Bliži se filmski festival Merlinka, evo šta za sada znamo o programu

    24.11.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/11/merlinka_cover.jpg

    Svi već znate ko je bila čuvena Merlinka zar ne? Ne Merlyn Monroe, već naša, beogradska Merlinka koja već decenijama kao prva trans osoba u javnosti na području Balkana predstavlja simbol hrabrosti i borbe za ljudska prava trans zajednice, ali nažalost i opomenu do kakvih posledica može dovesti mržanja prema određenim ljudima, s obzirom da je život izgubila u zločinu iz mržnje. Vjeran Miladinović – Merlinka je važio za revolucionarnu, hrabru, inteligentnu i osobu talentovanu za umetnost, što je nekoliko njegovih filmskih uloga i pokazalo. Na queer zajednicu i umetnost ali i istoriju ljudskih prava u regionu, ona je ostavila dubok trag i jedno važno nasleđe, filmski festival sa njenim imenom – Merlinka. Festival je osnovan 2009.godina i od tada, znamo da je početak decembra rezervisan za igrane i dokumentarne iz svih zemalja sveta, koji se bave gej, lezbijskim, biseksualnim, transseksualnim, transrodnim i kvir temama.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/11/1669378906680415.jpg

    Četrnaesto izdanje ovog međunarodnog festivala queer filma održaće se od 8. do 11.decembra 2022. godine u Domu omladine Beograda.  „Vreme je za akciju! Vreme je za angažovanu filmsku umetnost, fizičko prisustvo i Merlinka filmski festival“, pozvao je direktor festivala Predrag Azdejković.

    Tokom četiri dana manifestacije biće prikazano 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, među kojima su izraelski „Zabrinuti građanin“ Idana Haguela koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, iranski „Drugo ja“ Amira Tavakolija, austrijski „Ajsmajer“ Davida Vagnera nagrađen u Veneciji, portugalski „Varljiva svetlost“ Joao Pedra Rodriguesa premijerno prikazan u Kanu, odlično ocenjeni holivudski romkom „Burazeri“ Nicholasa Stolera (Preboleti Saru Maršal, Samo ga dovedi, Loše komšije…), srpski dokumentarac „Do daske“ Aleksandra Reljića, kanadski dokumentarac „Agnes u kadru“ Čejsa Džointa nagrađen na Sundace festivalu i mnogi drugi.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/11/1669378777346865.pnghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/11/1669378785295028-scaled.jpg

    Na 14. izdanju Međunarodnog festivala queer filma Merlinka, koji će biti održan od 8. do 11. decembra 2022. godine u Domu omladine Beograda, biće prikazano i pet ostvarenja autora iz Srbije. Osim Kristine biće tu ii film “Do daske” Aleksandra Reljića, koji se bavi hapšenjem i sudskim procesom protiv Srđana Švelja, zatim kratkometražni filmovi “Drvo tamjana” i “Peder POP” reditelja Stefana M. Mladenovića, kao i kratki dokumentarni film “Borba i dalje traje” reditelja Aleksandra Nikolića prikazuje istoriju epidemije HIV-a u Srbiji. 

    Nabavite svoje karte na vreme i vidimo se u redovima!

    Saznaj više:
    Povezani članci: