Film Francois Ozona otvara 51. FEST

    09.02.2023.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/fest51_cover.jpg

    Da li slučajno ili namerno, ali potparoli ovogodišnjeg FEST-a držali su nas dugo u neizvesnosti kada je novo izdanje festivala u pitanju. Dugo već maštamo o naslovima koje ćemo moći da pogledamo na našem najvećem filmskom festivalu, a prve vesti koje dolaze, već govore da će nam se neke želje obistiniti. Naime, najnovije ostvarenje francuskog autora, Fransoa Ozona, krimi drama „Zločin je moj“ (Mon crime) otvoriće 51. FEST. Reč je o međunarodnoj premijeri najnovijeg filma jednog od najznačajnijih evropskih reditelja svoje generacije i ostvarenju koje će beogradska publika imati prilike da vidi pre francuske, budući da film ulazi u tamošnje bioskope tek 8. marta.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/1675948216636714.png

    Radnja filma vrti se oko Madeleine Verdier, glumice koja je ostala bez novca i optužena je za ubistvo poznatog producenta. Uz pomoć najbolje drugarice biva oslobođena optužbi. Tada počinje njen život slave i uspeha, sve dok istina ne izađe na videlo. Kasting vrvi od sjajnih glumica, a u glavnim redovima nalaze se Nadia Tereszkiewicz, Rebecca Marder i fenomenalna Isabelle Huppert. Prethodni film Fransoa Ozona, „Peter fon Kant“, otvorio je Berlinski filmski festival 2022. godine, a kod nas je bio prikazan na Filmskom festivalu Merlinka.

    Fransoa Ozon je izjavio da je film, u suštini, priča o „trijumfu sestrinstva“ i da je svojevrsno odavanje počasti radovima Jeana Renoara, Francoise Trufffauta, Ernsta Lubitchsa i Franca Capre, a naročito američkim romantičnim komedijama iz tridesetih godina prošlog veka. „Na mene je uticalo i to kako su Amerikanci prikazivali Pariz toga vremena, kao što je film ‘Viktor/Viktoria’ Blakea Edwardsa“, izjavio je Ozon. Lik Isabelle Huppert direktno je inspirisan glumicom Sarom Bernar.

    Projekcija će biti održana 24. februara, a mi nestrpljivo čekamo objavljivanje ostatka programa!

    Saznaj više:
    Povezani članci: