da nije bilo ni u kom smislu logično. To nije nešto što se moralo dogoditi, to je katastrofa koja će okončati živote hiljada ljudi. Šizim,“ dodala je ona. „“Diktatori se u mnogome ponašaju kao zatvorski čuvari. Tvoju dobrotu tretiraju kao slabost, ” navela je za kraj. 

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/03/1647516047323348.png
    Saznaj više:
    Povezani članci: