Pretraga

U susret Bašta festu Maja Šuša izdvaja 5 kratkih filmova sa jakim ženskim likovima

U susret Bašta festu Maja Šuša izdvaja 5 kratkih filmova sa jakim ženskim likovima

Najbolje preporuke sa ovogodišnjeg programa

Tekst: BURO.

Bašta Fest, internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti se ove godine održava 8. put od 01. do 04. jula. Ovogodišnji takmičarski program je nastao spajanjem prijava od dve godine, tako da je od 1200 prijavljenih filmova temeljnim radom izabrano 30 koji će biti prikazani u Bajinoj Bašti. U pitanju su filmovi iz regiona, Evrope i sveta, od studentskih radova, do Kanskog pobednika, sa vrlo raznovrsnim temama, tako da će publika na 8. Bašta Festu imati priliku da pogleda intrigantan i šarenolik program. Maja Šuša je umetnička direktorka i selektorka Bašta Festa i pitali smo je da nam preporuči naslove koje nikako ne smemo da zaobiđemo. Dogovorili smo se da ovaj put to budu filmovi sa snažnim junakinjama u glavnim ulogama, jer nam u lokalnoj kinematografiji prilično nedostaje takvih filmova, a Maja nam je zaokružila naslove na koje obavezno treba obratiti pažnju. 

U susret Bašta festu Maja Šuša izdvaja 5 kratkih filmova sa jakim ženskim likovima (фото 1)

Maja Šuša, umetnička direktorka i selektorka Bašta Festa

„Kao glumica, često se pitam kako je moguće da u domaćoj kinematografiji ima tako malo ženskih likova koji su protagonistkinje, vode priču, a nisu samo u funkciji u odnosu na muškog junaka. Čini mi se da se i to menja i sa sve većom pojavom rediteljki, scenaristkinja i producentkinja, verujem da ćemo češće gledati ostvarenja sa ženama u glavnim ulogama. To se poprilično oseti u kratkom filmu, vidimo da dolaze neke nove generacije koje otvaraju pitanja na koja možda nismo navikli.“


"SVE KAKO TREBA"

Domaći film reditelja Nikole Stojanovića

U susret Bašta festu Maja Šuša izdvaja 5 kratkih filmova sa jakim ženskim likovima (фото 2)

Nikola Stojanović je uspešan mladi reditelj u čijim kratkim filmovima se često pojavljuju ženski likovi u glavnim ulogama. Možda zato što je scenaristkinja sjajna Nađa Petrović. Glavne junakinje majku Jovanu i njenu ćerku Saru tumače Jelena Stupljanin i Anita Ognjanović, koje su uradile sjajan posao. Anita je moje veliko otkrovenje u domaćim kratkim filmovima koje sam gledala za festival i ona će tek nositi mnoge filmove, kao i ovaj.

Sinopsis: Jovana, samohrana majka želi da provede svoj rođendan sa ćerkom Sarom, ali njeni planovi su uništeni kada Sara pozove oca na rođendan.

Everything in its Right Place - Trailer from Nikola Stojanovic on Vimeo.


"TINA"  

Hrvatski film rediteljke Dubravke Turić

U susret Bašta festu Maja Šuša izdvaja 5 kratkih filmova sa jakim ženskim likovima (фото 3)

Fenomenalna Tina je Lana Barić, koju i dalje nakon veoma uspešne karijere, viđamo u kratkim filmovima i to u odličnim rolama. Ovo je jedan od primera zašto volim kratki film - dobijemo ceo jedan život, jednu mnogo širu i kompleksniju priču spakovanu u samo 14 minuta. Potresno, uzbudljivo, snažno.

Sinopsis: Zagreb, poslednji dani u godini. U starom stanu, gde svaki predmet pripada prošlosti, Tina pokušava da obnovi porodične rituale. Nova godina sve je bliže, praznično veselje i vatromet nemilosrdno prodiru u njenu intimu.

TINA_trailer from Dubravka on Vimeo.


"U RAJSKOM VRTU" 

film iz Austrije rediteljke Magdalene Šmielevske

U susret Bašta festu Maja Šuša izdvaja 5 kratkih filmova sa jakim ženskim likovima (фото 4)

Preuzbudljiv film koji prati junakinju nakon traume seksualnog zlostavljanja. Ovaj film kao odgovor na svako pitanje: „Zašto nije rekla? Zašto je ćutala?“ hirurški precizno otvara pitanje traume i njenog prevazilaženja.

Sinopsis: Noć je u Rajskom Vrtu, u predgrađu Beča. Povređena i bosa, Maja trči kući u centar grada. Sledećeg dana, spontano odlazi u Italiju kod svog dečka Danijela. Nada se da će tamo zaboraviti i pronaći sebe, između distance i bliskosti. Nada se da neće više biti žrtva. Maja pokušava sve da potisne, kako ne bi morala da se seća. Laže da bi izbegla istinu. Pokušava da sačuva tajnu čak i od Danijela, prema kome se ponaša drugačije, kao nova. Maja želi da povrati kontrolu nad svojim životom. Ali umesto toga, ona nastavlja da plovi kroz svet kao neusidreno ostrvo.

HEAVEN'S MEADOW teaser from Magdalena Chmielewska on Vimeo.


"CRNA KUTIJA"

Turski film reditelja Kan Deniz Atika

U susret Bašta festu Maja Šuša izdvaja 5 kratkih filmova sa jakim ženskim likovima (фото 5)

Potresna priča o pametnoj i hrabroj devojčici, koja nas navodi na razmišljanje. Deca na filmu kada budu dobra, onda budu fenomenalna. Ovo je jedna od tih ozbiljnih dramskih rola.

Sinopsis: Dok izlazi iz kuće sa svojom violinom, jedanaestogodišnja devojčica Selin stavlja parfem i spušta đubre na komšijski prag. Ona ima tajnu koja svakim danom raste u njoj, pokušavajući da je sačuva.


"ZAVRŠIĆU U ZATVORU" 

film kanadskog reditelja Aleksandra Dostia

U susret Bašta festu Maja Šuša izdvaja 5 kratkih filmova sa jakim ženskim likovima (фото 6)

Ne mogu da ne spomenem ovaj festivalski hit sa preko 100 festivala iza sebe i velikim brojem nagrada, za sam film, reditelja i glumicu. Ovaj čovek će praviti čuda, naša sreća je što smo imali priliku da ga ugostimo na Bašti pre par godina sa njegovim prethodnim kratkim filmom „Mutanti“. Neka potpuno nova estetika, pomeren stil, kanadske prerije i priča o jednoj snažnoj ženi.

Sinopsis: Domaćica upada u saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom u kojoj niko ne želi da prizna krivicu.

I'll End Up In Jail (Je finirai en prison) - Trailer from Travelling Distribution on Vimeo.


Povezani članci

Buro 24/7 Izbor