Pretraga

Kakve nas \"Tektonske promene\" očekuju ove godine na Bašta Festu

Kakve nas "Tektonske promene" očekuju ove godine na Bašta Festu

Tekst: BURO.

Objavljen je dugo iščekivani takmičarski program Bašta Festa koji se održava od 30. juna do 3. jula u Bajinoj Bašti. Selektorka Maja Šuša je u razmatranju čak 700 prijavljenih filmova iz svih krajeva sveta izabrala 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja.

U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugala, Poljske i Italije, a festivalski tim je posebno ponosan što je među njima 13 rediteljki, 5 domaćih filmova i 10 filmova iz regiona.

Za ovogodišnju selekciju specifično je da je podeljena u šest blokova koji su imenovani: Ljubav na četiri načina, Granična područja, Iz prve, Tektonske promene, Ćuti i trpi, Ta žena.

Preporučujemo vam filmove iz programa nazvanog „Tektonske promene“ koji govore o trenucima u životu kada se stvari drastično menjaju, da li zbog spoljnih situacija ili u nama, nekada bude i svejedno.

Objašnjavajući ovaj programski blok Maja Suša umetnička direktorka festivala i selektorka ekskluzivno za Buro je rekla: „Bilo mi je važno da ovaj blok govori o odrastanju i sazrevanju, a da je raspon godina glavnih junaka veliki. Rastemo i menjamo se tokom celog života i nikada ne znamo kada nas čeka jedna tektonska promena. Bilo mi je zanimljivo da spajanjem ovih filmova to nekako osvestimo. Neobično je da se tek nakon spajanja bloka ispostavilo da imamo u njemu 4 rediteljke i samo jednog reditelja. Ne mogu da tvrdim, naravno, da se ovim temama bave samo žene, ali možda nekad umeju da budu senzibilnije za te unutrašnje zemljotrese“.

Ruski film „Zamka“ osvojio je Zlatnog medveda za najbolji kratki film na Berlinalu ove godine, a kanadski film „Poljubi me“ će imati svetsku premijeru na Bašta Festu, što je za nas posebna radost i čast“, naglasila je Šuša.

ZAMKA – Anastasia Veber (Rusija, Litvanija)

Kakve nas "Tektonske promene" očekuju ove godine na Bašta Festu (фото 1)

Saša se bori za devojku iz razreda. Njegova sestra Marina radi kao profesorka u toku dana, a noću pleše na rejvovima. Njihova egzistencija u modernoj Rusiji deluje kao zamka.

POLJUBI ME – Leticija Malete (Kanada)

Kakve nas "Tektonske promene" očekuju ove godine na Bašta Festu (фото 2)

Nakon tragičnog događaja, Natan, Esteban i Romana beže iz Montreala, skrivajući se u kolibi. Dok ih progone sećanja iz prošlosti, oni pokušavaju da se nateraju da samo provode vreme. Esteban eksternalizuje svoj bes kroz seču drveća, Natanove noći su ispunjene noćnim morama i ukleta veza između Romane i Estebana cveta.

U nemogućnosti da zaborave, tenzija raste i tri prijatelja koji su bili nerazdvojni osećaju da se odaljavaju. U nemogućnosti da priznaju svoju krivicu i nešto poprave, oni nemaju drugi izbor, nego da se vrate u Montreal.

REBRA – Gvozden Ilić (Srbija)

Kakve nas "Tektonske promene" očekuju ove godine na Bašta Festu (фото 3)

Tmuran letnji dan, David i Nikola pešače kroz beogradska predgrađa da bi nahranili mačku od drugarice. Put od Miljakovca do Vidikovca krije u sebi latentne homoerotske fantazije koje imaju jedan prema drugom.

DORA – Džoan Delačer (Kanada)

Kakve nas "Tektonske promene" očekuju ove godine na Bašta Festu (фото 4)

Dora puni 16. Neobično je da, u poslednje vreme, ona jede kao rupa bez dna i zatvara se u sobu sa svojim prijateljima po nekoliko sati oko čudne stvari, pobuđujući bolesnu znatiželju svoje majke.

SVITANJE – Leonor Noivo (Portugal)

Kakve nas "Tektonske promene" očekuju ove godine na Bašta Festu (фото 5)

Suočavajući se sa nestankom majke, Isabel pronalazi u rekonstrukciji njenih gestova potencijalno objašnjenje njenog odlaska.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor