Pretraga

Nova Wednesday za novu generaciju? Pogledali smo hit seriju, evo šta mislimo

Nova Wednesday za novu generaciju? Pogledali smo hit seriju, evo šta mislimo

Tekst: Manda Javorina

Foto: Press

Volim Adamse više nego 'leba da jedem. Činjenica koja je (pomalo) uznemiravala moje roditelje dok sam pucketala prstima po stanu i recitovala rečenice iz filmova iz devedesetih, kao i kad su plaćali kazne što sam odbijala da ih vratim u video-klub. Yep, I'm old. Isto su se stresali i na moju opsesiju filmovima "Smrt joj lepo stoji" i "Ajkula". Logično, seriju "Wednesday" sam odgledala istog dana kada je puštena, doduše, uz veliki trud da ništa ne očekujem.

Nova Wednesday za novu generaciju? Pogledali smo hit seriju, evo šta mislimo (фото 1)

Ne čudi me što je Netflixov spin off “Porodice Adams” već oborio sve rekorde ove streaming platforme sa najviše gledanosti u toku prve nedelje prikazivanja ikad. "Biti “neprilagođen" nikada nije bilo više u modi (…) i “Wednesday” je debitovala na prvom mestu sa rekordnih 341.2 miliona sati gledanosti.” istakli su iz Netflixa u zvaničnoj izjavi.

Da li je ovo porodica Adams iz crtaća? Nije. Da li su ovo Adamsi iz crno-bele serije? Nisu ni to. Adamsi iz legendarnih filmova iz devedesetih? Nope. Da li, možda, liče na skoriji animirani spin off u kom je Charlize Theron dala glas Morticii? Čak ni to. Ako ćemo iskreno, porodica Adams iz nove serije “Wednesday” uopšte ne liči na porodicu Adams kakvu smo znali do danas.

Saosećam sa ovom novom Wednesday, pardon sa Jennom Ortega, kojoj je na pleća pao nemali teret da oživi obožavani lik nakon što je to legendarno uradila Christina Ricci 91. i 93. godine. Moram da priznam da je to uradila maestralno.

Nova Wednesday za novu generaciju? Pogledali smo hit seriju, evo šta mislimo (фото 2)

Ortega je morala da se nosi sa dve ozbiljne stvari o kojima Ricci nije morala da vodi računa. Kao prvo, njena Wednesday je tinejdžerka pa komentari koji pucaju od crnog humora ne funkcionišu na isti način kao kad ih izgovara devojčica koja još nije ni ušla u pubertet. Drugo, ona je glavni lik koji treba da ispuni 8 epizoda serije (od koji svaka traje oko sat vremena) koja je delom srednjoškolska drama, delom horor varijacija na temu tinejdž detektivske misterije. Ricci je bila čisto (i neprevaziđeno) s-a-v-r-š-e-n-s-t-v-o ali istina jeste da je bila deo genijalne grupe glumaca i da je trebalo da nam pažnju drži samo u pojedinačnim scenama.

Jenna Ortega je ubedljiva i drži nam pažnju u svakoj sceni u kojoj se pojavi: Potpuno je svoja. Malo je manje jeziva od Ricci ali jednako manična i namerena da uništi svakoga i sve oko sebe. Prava mala antidruštvena heroina. Da je iznela celu seriju na svojim leđima je ozbiljan understatement.

Ovde se, nažalost, sve pohvale na račun serije završavaju. Iskreno, da nema Ortege, “Wednesday” bi, kao celina, bila poprilično negledljiva.

Sam razvoj i lika i priče je, u najmanju ruku, mlak. Adamsi zaslužujumnogo mnogo bolje. Da se ne lažemo, većina starijih gledalaca kojima ovo nije prvi Adams rodeo (a toj grupi i sama pripadam) teško će je progutati. Ovo pada na odgovornost scenarista i režije. E, moj Burtone.

Čak ni prve četiri epizode koje je režirao Burton nemaju onaj njegov raniji vajb iako je i producent cele serije. “Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu” je za ovo deset u glavu ako ćemo da merimo po Burton skali vizuala, uvrnutosti ali i osećajnosti. “Wednesday” je u najmanju ruku aktuelno banalna. Tu su tinejdžerski ljubavni trougao u kom je glavna junakinja rastrzana između najpopulrnijeg dečka u školi i “normalca” iz obližnjeg gradića (da ne kažem sela), neko čudovište tamani učenike, Wednesaday pokušava da pronađe svoj identitet u senci fascinantne majke… Bla, bla, bla. Ok, jasno mi je da će se mnogi koji ne pripadaju mejnstrimu pronaći u ovome i to je ok, ali nije ni izbliza dovoljno i nije ni senka onoga što bi moglo da bude. Klasičan slučaj “šta bi bilo kad bi bilo”. Zašto? Zato što hemije između Wednesday i udvarača nema, nema ni potencijalne hemije u planirano intenzivnom između nje i njene cimerke (a to bi bio odličan plot twist), zato što je misterija očigledna, zato što je čudovište bedno dizajnirano i još bednije izvedeno.

E, da. U svemu ovome, Wednesday ima paranormalne moći što ove Adamse prebacuje u prezasićenu nadprirodnu kategoriju koja im realno uopšte nije potrebna i koja samo doprinosi opštoj banalnosti.

To ad insult to injury, serija se očekivano bavi i temama inkluzivnosti ali ih ni počemu ne izvodi kako treba.

Za početak cela priča o “normalcima” i “odbačenima” je praktično providna aluzija na tretman koji svuda u svetu ima LGBTQ+ zajednica. Pored toga, potencijalna veza između Wednesday i Enid je proćerdana prilika. I tu serija upada u još jednu - po meni - neoprostivu zamku. Naizgled se služi jezikom koji bi trebalo da pruži reprezentaciju, ali je nigde zapravo ne daje.

Nova Wednesday za novu generaciju? Pogledali smo hit seriju, evo šta mislimo (фото 3)

Ako vas zanima zašto sam se baš zalepila za lik cimerke Enid u LGBT+ kontekstu - i ovo nije spojler koji utiče na priču ili rasplet - ona je vukodlak koja se još nije transformisala. Njena majka je posebno zabrinuta kada će biti njen “coming out” trenutak (citiram reči koje koriste u seriji) i planira da je zbog toga što “kasni” pošalje u “conversion camp” (na nekoj idiličnoj lokaciji na brdovitom Balkanu, ni manje ni više). Dakle, izgleda da su tvorci serije baš hteli da se koriste jezikom i motivima reprezentacije i od toga skupljaju poene ali da pri tom ni po čemu zapravo u praksi ne podrže LGBTQ+ zajednicu.

Kad se zberu svi ti ispaljeni ćorci - (ne)razvoj lika, (ne)razvoj priče, (ne)razvoj motiva - a najviše od svih što bi da se šlepaju na Adamse, a da zapravo ne urade ništa dovoljno inteligentno u Adams stilu, teško mogu bilo kome da preporučim “Wednesday” kao dobru seriju.

Ali. Ne mogu ni da budem licemer. I ja sam deo onih rekordnih 341.2 miliona sati gledanosti i crkla bih da nije tako. Kliknite na play, I won’t judge.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor