Nova Wednesday za novu generaciju? Pogledali smo hit seriju, evo šta mislimo

    29.11.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/11/sredaa_cover.jpg

    Volim Adamse više nego ‘leba da jedem. Činjenica koja je (pomalo) uznemiravala moje roditelje dok sam pucketala prstima po stanu i recitovala rečenice iz filmova iz devedesetih, kao i kad su plaćali kazne što sam odbijala da ih vratim u video-klub. Yep, I’m old. Isto su se stresali i na moju opsesiju filmovima „Smrt joj lepo stoji“ i „Ajkula“. Logično, seriju „Wednesday“ sam odgledala istog dana kada je puštena, doduše, uz veliki trud da ništa ne očekujem.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/11/1669814806322787.png

    Ne čudi me što je Netflixov spin off “Porodice Adams” već oborio sve rekorde ove streaming platforme sa najviše gledanosti u toku prve nedelje prikazivanja ikad. „Biti “neprilagođen“ nikada nije bilo više u modi (…) i “Wednesday” je debitovala na prvom mestu sa rekordnih 341.2 miliona sati gledanosti.” istakli su iz Netflixa u zvaničnoj izjavi.

    Da li je ovo porodica Adams iz crtaća? Nije. Da li su ovo Adamsi iz crno-bele serije? Nisu ni to. Adamsi iz legendarnih filmova iz devedesetih? Nope. Da li, možda, liče na skoriji animirani spin off u kom je Charlize Theron dala glas Morticii? Čak ni to. Ako ćemo iskreno, porodica Adams iz nove serije “Wednesday” uopšte ne liči na porodicu Adams kakvu smo znali do danas.

    Saosećam sa ovom novom Wednesday, pardon sa Jennom Ortega, kojoj je na pleća pao nemali teret da oživi obožavani lik nakon što je to legendarno uradila Christina Ricci 91. i 93. godine. Moram da priznam da je to uradila maestralno.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/11/1669815029636715.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/11/1669814806384316.png

    Ako vas zanima zašto sam se baš zalepila za lik cimerke Enid u LGBT+ kontekstu – i ovo nije spojler koji utiče na priču ili rasplet – ona je vukodlak koja se još nije transformisala. Njena majka je posebno zabrinuta kada će biti njen “coming out” trenutak (citiram reči koje koriste u seriji) i planira da je zbog toga što “kasni” pošalje u “conversion camp” (na nekoj idiličnoj lokaciji na brdovitom Balkanu, ni manje ni više). Dakle, izgleda da su tvorci serije baš hteli da se koriste jezikom i motivima reprezentacije i od toga skupljaju poene ali da pri tom ni po čemu zapravo u praksi ne podrže LGBTQ+ zajednicu.

    Kad se zberu svi ti ispaljeni ćorci – (ne)razvoj lika, (ne)razvoj priče, (ne)razvoj motiva – a najviše od svih što bi da se šlepaju na Adamse, a da zapravo ne urade ništa dovoljno inteligentno u Adams stilu, teško mogu bilo kome da preporučim “Wednesday” kao dobru seriju.

    Ali. Ne mogu ni da budem licemer. I ja sam deo onih rekordnih 341.2 miliona sati gledanosti i crkla bih da nije tako. Kliknite na play, I won’t judge.

    Saznaj više:
    Povezani članci: