Pretraga

Filmovi o abortusu koji pokazuju koliko je važno pravo na izbor

Tekst: BURO.

Još uvek dolazimo k sebi i pokušavamo da svarimo činjenicu da je u 21. veku pravo na abortus u Americi žestoko poljuljano. Istorijska odluka Roe v. Wade koja je promenila restriktivni sistem i omogućila ženama pravo na izbor je povučena, te se žene u ovoj zemlji susreću sa novonastalim brigama koje bi trebalo da su rešene u okviru osnovne zdravstvene zaštite. Aktivistkinje širom zemlje kreirale su fondove za pomoć ženama kojima je potreban abortus, a koji uskoro neće biti moguć, viču na ulicama i smišljaju načine da se ovakvi zahvati sprovedu bezbedno i profesionalno. Jedno od oružja borbe je i edukacija o samom abortusu i osvešćivanje toga koliko je zapravo važan. Tako je nastala i baza filmova sa ovom tematikom, Abortion Onscreen Database, koja trenutno nudi 540 filmova koji su na raspolaganju za gledanje državljanima i državljankama Amerike. Ovo su neki od njih. 

HAPPENING

Filmovi o abortusu koji pokazuju koliko je važno pravo na izbor (фото 1)

Film potpisuje francuska rediteljka Audrey Divan, a scenario je adaptacija istoimenog romana književnice Annie Ernaux. Ovo ostvarenje je osvojilo prestižnu nagradu Zlatnog lava na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji, a domaća publika imala je prilike da ga pogleda  na ovogodišnjem FEST-u. Radnja filma smeštena je u Francusku 1963. godine u vreme kada je abortus bio ilegalan, a protagonistkinja je dvadeset trogodišnja studentkinja književnosti Annie koja saznaje da je trudna. Iz želje da završi studije i smatrajući da je premlada kako bi rodila dete, Annie želi da abortira, znajući da je to protivzakonito. Na svakom koraku, ona se suočava sa preprekama: prijatelji odbijaju da joj pomognu, doktor joj nudi lek za koji tvrdi da će prekinuti trudnoću, ali kasnije saznaje da je slagao, bezuspešno pokušava da žicom izazove abortus. Na kraju pronalazi babicu da joj pomogne pri abortusu, ali nakon dva pokušaja to i dalje ne funkcioniše.

THE GLORIAS

Filmovi o abortusu koji pokazuju koliko je važno pravo na izbor (фото 2)

Ovaj film prikazuje život feminističke aktivistkinje Glorie Steinem, uključujući i njen ilegalni abortus u Engleskoj i aktivizam za prava na abortus u Sjedinjenim Državama. Glavnu ulogu tumači Julien Moore. 

UNPREGNANT

Filmovi o abortusu koji pokazuju koliko je važno pravo na izbor (фото 3)

Sedamnaestogodišnja Victoria saznaje da je trudna. Zna da će trudnoća ugroziti karijeru i školovanje o kom mašta i koji su joj važni u životu i želi da abortira. Pošto živi u Misuriju, gde postoji Zakon o saglasnosti roditelja, odlučuje da otputuje van države u Novi Meksiko kako bi izvršila abortus. Jedina osoba kojoj odluči da kaže je njena bivša najbolja drugarica Baily. Zajedno odlaze na put, preispituju kraj svog prijeteljstva i svađe i ponovo otkrivaju vezu. Glavne uloge tumače Barbie Ferreira koju znamo iz Euforije i Haley Lu Richardson. 

PORTRAIT OF A LADY ON FIRE

Filmovi o abortusu koji pokazuju koliko je važno pravo na izbor (фото 4)

Radnja filma smeštena je u kraj 18. veka na izolovanom ostrvu u Bretanji u Fransukoj. Slikarka Marianne priseća se svoje romanse sa Héloïse, ženom za koju je angažovana da naslika portret. Zajedno, ove dve žene pomažu sobarici Sofie da izvrši ilegalni abortus. 

GRANDMA

Filmovi o abortusu koji pokazuju koliko je važno pravo na izbor (фото 5)

Tinejdžerka Sage, koju igra Julia Garner suočava se sa neželjenom trudnoćom i traži pomoć u prikupljanju novca za abortus od svoje bake Elle, žene koja je dugo bila otuđena od svoje ćerke. Tokom njihove avanture, Elle, koju glumi fenomenalna Lily Tomlin joj otkriva da je i ona imala abortus i priča o svom iskustvu

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor