Prisećamo se vanvremenskih uloga Nastassje Kinski

    20.02.2023.
    RECOMMENDED

    Još četiri dana nas deli do otvaranja 51. FEST-a. Tokom deset dana, pred publikom će se naći 113 filmova iz 39 zemalja, u okviru devet programskih celina. Među njima su dobitnici nagrada u Kanu, Veneciji, kandidati za Oskar, od filmova o kojima priča planeta do onih koji tek treba da budu otkriveni. Ali, osim samih filmova, svake godine najveća prašina i euforija se digne oko toga ko će od velikih zvezda svojim prisustvom uveličati ovaj filmski praznik. Ove godine, organizatori su nas pozitivno iznenadili vešću da će u Beograd doći dve čuvene nemačke i svetske glumice: Nastassja Kinski i Barbara Sukowa! 

    Nastassja Kinski je prvu značajniju ulogu zabeležila još 1976. u filmu Wima Wendersa „Wrong move“, a prvu glavnu ulogu ostvarila je 1979. u filmu Romana Polanskog  „Tess“. Radujemo se njenom dolasku i tim povodom prisećamo njenih ikoničnih uloga. 

    CAT PEOPLE 

    Osim u ostvarenju Wima Wendersa i Romana Polanskog, u svojoj bogatoj filmografiji, Nastassja ima i imena drugih kultnih reditelja. Među njima je i Paul Schrader i njegov film „Cat people“ iz 1982. godine u kome je tumačila glavnu ulogu. Ovaj film bio je revolucionaran za žanr horora, unoseći mu i psihološku notu. 

    PARIS TEXAS

    Ukoliko bismo od svih njenih uloga morali da izaberemo najikoničniju, vrlo verovatno da bi to bila baš ova. Pored Sama Sheparda, Nasstasja tumači jednu od glavnih uloga, a film izvanrednih glumačkih izvedbi sa obe strane bio je dobitnik mnogih međunarodnih priznanja, uključujući i Zlatnu palmu u Cannesu 1984. godine za najbolji film.

    YOUR FRIENDS AND NEIGHBHORS

    Čuveni film o parovima koji se raspadaju i uplovljavaju u veze sa drugim ljudima. Pored nje u ovom kultnom crnom rom-comu društvo u glavnim ulogama joj prave i Ben Stiller, Aaron Eckhart, Catherine Keener i drugi. Vanvremenski klasik govori o sebičnosti u vezama i nemogućnosti da vidimo bilo koje druge potrebe sem svojih. 

    REVOLUTION

    Ovu istorijsku ddramu režirao je Hugh Hudson, a pored Nastassje tu su i Al Pacino i Donald Suterland. Iako nije naišao na najbolje kritike i sama izvedba filma nije nešto što će ostaviti trag u kinematografiji, Kinski je ostavila svoj pečat pokazavši jedan od svojih najboljih performansa. 

    THE HOTEL NEW HAMPSHIRE

    Ovaj film rađen je po čuvenom romanu Johna Irvinea. On je bajkovit, zabavan, zanimljiv, a jedan od njegovih najvećih kvaliteta definitvno su sami likovi i energija koju u ovom secanriju poseduju. Posebno mislimo na duo Kinski-Foster!

    Saznaj više:
    Povezani članci: