Pretraga

Ovi teen filmovi nas ne puštaju da odrastemo

Ovi teen filmovi nas ne puštaju da odrastemo

Tekst: BURO.

Avanture odrastanja. Horor priče iz srednje škole. Prve simpatije i spoznavanja seksualnosti. Savršene maturske večeri i raskošne haljine. Svađe sa drugaricama. Sitnice koje u tim trenucima deluju kao ponori.  Tinejdžerski filmovi veličavaju nade, snove, najveće strahove i verovanje u blistavu budućnost mladih na velikom platnu uz brze dijaloge, atraktivne zvučne podloge i veličanstvene romantične preokrete. Iako se osavremenjuju na svakih nekoliko godina zajedno sa samom tinejdžerskom kulturom, tinejdžerski filmovi su vremenske kapsule koje zauvek dokumentuju vreme i mesto na ovoj planeti. U čast našeg omiljenog žanra koji je uvek tu da nas zagrli pri predlažemo listu vanvremenskih teen filmova kojima se uvek rado vraćamo. Bilo da ste štreberka, sportista, autsajderka, princeza ili kriminalac, ovde je nešto za svakog od nas.

The Perks Of Being A Wallflower (2012)

Ovi teen filmovi nas ne puštaju da odrastemo (фото 1)

Ovaj film je američka coming of age drama iz 2012. koju je napisao i režirao Steven Chbosky, a koji je zasnovan na njegovom sopstvenom romanu iz 1999. godine koji nosi isti naziv. Protagonista je Logan Lerman koji glumi tinejdžera po imenu Charli, tinejdžera koji piše neimenovanom prijatelju. U ovim obraćanjima on beleži svoja iskušenja, nevolje i trijumfe dok prolazi kroz prvu godinu srednje škole. Film prikazuje njegovu borbu sa svojim, njemu nepoznatim, posttraumatskim stresnim poremećajem, dok prolazi kroz turbulentno putovanje odrastanja u srednjoj školi upoznajući nove prijatelje, koje tumače Emma Watson i Ezra Miller. Naša omiljena scena je definitivno ona kada se voze kolima kroz tunel uz David Bowie i Heroes.  Ili đuskanje uz Come On Eileen.

To All The Boys I’ve Loved Before (2018)

Ovi teen filmovi nas ne puštaju da odrastemo (фото 2)

Stidljiva srednjoškolka Lara Jean Covy piše pisma dečacima koji joj se dopadnu. Čuva ih u svom ormanu. Jedne noći, ona zaspi na kauču, što njena mlađa sestra iskoristi kao priliku i ušunja joj se u sobu gde pronađe kolekciju pisama. Sledećeg ponedeljka u školi, Lara se suočava sa bivšom simpatijom, Peterom Kavinskym koji je dobio pismo koje mu je napisala. Film je presladak i baziran je na čuvenim romanima Jenny Han. Posle ovog, izašla su još dva dela, ali nekako je prvi ostavio najveći trag. 

Ladybird  (2017)

Ovi teen filmovi nas ne puštaju da odrastemo (фото 3)

Ovaj film o odrastanju devojčice bavi se mnogim temama na vrlo pametan način: svađe sa roditeljima, prijavljivanje za fakultet, osećanje nepripadanje, zaljubljivanje, itd. Saoirse Ronan igra lik Christine “Lady Bird” McPherson, maturantkinju katoličke gimnazije. Ona očajnički želi da napusti svoj rodni grad Sakramento, i uputi se na istočnu obalu, gde veruje da kultura živi. Film je usredsređen na složeni, ali odnos pun ljubavi između Lady Bird i njene majke. Tema klasne borbe je glavna tačka napetosti između njih dve, jer Lady Bird sebe opisuje kao nekoga ko „živi na pogrešnoj strani koloseka“, zbog svojih bogatih vršnjaka u školi. Malo je filmova koji istinski i nepovršinski istražuju odnose majke i ćerke, a ovo je definitivno jedan od njih. 

Booksmart (2019)

Ovi teen filmovi nas ne puštaju da odrastemo (фото 4)

Koa prvo, ovo je debitantski film fenomenalne Olivie Wild i kao takav je zaista sjajan! Briljantan scenario je pun duhovitih dijaloga, film je vizuelno veoma privlačan, a brza montaža i dobar soundtrack čine da ukupan doživljaj ovog filma ostane u sećanju. Što je najvažnije, neverovatno je zabavno gledati ga iznova i iznova. Molly (Beanie Feldstein), je knjiški moljac opsednuta time što je najbolja u svojoj klasi, a njena najbolja prijateljica Amy (Kaitlyn Dever), je tiha i povučena feministkinja, i one zajedno se naporno trude da upadnu na dobre fakultete. Kada Molly sazna da su njihovi manje vredni drugovi iz razreda ušli u iste prestižne škole, to razbija njeno razumevanje sveta. Umesto da uživa u uobičajenoj mirnoj noći, njih dve se sređuju i odlaze na žurku da se bar jednom provedu kako treba pre nego što diplomiraju. U ovom filmu "girl just wanna have fun" dobija pravo značenje. 

Senior Year (2022)

Ovi teen filmovi nas ne puštaju da odrastemo (фото 5)

I za kraj nešto najsvežije i malo drugačije. Dovoljno je samo reći: Rebel Wilson u glavnoj ulozi. Ona tumači lik Stephanie koja ima 37 godina i koja se budi iz 20-godišnje kome i odlučuje da se vrati u srednju školu da bi stekla diplomu. Ovaj film je prezabavna oda tinejdžerskim filmovima i likovima iz devedesetih, a glumica je svojim performanskom nadmašila samu sebe. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor