Manje poznate zanimljivosti o britanskoj verziji serije „The Office“

    17.11.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/11/officeuk_cover.jpg

    Prema jednom istraživanju, britanska kultura je u velikoj meri pesimistična po pitanju budućnosti, dok se Amerikanci smatraju divljim optimistima u poređenju sa njima. Ova velika kulturološka razlika se može videti u dve verzije serije „The Office“ – britanska verzija je ciničnija i zločestija, dok je američka toplija i lakša za gledanje. Budući da nam je druga odavno prirasla srcu, a da jednako volimo Martina Freemana i Ricky Gervaisa, odlučili smo da otopimo led sa britanske verzije „Office-a“ manje poznatim zanimljivostima.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/11/1637160826256134.png

    Od kratkog videa do jedne od najpopularnijih serija

    Budući da kreatori sitkoma, Ricky Gervais i Stephen Merchant, nikada ranije nisu ništa pisali ili režirali, odlučili su da se kreativno iskažu i pokažu šta mogu da urade tako što su snimili kratkak video koji u fokus stavlja David Brenta, tako je BBC dobio ideju šta može da očekuju od potencijalne serije.

    Poznato okruženje

    Gervaisu je okruženje u Wernham Hogg bilo itekako poznato, budući da je radio u sličnoj kancelariji osam godina. Bio je menadžer, išao na razne seminare za obuku menadžmenta gde su, prema njegovim rečima (složićemo se), govornici pričali gluposti danima. Četvrta epizoda u prvoj sezoni upravo je bila inspirisana doživljajem iz realnog života.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/11/1637160825518644.jpg

    Likovi iz stvarnog života

    Jedan od najjedinstvenijih likova ove serije je Gordon, domar koji se pojavljuje u nekoliko epizoda i nečujno gleda u kameru. U stvarnom životu, Gordon je Ron Merchant – Stephenov otac koji je zahvaljujući autentičnom izrazu lica završio u seriji. Pored toga, Gareth, koga glumi Mackenzie Crook, zasnovan je na momku sa kojim je išao u školu i čije je bisere koristio za izgradnju njegovog karaktera.

    Loše kritike i nizak rejting

    Kada je serija prvi put prikazana fokusnim grupama, nije prošla nimalo dobro. U stvari, bio je to jedan od najnižih rejtinga u istoriji BBC-ja. Iako je serija postala veliki hit širom sveta, rane kritike su bile prilično loše. Gledanost je zapravo bila toliko niska da je serija zamalo otkazana u prvoj sezoni. Svedoci smo da se na kraju ta greška ispravila sama od sebe, jer uprkos lošoj reakciji publike, BBC je dovoljno verovao Gervaisu i Merchantu da im dozvoli da nastave sa serijom takvom kakva jeste. Naposletku, kreatori nisu ništa promenili. Verovali su u kvalitet ali isto tako znali da to ne garantuje uspeh. Zapravo, za njih je uspeh značio da igraju po svojim pravilima, a svi smo svedoci dokle ih je to dovelo.

    Martin Freeman kao Gareth?

    Nepopravljivi romantik i vrlo često predmet sprdnje, Martin Freeman, koji se našao u ulozi Tima, prvobitno je bio na audiciji za ulogu Garetha. Da, i nama je teško da ovo zamislimo.

    Bez improvizacije

    Iako serija odiše spontanošću i stil nas podseća na onaj iz serije “Curb your enthusiasam” koja u velikoj meri jeste improvizovana, ova je 99% bila pisana po scenariju, sa vrlo malo izleta u spontanost. Zapravo su glumci toliko genijalni tako da izgleda kao da gotovo sve rečenice izgovaraju prvi put ikada. Jedan od retkih momenata improvizacije i za Rickyja jedan od najzahtevnijih jeste onaj u kom je Brent trebalo da pokaže svoje plesne pokrete i to bez koreografije i uvežbavanja, iako nama definitivno nije izgledalo tako.

    Scena iz 74. puta

    Kada su ih pitali o teškim scenama za snimanje, Gervais i Merchant su za BBC izjavili da je to bila ona u kojoj David daje Timu procenu – scena za čiji je uspeh bilo potrebno 74 pokušaja, jer su se njih dvojica toliko cerekali da nisu mogli da prođu kroz dijalog.

    Ovakvu seriju bi danas bilo nemoguće prodati

    Ili bar tako kažu sami kreatori. Smatraju da danas živimo u društvu u kom se konstantno izvinjavamo za sve što kažemo, a mi se u potpunosti slažemo. Opsesivna samokontrola, konstantna briga da ćemo ono što kažemo biti stavljeno u pogrešan kontekst i nezdrava politička korektnost jesu, kako navode, neki od glavnih razloga za to, a u tome nema ničega zabavnog-

    Saznaj više:
    Povezani članci: