Pretraga

Vodič kroz Festival autorskog filma: BURO. favoriti

Vodič kroz Festival autorskog filma: BURO. favoriti

Tekst: BURO.

Volimo Festival autorskog filma. Volimo generalno filmske festivale, da se ne lažemo, ali FAF zauzima posebno mesto u našim srcima jer u svim onim trenucima kada pomislimo da je tržište baš prezasićeno, da nam nedostaje kompleksnih i jakih likova, i dobrih, iskrenih dubokih priča, jednom godišnje se prisetimo da ih i te kako ima. I ne znamo gde bismo pre.

Iako je u svom tekstu u ovogodišnjem žurnalu FAF-a predsednik festivala, Srdan Golubović, rekao da autori imaju sve manje prostora da budu hrabri, smeli i drski u odnosu na ono kako je nekada bilo, za ovo jubilarno izdanje FAF-a rekao je da je najintrigantnije i najraznolikije do sada. I verujte mu. Izbor je težak, vremena nema puno, ali tu smo da pomognemo, skratimo vam muke i izdvojimo najbolje od najboljeg.

Vodič kroz Festival autorskog filma: BURO. favoriti (фото 1)

Režija: Kantemir Balagov

Uloge: Konstantin Balakirev, Andrey Bykov, Olga Dragunova

Zemlja produkcije: Rusija

Iz Sight&Sound kažu: “Poeziju filma treba tražiti u neobično taktilnim slikama od kojih se diže kosa na glavi, u kadrovima blešteće rasvete.” Mi dodajemo da je fotografija toliko moćna da ćete se, uprkos teškoj temi, nekada zapitati da li gledate film ili listate lookbook, ili gledate fotografije na izložbi. Priča prati dve mlade žene Iju i Mašu koje pokušavaju da pronađu nadu i smisao boreći se da ponovo izgrade svoje živote među ruševinama u kojima je Lenjingrad ostao nakon Drugog svetskog rata. Iako je opsada grada – jedna od najstrašnijih u ljudskoj istoriji – konačno okončana, život i smrt i dalje vode bitku u razrušenom gradu.

Vodič kroz Festival autorskog filma: BURO. favoriti (фото 2)

Reditelj: Burak Çevik

Zemlja produkcije: Turska

Istraga ubistva je u središtu radnje novog filma Buraka Çevika, koji je iznenađujuće i vizuelno eksperimentalno ostvarenje koje pokušava da ispita da li ikada zaista možemo da razumemo motive za kriminalni čin. Film počinje u sadašnjem trenutku u kom se narator, koga ne vidimo, priseća ubistva majke devojke u koju je zaljubljen, da bi se potom vratio u trenutak kada su se ljubavnici-saučesnici prvi put upoznali, njihovu privlačnost, povezanost i ljubav. Çevik izvija i preoblikuje kinematografske konvencije i stiže do kompleksne meditacije na temu ljubavi i smrti.

Vodič kroz Festival autorskog filma: BURO. favoriti (фото 3)

Režija: Nadav Lapid

Uloge: Tom Mercier, Quentin Dolmaire, Louise Chevillotte, John Sehil, Gaël Raes, Chris Zastera, Jonathan Boudina

Zemlja produkcije: Francuska, Izrael, Nemačka

Pobednik ovogodišnjeg Berlinala, prati priču Joava, mladog Izraelca u pokušaju da postane građanin Francuske. Izraelsko državljanstvo za njega je poput neželjenog gosta kog treba što pre izbaciti, a svoje sunarodnike doživljava kao veliki teret. Kako bi izbrisao svoje poreklo, Joav prvo pokušava da prigrli novi jezik, pri čemu je odlučan da više nikada ne izgovori ni jednu reč na hebrejskom. Međutim to nije dovoljno, a i stvari se dodatno komplikuju. Test za dobijanje državljanstva ima dosta nedostataka, a mladi francuski par s kojima se sprijateljio ima dosta čudne ideje o tome kako da mu pomognu.

Vodič kroz Festival autorskog filma: BURO. favoriti (фото 4)

Reditelj: Stefan Đorđević

Zemlja: Srbija, Hrvatska, Grčka

Kratkometražni film koji je već započeo veoma uspešan festivalski život osvojivši Zlatna kolica u kategoriji kratkometražnih ostvarenja na 17. Zagreb film festivalu i i Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film na 25. Sarajevo film festivalu. Kratko, potresno, snažno ostvarenje koje predstavlja oca i sina na životno bitnom putovanju. Dušan i Laza putuju preko Istočne Srbije za Beograd. Terminalno bolestan, Dušan mora da pronađe novi dom za svog sina Lazu, kome je Dušan sve što ima.

Vodič kroz Festival autorskog filma: BURO. favoriti (фото 5)

Režija: Bong Joon-ho

Uloge: Song Kang Ho, Lee Sun Kyun, Cho Yeo Jeong

Zemlja produkcije: Republika Koreja

Dobitnik Zlatne palme za najbolji film donosi priču o četvoročlanoj korejska porodica. Vrlo složni, iako u dubokom siromaštvu, zbog nezaposlenosti svo četvoro. Ipak, nada se pojavljuje kada najstarijeg sina Ki vua prijatelj preporučuje za dobro plaćen posao u kući imućne porodice Park. Ki vu se lažno predstavlja kao profesor engleskog, a ostatak porodice rado prihvata igru. No, nakon prvog susreta ove dve porodice, uslediće nezaustavljivi niz nesreća. Naizgled trivijalna komedija prerasta u potpunu suprotnost.

Vodič kroz Festival autorskog filma: BURO. favoriti (фото 6)

Režija: Marko Đorđević

Uloge: Filip Đurić, Jasna Đuričić, Ivana Vuković, Nebojša Glogovac

Zemlja produkcije: Srbija

Priča o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Priča o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“ i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti, sa kojom se pre ili kasnije svi suoče. U trenutku kada su porodice počele da se urušavaju, roditelji izgubili snagu, dostojanstvo ili nešto treće, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Vodič kroz Festival autorskog filma: BURO. favoriti (фото 7)

Režija: Maša Nešković

Uloge: Daria Lorenci, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Tamara Krcunović

Zemlja produkcije: Srbija

Prvi dugometražni film Maše Nešković je premijerno prikazan na 43. Mostri u Sao Paulu, a u okviru Festivala autorskog filma svoju premijeru će imati i u Beogradu. “Asimetrija” dovodi u pitanje transformaciju ljubavnih odnosa i razloge zbog kojih se veze raspadaju tokom vremena, a prati tri priče. Jednu o devojčici i dečaku koji provode letnji raspust zvrjeći po gradu, drugu o mladom zaljubljenom paru i treću o sredovečnom muškarcu i ženi koji se rastaju i pokušavaju da se snađu posle razvoda.

Sve satnice, lokacije, i program možete pogledati ovde

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor