Pretraga

Predsednička produkcija: Obama saradnja sa Netflixom

Predsednička produkcija: Obama saradnja sa Netflixom

Tekst: BURO.

Još prošlog proleća najavljeno je da će Barack i Michelle Obama sarađivati sa Netflixom, i ne nije u pitanju nikakav dokumentarac ili igrani film o njima, u čijem snimanju učestvuju, već ideja da njihova producentska kuća Higher Ground Productions radi produkciju za čitav niz novih Netflixovih ostvarenja. Sada je to i najzvaničnije potvrđeno novim detaljima i listom dokumentaraca, serija i ostalog fiktivnog i nefiktivnog sadržaja koji će imati svoje premijere u narednih nekoliko godina. Bivši predsednički par pokrenuo je Higher Ground sa idejom da se bave pitanjima i temama koje su načeli i postavili tokom njihove ere u Beloj kući, i da najdirektnije moguće podrže ostale koji su angažovani na ovim poljima, i ovo deluje kao priličan korak ka ostvarenju. 

Prema njihovim izjavama, ideja o pokretanju producentske kuće potekla je iz želje da stvore sadržaj koji će oteloviti vrednosti i proslaviti ljudski duh, borbe i trijumfe, i kao što je bivši američki predsednik naveo u izjavi "stvorili smo Higher Ground da bismo upotrebili i ohrabrili moć pripovedanja... i ujedinili ljude oko pravih vrednosti. Da bismo dotakli teme rase, klase, demokratije i građanskih prava i mnogo toga drugog, i verujemo da ove produkcije neće biti samo zabava već će edukovati, povezati i inspirisati sve nas."  

Sa takvom idejom i planom, Higher Ground je objavio saradnju na sedam projekata koje će biti premijerno prikazane na Netflixu i to: četiri serije, dva dokumentarca, i jedan igrani film. Pored dokumentarca koji nam je već poznat kao pobednik u kategoriji U.S. Documentary na ovogodišnjem Sundance festivalu "American factory" očekuje nas još jedan dokumentarac, "Crip Camp", koji donosi pogled na živote onih koji su boravili u letnjem kampu za onesposobljene tinejdžere krajem 60-ih i početkom 70-ih, dok igrani film govori o abolicionisti Fredericku Douglassu, adaptacija romana Davida W. Blighta, Frederick Douglass: Prophet Of Freedom za koju je Blight dobio Pulicerovu nagradu.
Porodična serija "Listen to Your Vegetables & Eat Your Parents" je upućena predškolcima i sasvim u skladu sa Michellinim podržavanjem zdravog života i zdrave izbalansirane ishrane, dok je serija "Bloom" smeštena u posleratni Njujork i bavi se pitanjima rase, pola i klase i osikava barijere sa kojima su (bile) suočene žene i ne-belačko stanovništvo, a potpisuje je Callie Khouri, koja je razvila ideju zajedno sa Clement Virgo i spisateljicom i producentkinjom Julianom Maio.  "Overlooked" i "Fifth Risk" donose priču o marginalizovanim pojedincima, gde se "Overlooked" bavi neverovatnim pričama hrabrih ljudi čije su smrti ostale potpuno nezabeležene u novinama i šire, a "Fifth Risk" govori o svakodnevnim herojima američkog naroda.

Obama par je presrećan zbog saradnje jer obuhvata mnoštvo interesovanja i iskustava, i očekuju da će svako od roditelja, preko radoznale dece do bilo koga ko je zainteresovan za angažovan sadržaj, naći nešto za sebe, i kao što kaže Michelle "jedva čekamo da da vidimo ove projekte ostvarene, i čujemo komentare i razgovore koje će da pokrenu."
Kako je na prvom mestu i sama saradnja otvorila razna pitanja, za početak i ko ovde zapravo od koga profitira, dok se s druge strane svi raduju novim ekološki, društveno i politički osvešćenim projektima, iskreno i mi, jedva čekamo.

 

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor