Instagram profili koje će ljubitelji filma obožavati

    29.05.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/COVER_FILMOVI_IG.jpg

    Svaki pravi filmofil zna da opsesija filmom seže mnogo dalje od dobre radnje, i scenarija, i jasnog stava da li je neki film dobar ili nije. Tu su i kadrovi koji se urežu i u svest i podsvest, kolorit koji odmah prepoznajemo i u svakodnevnici pa lako možemo da kažemo „ovo je taaako andersonovski“, sveukupna estetika, fotografija, ili citati koje ponavljamo dugo nakon gledanja filma, i koji postaju opšta mesta kulture. Za sve one koji razumeju o čemu pričamo, predstavljamo vam 6 Instagram profila koje bi trebalo da zapratite.

    Accidentally Wes Anderson

    Profil poznat gotovo koliko i Andersonova filmska ostvarenja. Pastelna, slatkasta, nežna estetika objedinjena je u ovom profilu i predstavlja kompilaciju fotografija stvarnih mesta koja izgledaju kao Andersonov film. Svet viđen njegovim očima, i to svet koji stvarno jeste oko nas i postoji ali ga možda previdimo. Arhitektura, simetrija, i prosvetljen kolorit će vas u trenutku prebaciti u filmski svet.

     

    Screenplayed

    Nešto kao „pre i posle“ legendarnih scena, trenutak u kom ideja postaje realnost, a realnost legendarna. U opisu profila je Hitchcockov citat „Ako želiš da napraviš sjajan film, potrebne su ti tri stvari- scenario, scenario i scenario“ i toga se ovaj profil u potpunosti i drži. Svaki feed je jednom polovinom neka legendarna scena dok u donjem delu „teče“ scenario napisan konkretno za tu scenu, i Screenplayed omogućava sjajan uvid u proces stvaranja filma, prevođenje ideje, improvizacije glumaca i slično.

     

     

    Composition Camp

    Legendarni kadrovi ispresecani pink linijama deluju gotovo kao umetničko delo. Ipak, ovaj profil nije opus radova savremenog umetnika koji se bavi geometrijskim manipulacijama na filmskim kadrovima, već ideja da se publika upozna sa preciznom kompozicijom svakog kadra i da se pokaže i objasni zašto su nam neke scene neodoljivo estetski privlačne.

     

     

    Filmtourismus

    Gde je bio Sersein walk of shame, gde je Forresta Gumpa pratila grupa fanova dok trči kroz pustinju, i u kom je to restoranu Sally glumila orgazam? Za ljubitelje filma, ali i putovanja, Filmtourismus donosi sasvim novu perspektivu i unosi dimenziju stvarnog prostora. Andrea David je travel blogerka čija su putovanja inspirisana filmovima i serijama i kako i sama kaže, ona istražuje svet, scenu po scenu, a mi imamo sreće da možemo da budemo deo tih scena, makar i preko ekrana. Posećuje poznate lokacije već čitavu deceniju, i kada nađe mesto, postavi fotografiju kadara koji se tu „odigrao“ i poveže scenu sa njenom pravom filmskom lokacijom.

     

     

    Color Palette Cinema

    Gledajući sveukupnu sliku, lako je prevideti detalje, boje, nijanse, a Color Palette Cinema upravo to pokušava da ispravi. Kadrovi iz nekih od vizuelno najupečatljivijih filmova suprotstavljeni su detaljno razrađenoj paleti boja koje sačinjavaju taj kadar i definišu estetiku filma. Sjajna referenca i pomoć za one koji se bave filmom, ali i genijalan profil za sve ostale koji žele da malo bolje razumeju dinamiku i važnost kolorita u filmu.

     

     

    Anthology Film Archives

    Istorija i film su se spojili u Anthology Film Archives koji predstavlja internacionalni centar za očuvanje, izučavanje i izlaganje filmova i videa sa posebnim akcentom na nezavisnom, eksperimentalnom i avangardnom filmu, koji su u mnogome marginalizovani. Anthology teži očuvanju nasleđa onih filmova koji su posebno ugroženi i kojima preti opasnost ignorisanja, gubljenja, nedovoljnog vrednovanja.

     

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: