Pretraga

Žene na tržištu rada: Ove serije i filmovi prikazuju njihov nezavidan položaj

Tekst: BURO.

"Money, money, money
Must be funny
In the rich man's world"

O nepovoljnom položaju žena na tržištu rada se nepravedno malo govori. To je tema koja je bezrazložno spakovana u tabu kategoriju i koja se u ćaskanju redovno zaobilazi. Razgovor o finansijama je povezan sa osećajem neprijatnosti, ali ovi naslovi novčanice stavljaju u prvi plan i odgovaraju na pitanje kako novac utiče na žene i zašto je vreme da jednom za svagda u ovu kategoriju dopišemo nove stavke koje se ne svode na šoping.

Maid

Žene na tržištu rada: Ove serije i filmovi prikazuju njihov nezavidan položaj (фото 1)

Bilo je osetno stresno gledati ovu seriju. Za samohrane majke posebno. Reč je o retkom naslovu koji je opravdano postigao epitet Netflixovog hita i na krajnje sirov, realan i iskren način prikazao majčinstvo i ono što se još ređe viđa na malim ekranima - finansijski aspekt istog.

Serija je inspirisana memoarima Stephanie Land - "Hard Work, Low Pay and a Mother’s Will to Survive" - koji pričaju priču o 23-godišnjoj Alex (Margaret Quelley) koja sa svojom dvogodišnjom ćerkom Medy beži iz nasilne veze sa Seanom (Nick Robinson). 

Ono što je usledilo je priča o sistemu koji je apsolutno nepodržavajuć za žrtve nasilja, samohrane majke, žene uopšte. Birokratija ne dopušta da joj se priđe, dok Alex jedva spaja kraj sa krajem, iznalazi jedan papir koji nedostaje, čuva dete, radi, i čupa se iz kandži zlostavljača. 

Žene na tržištu rada: Ove serije i filmovi prikazuju njihov nezavidan položaj (фото 2)

Nema ušteđevinu za vrtić niti depozit za stanarinu bez kog niko ne želi da joj iznajmi sobu. Nema čak ni mesto stanovanja, niti dovoljno novca da detetu obezbedi osnovne potrepštine, za šta institucije ostaju potpuno gluve i slepe. Scene su neutešne, a ono što dodatno doprinosi celokupnom iskustvu je računica koja se, kako Alex obavlja transakcije, pojavljuje u uglu ekrana, pokazujući nam da ona upada u minus već na polovini dana.

Insecure

Žene na tržištu rada: Ove serije i filmovi prikazuju njihov nezavidan položaj (фото 3)

"Insecure" je genijalni prikaz života milenijalsa, koji pored posla, partnera, prijatelja, nemanja vremena, konstantnog žongliranja sa obavezama i rokovima i životnog preispitivanja uključuje i temu novca.

Žene na tržištu rada: Ove serije i filmovi prikazuju njihov nezavidan položaj (фото 4)

U trećoj sezoni protagonistkinja Issa pokušava da se uhvati u koštac sa svojim finansijama i zapošljava prijateljicu Kelly da joj pomogne, a scene koje uključuju ovaj životni aspekt pokazuju podršku koja je mnogim mladim ženama potrebna kada je u pitanju upravljanje svojim finansijama. Ova serija takođe obrađuje i teme ženskog preduzetništva i pokretanja sopstvenog biznisa, te sa te strane biva jako osnažujuća za žene koje razmišljaju o tome, a možda nemaju dovoljno hrabrosti da naprave prvi famozni korak. 

Žene na tržištu rada: Ove serije i filmovi prikazuju njihov nezavidan položaj (фото 5)

The Unforgivable

Žene na tržištu rada: Ove serije i filmovi prikazuju njihov nezavidan položaj (фото 6)

Balansiranje poslova i trčanje od jednog do drugog nisu scene koje retko gledamo u filmskim i serijskim naslovima. Ali šta se dešava kada žena izađe iz zatvora i bori se da uopšte nađe posao? Sandra Bullock briljira u ovom Netflix filmu koji priča priču o Ruth koja pokušava da vrati svoj život na pravi put nakon što je odslužila 20 godina zatvora.

Ona radi u fabrici ribe tokom dana nakon čega odlazi pravo na gradilište da iskoristi svoje novostečene stolarske veštine kako bi obezbedila dodatnu zaradu. Sve to čini kako bi dokazala da je dostojna da bude odrasla figura u životu svoje otuđene mlađe sestre.

Working Girl

Žene na tržištu rada: Ove serije i filmovi prikazuju njihov nezavidan položaj (фото 7)

"Working Girl" je priča o sekretarici kojoj šefica besramno krade ideju bez pridavanja zasluge. Tess, kada se njena šefica Katherine povredi, odlučuje da se osveti i preuzima njen posao. Zvuči trivijalno, ali je u biti esencijalna priča o položaju ambicioznih devojaka iz radničke klase na tržištu rada.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor