Treća sezona “Moje genijalne prijateljice”: Čemu se radujemo, a šta nas muči

10.02.2022.
RECOMMENDED

Posle dugog iščekivanja izašle su prve dve epizode treće sezone serije „Moja genijalna prijateljica“ rađene po poznatoj napuljskoj tetralogiji Elene Ferante. Vojska fanova ovog književnog hita usplahireno čeka da vidi kako su omiljene scene iz romana predstavljene na ekranu. Jedva čekamo da se pravimo da ne znamo šta se zapravo desilo i oduševimo se kao kada smo prvi put čitali roman! Sudeći po dosadašnjem zadovoljstvu publike i podacima sa sajta Rotten Tomatos, serija je sa snimljene dve sezone ispunila očekivanja, sa manjim ili nikakvim zamerkama. Italijanski jezik i autentični set up definitvno su doprineli tome, pa smo sa istim nadanjima ušli i u odbrojavanje do treće sezone. Bez brige – ovaj tekst ne sadrži spojlere!

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/02/1644506124300215.png

Da se podsetimo književnog predloška, poslednja sezona završila se maestralnom scenom Lilinog venčanja, a sudeći po trejleru, treća počinje Eleninim uspehom jer je objavila roman i tako postala deo kulturnog krema Italije. Lila se pak suočava sa nešto drugačijom sudbinom. Sa sinom je napustila nasilnog muža koji ju je maltretirao i u prvim kadrovima trejlera vidimo bolesnu, propalu i kako radi u fabrici mesa da bi preživela. Dok Elena gradi svoj put ka visokom društvu, Lila je na samom dnu i jedva preživljava. Njihovo prijateljstvo doživljava još jednu jaku krizu. Radnja treće sezone odvija se tokom sedamdesetih godina, kada je italijansko društvo prolazilo kroz velike promene, pa se u trejleru vide kadrovi studentkih protesta i to jedna od stvari koju željno iščekujemo da vidimo kako je obrađena, s obzirom da u ekranizacijama često manjka istorijske kontekstualiazcije samih dešavanja zbog isticanja dramskih radnji i važnih dijaloga. Rast komunističkog pokreta je kao tema vidno prisutan u romanima, pa se nadamo da je to ispoštovano i u seriji, s obzirom da je Feranta kao autorka tome dala posebno mesto.

Treća sezona nosi nazivPriča o onima koji odlaze i onima koji ostaju“ i režirao ju je muškarac, što pomalo iznenađuje s obzirom da smo upoznati sa feminističkim stavovima autorke i toga koliko zagovara autentično žensko iskustvo. U prošlim sezonama dve epizode radile su rediteljke.

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/02/1644506125649838.png

“Nema ničeg lošeg u tome što muškarac želi da napravi film od mojih knjiga. U stvari mislim da je to pozitivan znak. Ali u tom slučaju, ne bih mu skroz prepustila posao. Čak i da ima čvrsto definisanu svoju viziju, zamolila bih ga da poštuje moju perspektivu, da se pridržava mog sveta, da uđe u kavez moje priče ne pokušavajući da je uvuče u svoj. Njemu će to možda više pomoći nego meni”, napisala je ona u svojoj kolumni za Guardian. Sudeći po ovome možemo da zaključimo da je anonimna književnica učestvovala u snimanju serije, da li će to biti slučaj i sa trećom sezonom?

Bilo bi dobro da bude tako, jer je ta ženska autentičnost i raznolikost upravo i jedna od glavnih vrednosti romana na koje smo se toliko navukli i progutali ih za par dana. Ono što pomalo čudi i bode oči, je sam odabir glumica za glave protagonistkinje koji je … ostao isti. 

Iako znamo da u trećem delu tetralogije, Lila i Elena su već zrele devojke koje studiraju, rade, imaju određenu dozu iskustva, gledajući sam najavni poster za novu sezonu deluje pomalo neprirodno što su zadržane glumice koje su u realnosti jedva punoletne. Na slici vidimo sede vlasi na Lilinoj kosi i Elenu koja izgleda kao da je mami uzela odeću, torbu i naočare i pretvara se da je starija. Verujemo da su fanovi zadovoljni dosadašnjom glumom ovih glumica, ali možda je ipak bilo vreme da se zamene drugima? S obzirom da ovaj roman pokriva najveći vremenski period i u okviru njega ima delova kada su Lila i Elena uveliko u tridesetima, možda će ih ipak zameniti. No, to bi bilo prikazano u trejleru, te je više verovatno da će mlade glumice izneti celu sezonu.

Da li je u pitanju ejdžizam, marketinški potez ili ”samo” rediteljsko nepoznavanje ženskog iskustva i njegov doživljaj istog, ostaje da zaključimo nakon epizoda koje dolaze!

Saznaj više:
Povezani članci: