Da li je „Sexy beasts“ najbizarniji dejting show?

    02.07.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/07/beastcover.jpg

    Možda i ne baš.

    Netflix. Takav gigant filmskog i televizijskog sveta da se praktično nalaze u poziciji u kojoj mogu da rade šta požele. Ako požele da investiraju u film sa sjajnom pričom koju potpisuje obiljno ime režiserskog sveta (recimo “Roma”), ili onaj koji ima interstelarnu glumačku ekipu (“da, Žena na prozoru” gledamo u tebe), može. Ako žele seriju koja obara rekorde (recimo “Queen’s Gambit“ ali ruku na srce i mnogo toga drugog) može. Ako žele dokumentaraca tušta i tma i to može. I saradnja sa Obama parom može. I bizaran reality u kom se ljudi upoznaju sa prilično elaboriranim maskama na glavama, važi.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/07/162521557265268.jpg

    Okej, okej, znamo i slažemo se da ovo poslednje malo čudno zvuči ali Netflix je očigledno uvideo neki razlog zašto “Sexy Beasts” treba da se dogode TV svetu, pa makar i zbog najpovršnije doze zabave, jer koliko god radili svašta ama baš ništa ne rade tek onako i u prazno. A budimo iskreni i priznajmo da nije da svi ponekada nismo razmišljali upravo u tom pravcu i o pitanjima koja donosi ovaj novi reality. Sigurno ste se nekada i sami zapitali da li biste mogli da se zaljubite u nekoga samo, isključivo bazirano na njegovoj/njenoj ličnosti i karakteru? Da li vam je nekada prošlo kroz glavu kako bi bilo divno biti sa nekim u vezi ali vas prosto fizički ne privlači dovoljno da napravite bilo kakav korak za više? Kad stanete i razmislite, da li mislite da biste mogli da se zaljubite u nekoga a da tokom prvih dana dejtovanja ne vidite lice te osobe? Na sva ta pitanja „Sexy Beasts“ dodaje još jedno: šta ako ne biste mogli da vidite lice osobe preko puta zato što je maskirana (veoma uspešno ako smemo da dodamo) u pandu, ili delfina, bogomoljku ili možda neko vanzemaljsko biće?

    Netflix nas sve stavlja pred ova i slična pitanja sa novom reality dejting serijom koja je u svojoj suštini niz sastanaka na slepo pod maskama i koja ima za cilj da testira čuvenu legendu o “pravoj” hemiji” koja se jednostavno oseti, i u kojoj su nebitne godine, nebitna predznanja, apsolutno nebitan izgled, jer kad se desi i oseti, desilo se.

    Ako ste ekspert u oblasti gledanja ove vrste serija onda će vam biti jasno na kom je tragu “Sexy Beasts” ako vam kažemo da je u pitanju “The Masked Singer” ukršten sa “Love is Blind”, uz prstohvat “The Bachelor” i verovatno mikrodozu acida. U ovom takmičenju učesnici će morati da pronađu pravu ljubav ne dozvoljavajući taštini, očekivanjima i predrasudama da presude, nego samo prateći svoj unutrašnji osećaj da li je neko kao osoba dobar za njih ili ne, a sudeći po trejleru neće baš biti jednostavno. Kada smo na sastanku imamo prirodnu potrebu da pohvalimo nečiji pogled ili osmeh, što se u ovom slučaju em ne vidi em se komplimenti eventualno svode na “imaš veoma lepo peraje” a stvari se dodatno komplikuju ukoliko učesnici žele da se zagrle, poljube u obraz ili bilo kako slično interaguju. 

    Iako nam razmišljanje o zaljubljivanju u nečiju dušu a ne izgled uopšte nije strana ideja, samo dejtovanje nekada ume da bude zastrašujuće a ovi kostimi pogotovo, mada su mora se priznati zaista fantastično dobro urađeni. Oni ciničniji na društvenim mrežama kažu da je Netflixu sigurno ostao višak para i kreativnosti nakon stvaranja hibridnih bića za “Sweethtooth” pa su uložili u ovaj reality i dali sebi oduška sa maskama čudovišta, čisto da ne propadu i kreativnost i pare. Šalu na stranu, kostimi su odrađeni zaista sjajno i na nivou ozbiljne filmske produkcije, a situacija je takva da se dakle sve odvija em na slepo em pod maskama, briljantno.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/07/1625215572512177.jpg

    Međutim, šta ako cela ta priča oko ovakvog dejtinga uopšte nije tako neobična? Šta ako zapravo sve uvek izgleda tako? I šta ako možda, pored toga što izgleda pomalo kao acid trip koji je pošao naopako, konačno imamo dejting show koji postavlja pitanje da li je dejtovanje i inače uopšte bolje i drugačije od nošenja make na licu? Jer budimo realni, svi uvek nosimo neku. Možda nisu ovako eksplicitne, ali svi imamo barem jedno iskustvo sa izlascima gde druga strana nije izgledala baš isto kao na fotografijama sa Tindera, ili gde smo i mi sami malo upeglaniji i udešeniji nego što je to slučaj u svakodnevici. Ili uopšte iskustvo sa tim da pakujemo ono što želimo da osoba preko puta zna o nama, ili onoga što mislimo da bi neko voleo da čuje ili vidi. Jedno od nedavnih istraživanja je pokazalo da mnogi menjaju svoj stil oblačenja to jest prilagođavaju ga u zavisnosti od toga ne samo gde izlaze na dejt nego i sa kim izlaze, i da neće biti baš potpuno ista osoba ako izlaze sa bankarskim poreznikom, ili doktorantom književnosti. Možda sa porastom dejting aplikacija i filtera na mrežama već uveliko dejtujemo pod maskama, a „Sexy Beasts“ na svoj bizaran način ukazuje na to i možda sve u svemu samo ponavlja ono što svi radimo stalno. Zamaskirava realnost, samo ovaj put da bi iznenađenje posle otkrića pravog stanja stvari zapravo bilo prijatno, jer od bogomoljke teško da može gore, i u suštini je sasvim obrnuto od realnosti. Maske se nose samo da bismo shvatili da smo ispod njih stvarno svi prelepi. 

    Tako da, ma kako blesavo izgledalo, ostavljamo 12. jul praznim za celovečernje bindžovanje ove suludosti, sa nadom da se možda pored osnovne premise otkriva još nešto o odnosima, partnerstvima, sigurnostima i nesigurnostima, ljudima, i svim njihovim prelepostima. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: