Pet omiljenih sex-positive serija za ne propustiti

    09.03.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/sexserije-cover.gif

    Seks je dosta dugo bio tabu tema kada je u pitanju predstavljanje na malim i velikim ekranima. Ne da seks scena nije bilo, već je izostajao pravi način na koji se ova pitanja tretiraju jer su se neka od ključnih predugo zaobilazila. Za promenu atmosfere u neku ruku verovatno na prvom mestu možemo zahvaliti seriji “Seks i grad” zbog koje su neke tabu teme konačno otvorene, a o seksu je počelo više, glasnije i slobodnije da se priča. O željama, idejama, predlozima, fetišima, susretima, iskustvima, i svim onim pitanjima koja imamo i pred sobom i pred drugima. Iako je iz ove perspektive, nakon 20 godina moguće uočiti i dosta manjkavosti u ovoj kultnoj seriji, sigurno je da jeste na neki način utrla put mnogim narednim ostvarenjima, zbog kojih se o seksu priča lakše i lepše. U poslednje dve, tri godine, situacija na ovom frontu je počela posebno da se zahuktava i svedočimo aposlutnom boomu serija koje su oslobođene svih tabuiziranja. Umesto bežanja i zaobilaženja teških pitanja i stidljivog zamuckivanja, ove serije su prigrlile progresivan, tolerantan i raznolik pristup seksualnosti, i u mnogome pomažu svima sa druge strane ekrana da se identifikuju.

    Od LGBTQ srednjoškolaca, preko onih koji u nedostaku znanja i dobrog seksualnog obrazovanja iznalaze svoje puteve da shvate i saznaju odgovore na razna pitanja pa sve do pitanja roda, serije druge decenije XXI veka nemaju problem ni sa jednim pitanjem i temom, već propovedaju šta znače zdravi odnosi i veze danas, kako ih prepoznati, kako prihvatati sebe, kolika je važnost pristanka i razumevanja svake situacije. I iskreno – bilo je krajnje vreme da se to desi. Ako podrazumevamo da ste gledali “Fleabag” i “Devojke” (a i te kako podrazumevamo, i ako niste, onda na listu prvo to pa možemo dalje) izdvajamo još neke serije koje su promenile i otvorile pogled na seksualnost.

    “Sex Education”

    Trenutni favorit na Netflix listi. I zabavan i ozbiljan i iskren da iskreniji ne može biti. “Sex Education” je trenutno u fazi druge sezone, koju volimo jednako kao prvu koja nas je oduvala, i donosi priču od šesnaestogodišnjem društvenom “autsajderu” Otisu Milburnu, koji je prepametan, prezbunjen, preintrovertan tinejdžer koji se po prvi put susreće sa pitanjima seksualnosti. Budući da je njegova majka, super-žena u svakom smislui  ujedno i seksualni terapeut, Otis (barem u teoriji) zna puno toga o problemama u vezi i seksu. Tako, na nagovor Maeve, koja ima ideju da bi mogli da unovče probleme svojih vršnjaka, počinje sa underground savetovalištem. Najinkluzivnije seksualno obrazovanje, i toliko pitanja i problema, kao sjajan podsetnik koliko je teško biti tinejdžer. A i onaj da se neki problemi ne menjaju ni sa godinama. Serija kači sva pitanja: od masturbacije i impotencije, preko abortusa, LGBTQ odnosa, do seksualnih problema. Beskrajno iskreno na prezabavan način.

    “Wanderlust”

    Od tinejdžera skačemo na kasnije godine, i bračne probleme. “Wanderlust” prati priču psihijatrice Joy i njenog muža Alana, koji se ukrcavaju na brod “novo i neotrikveno” za putovanje ka otvorenom braku. To prolazi najčešće čudno, nekada trijumfalno, a njih dvoje kroz seriju susreta sa sobom i drugima otkrivaju odgovore na razna pitanja. Različite razloge zašto ljudi imaju seks, zašto varaju, i šta dobijaju od seksualnih odnosa: moć, zadovoljstvo, kontrolu, sreću, način da se nose sa sobom, način da nešto prebole. Međutim, najznačajnije pitanje koje otvara jeste pitanje monogamije. Da li je poželjna i uopšte moguća i praktična danas, i kako u novom sve više “poli” svetu uopšte definisati vernost? “Wanderlust” volimo zbog ubedljivih dijaloga, i ozbiljnog seciranja modernih veza i odnosa.

    “Easy”

    Serija je koja je sve samo ne ono na šta naslov sugeriše. Prati nekoliko parova koji žive u istom gradu, iako se ne susreću u kadrovima. Neke epizode se fokusiraju na Andi i Kylea koji pokušavjau da ožive svoj seksualni život nakon 15 godina braka, poslovnih problema, i dvoje dece. Tu je i Jacob, dvostruko razveden, bez nade da će se sa nekim usrećiti ali ipak nastavlja da pokušava da se pomiri sa bivšima, ali i da nastavi da bude aktivan na seks i dejting polju. Nekada ide, nekada je aposolutna katastrofa. Tom i Lucy traže partnerku za trojku preko Tindera, ali nije baš lako održavati pikantan seksualni život i biti novi roditelj, a Annie je dosta single života i odlučuje da 30 dana za redom kaže “da” svakome ko je pozove na dejt. Puno intimnih bitki koje su svima poznate i bliske.

    “I Am Not Okay With This”

    Serija koja je imala premijeru pre koju nedelju, a već je postala jedna od naslova o kojima se uveliko priča. Bazirana na stripu Charlesa Forsmana “I Am Not Okay With This” je svedočenje tome koliko srednja škola može da bude teška i bezveze i to ne učenje i gradivo, nego svi problemi koje nosi. Kao i u svakom sredjnoškolskom univerzumu, puno je tajnovitosti: tajne poruke, tajne simpatije, ali i misteriozna smrti bez objašenja. Seriju potpisuju Jonathan Entwistle (“The End of the F****ing World) i Shawn Levy (“Stranger Things”) što je sasvim dovoljno da budete sigurni da ćete je voleti. “I Am Not Okay With This” istražuje pitanja natprirodnog (kažemo vam da je “Stranger Things” producent je umešao prste) ali dotiče i mnogo veoma običnih, svakodnevnih, ljudskih pitanja: skrivene i javne homofobije, nemanja dovoljno para, ili opšte nesigurnosti u sebe.

    “Atypical”

    Serija koja iza sebe ima tri uspešne sezone, a nedavno je najavljena i četvrta, za 2021. godinu. “Atypical” prati Sama, tinejdžera sa autizmom, i njegovu porodicu, kroz poslednju godinu njegove srednje škole i juniorsku godinu na koledžu, i u principu je fokusirana na njegove manje ili više neuspele dejting pokušaje. Sam pokušava da zakorači na dejting scenu, nije da to baš ide genijalno, ali zato ima puno “pomoći” sa strane, koja istina više odmaže nego pomaže. Njegov najbolji prijatelj Zahid obično ima ideje kojima se sve upropasti, isto kao i njegovi roditelji. Posle mnoštva pokušaja, upoznaje Paige koja ima strpljenja i pažnje da prođe sa njim kroz sve nedoumice i probleme prvih ljubavi. S druge strane, kroz tri sezone, priča se sve više fokusira i na Samovu sestru Casey, koja uprkos stabilnoj, dugoj i srećnoj vezi počinje da razvija sve komplikovanije i zapetljanije emocije prema najboljoj prijateljici.

    Saznaj više:
    Povezani članci: